Denizli'nin en önemli antik merkezlerinden biri olan Laodikya Antik Kenti'nde kazılar aralıksız devam ediyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin finansman başta olmak üzere bir çok alanda 7 yıldır destek verdiği kazılar sayesinde eşi benzeri görülmemiş çok sayıda tarihi eser ortaya çıkarıldı.
Bir çok önemli eserin gün yüzüne çıkarıldığı Laodikeia 'da son olarak yaklaşık 1800 yıllık Tekstil ve sanat tanrıçası olarak bilinen Athena ile 1800 yıllık olduğu tahmin edilen çift başlı Roma tanrısı Janus, yine M.S. 447-464 yılları arasında yaşadığı varsayılan Laodikeia'lı Asya Valisi olarak bilinen Flavius Constantinus ve M.S. 1. Yüzyıla ait olan Julıus- Claudıuslar dönemine ait 1900 yıllık genç prens başı son kazılarda ortaya çıkarılan eşsiz eserlerden bazıları.
Laodikya Antik Kenti'nde kazıların yılın 12 ayında devam ettiğini ve 7 yıla adeta 40-50 yıl sürecek bir kazı çalışması sığdırıldığını dile getiren Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, " Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokol gereği bir çok alanda destek verilen kazılar sayesinde bu günü kadar 2300 eser gün ışığına çıkarıldı" dedi.
KAZILAR 12 AY DEVAM EDİYOR
Laodikya'nın Dünyada ve ülkemizde tarih açısından önemli bir yer tuttuğunu belirten Başkan Zolan, "Laodikya o günkü belediye başkanımız Sayın Nihat Zeybekci'nin imzaladığı protokolle bakanlık tarafından ilk defa bir yerel yönetime emanet edilen ilk antik kenttir. O günden sonra artık 12 ay çalışılan ve yeraltındaki geçmişten gelen bu değerler yeryüzüne çıkarılır hale geldi. Her gün her ay her yıl öyle bir mesafe alındı ki, yapılan kazılar ile bir çok antik kentin kat kat önüne geçildi. Bu da 2008 yılında yapılan protokolle işlerin daha hızlı yapıldığını net olarak gösterdi. Büyükşehir burada bu işin lokomotifliğini yaptı demek haksızlık olur. Büyükşehir bu işin finansman, güvenlik ve koordine kısmına baktı. Esas bu işin kahramanları yaz kış demeden alanda çalışanlar. Teknik ve bilimsel olarak işi çözen Pamukkale Üniversitesi'nin değerli akademisyenleri, öğrencileri. Kazı heyeti başkanı Celal Şimşek hoca başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
HERKES SAHİP ÇIKMALI
Laodikya 'nın kısa zamanda kat ettiği yolun, yerel yönetimlerle iş birliği yapıldığında bu işin nasıl güzel bir şekilde koordine edilebildiğinin bir göstergesi olduğuna dikkat çeken başkan Zolan sözlerini şöyle sürdürdü: " O şehrin yerel yönetimleri ile birlikte, o şehirdeki üniversite o şehrin dertlerine sahip çıktığında, güzel bir koordine olduğunda ortaya çıkan eser bellidir. Ortaya çıkan eser Laodikya'dır. Ben emek veren herkese Kültür ve Turizm Bakanlıklarımız olmak üzere üniversitemize teşekkür ediyorum. Sonuçta kendi değerimize sahip çıkıyoruz. Bu dönem içinde 2300 eser ortaya çıktı. Bırakın bu çıkanlar bir şehrin, bazı ülkelerin bile hayal edemeyeceği bir sayıdır."
LAODİKYA'YI TÜRKİYE'NİN MARKA DEĞERİ YAPACAĞIZ
Denizli'nin bu gün sahiplendiği birçok değerin tarihsel geçmişi olduğunu belirten ve yapılan kazılar ile bu değerlerin tarihsel yolculuklarına da tanıklık edildiğini dile getiren Başkan Zolan, " Burada 2000 yıllık horoz figürünü gün yüzüne çıkardık. 2000 yıl öncesine ait tekstile ilişkin eserler var. Tekstil tanrıçası olarak bilinen Athena'nın heykeli burada bulundu. Bu da Denizli'nin tekstille olan bağının daha derinliklere gittiğini gösteriyor. Bu değerleri gün yüzüne çıkarmanın verdiği keyfi hep birlikte yaşıyoruz. 2016 yılına kadar protokolümüzü devam ettirmek istiyoruz. Burada 15 bin kişilik batı tiyatrosunu ayağa kaldıracağız. Dünyada Laodikya'yı bilmeyen kalmayacak. Denizli'ye gelende görmeden gitmeyecek. Laodikya'yı Türkiye'nin marka değeri yapacağız. Yakın zamanda yapılacak müze alanı ile de bu bölgede ortaya çıkarılan tarihi eserler sergilenecek. Büyükşehir olarak müze konusunda projemiz hazır, çalışma en kısa sürede başlayacak. Anadolu'da bir müze yapılacaksa bu Denizli'nin hakkıdır" dedi.
BÜYÜKŞEHİR'E TEŞEKKÜR
Laodikya 'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin Büyükşehir Belediyesi'nin sağladığı destekle daha hızlı ve daha iyi şartlarda yapıldığını belirten Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Profesör Doktor Celal Şimşek, "Türkiye'de ilk kez bir yerel yönetimin desteği ile yapılan kazı çalışmalarında önemli bir mesafe kat edildi. Bu konuda başkan Osman Zolan'a katkılarından dolayı çok teşekkür ederim."dedi.