Keçeci: Pamuk Ülkesi Türkiye, Pamuk İthal Ediyor

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci pamuk üretimine daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini ve pamuğun stratejik bir ürün olarak tescillenmesini istedi.

Başkan Keçeci, en başta tekstil sektörü olmakla beraber pek çok sektör için önemli bir hammadde kaynağı olan pamuk üretimine daha fazla özen gösterilmesini ve pamuğun stratejik bir ürün olarak tescillenmesini istedi.

Konuyla ilgili değerlendirme ve önerilerde bulunan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Ülkemiz sanayisi analiz edildiğinde en büyük istihdamı, en çok ihracatı ve en rekabetçi ürünleri tekstil alanında yaratıyor ve yapıyoruz. Dünyada bu işi en iyi bilen de bizleriz. Bu nedenle bu önemli üretim alanımızı, yarattığı değerleri ve daha fazla yaratabileceği değerleri daha iyi analiz ederek doğru stratejileri belirlemeliyiz. Bizler, tekstilin ana maddesi olan pamuğun ülkemizde stratejik ürün kabul edilerek, özel korumaya alınarak daha anlamlı ve bilinçli üretilmesini istiyoruz. Ama ne yazık ki bu anlayıştan çok uzağız. Bu nedenle pamuk ile ilgili verileri analiz ettiğimizde biz sanayiciler gerçekten üzülüyoruz.” dedi.

Eski Pamuk Tarlaları Nar ve Ayva Bahçesi Oldu

Eskiden Ege Bölgesi’nin Dünyanın en iyi ve en kaliteli pamuklarının yetiştiği bir bölge olduğunu hatırlatan Keçeci, “Yol boyunca çiçek açmış bembeyaz pamuklar görmek yörem insanı olarak bizi mutlu ederdi. Ama bugün o tarlalar ya nar bahçesi ya da ayva bahçesi oldu. Çiftçi de haklı çünkü tekstil sanayicileri bugün nereden ne kadar pamuk ithal edebilirim diye düşünürken çiftçinin alacağı destek primi belli değil.” diye konuştu.

Pamuğun başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere bitkisel yağ, yem ve birçok sanayimizin temel hammadde kaynağı olduğunu belirten Keçeci, “Pamuk üretiminden elde edilen asıl ve yan ürünler bu sanayilerde işlenerek katlanarak artan katma değerler ile ülkemiz ekonomisine kazandırılmaktadır. Ne var ki mevcut üretimimiz bu sanayicilerimizin taleplerinin tamamını karşılayamamaktadır. Yurtiçi talepteki bu açık ithalat ile kapatılarak her yıl 2 Milyar Dolar kadar döviz kaybı oluşturmaktadır. Halbuki ülkemiz pamuk alanları bütün bu sanayilerimizin hammadde taleplerinin hem miktar hem kalite olarak tamamına yakınını karşılayacak üretim kabiliyetine sahip bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Pamuk Ülkesi Türkiye, Pamuk İthal Ediyor

Keçeci, “Pamuk üreticileri ülkemizde 1 milyon ton pamuk üretimi hedefi koymalarına rağmen yanlış politikalar, verilmeyen destekler nedeniyle pamuk ekiminden vazgeçti. Geçen sene 818.511 ton olan lif pamuk üretiminin bu yıl %40 oranında düşüşle 626.000 ton civarında olması bekleniyor. İthalat ise 1 milyon ton sınırına dayandı. Pamuk ülkesi Türkiye’nin pamuk ithal ettiği ülkeleri incelendiğimizde şaşkına dönüyorum. Uganda, Benin, Burkina Faso, Tanzanya, İsrail ve özellikle Yunanistan. Her türlü siyasi kavganın içinde olduğumuz Yunanistan’dan Ege Bölgesi’nde üretilen pamuktan daha fazla pamuk ithal ediyoruz.” dedi.

Pamuğun, ülkemiz için gerçek bir endüstriyel ürün olduğunu vurgulayan Keçeci, “Pamuk üreticisinin üreteceği pamuk, tekstil üreticiliği ile ciddi bir katma değer kazanmaktadır. Topraktan tüketiciye bu zinciri kurmalı ve yaşatmalıyız. ” dedi.

Başkan Keçeci, bunun için neler yapılması gerektiğini maddelerle sıraladı:

1-Ülke çapında çağdaş teknolojilerin kullanılması sağlanmalıdır.

2-Pamuk üreticisine sağlanacak destekler önceden duyurulmalı ve 3-5 yıllık dönemlerin sözü verilmelidir.

3-Destekler enflasyona endeksli olmalıdır.

4-Mazot desteği güncellenmelidir.

5-Pamuk üretiminde, üreticiler programlı bir şekilde eğitime tabi tutulmalıdır.

6-Meteoroloji raporlarına üreticilerin erişebilmeleri sağlanmalıdır.

7-Pamuk stratejik ürün olarak tescil edilmelidir.

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor