Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünden Dr. Nuri Yeşilyurt, krizin çözümü için Katar'ın bazı tavizler verebileceğini, bu kapsamda Türk askerlerinin Katar'dan çekilmesini isteyebileceğini ifade ederek "Türkiye de bu anlamda Katar rejimine yardımcı olabileceğini, Katar'dan böyle bir talep gelirse çekilmenin gerçekleştirilebileceğini söyledi" dedi.
Suudi Arabistan ve Mısır'ın başını çektiği ülkelerin Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmesiyle başlayan krizin çözümü için Doha'ya 13 maddelik bir talep listesi sunulmuş, Katar yönetimi bu şartları kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Bunun üzerine Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar'ın 13 maddelik talep listelerini kabul etmemesi nedeniyle Doha'ya karşı yeni yaptırımlara gideceklerini açıkladı. Yaptırımların 'ekonomik, siyasi ve hukuki' olacağını belirten 'Arap ülkeleri, yeni yaptırımların içeriğine ve ne zaman hayata geçirileceklerine dair bilgi vermedi.
Sputnik'in haberine göre, Ortadoğu ve Körfez ülkeleri konusunda çalışmaları bulunan Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden Dr. Nuri Yeşilyurt, Katar krizinde gelinen noktayı değerlendirdi.
Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE'nin Katar üzerindeki ablukayı olabildiğince devam ettirmek istediğini ve bundan bir zarar görmediklerini ifade eden Yeşilyurt, "Bu abluka, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'e bir zarar vermiyor, tam tersine Katar'a zarar veriyor. O yüzden pozisyonlarından taviz vermek istemiyorlar ve Katar kendi pozisyonlarına yaklaşana kadar bu ablukayı sürdürmekte kararlılar" dedi.
"TÜRK ASKERİ GERİ ÇEKİLEBİLİR"
Krizin başından itibaren Katar'ın yanında yer alan Türkiye, Katar'a sembolik desteğini göstermek için buraya bir Türk askeri birliğini göndermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, France 24 kanalına verdiği mülakatta Katar'ın istemesi durumunda buradaki Türk askerlerinin geri çekilebileceği açıklamasını yapmıştı.
Katar'ın, Suudi Arabistan'ın başını çektiği ülkelerin krizin çözümü için öne sürdüğü bazı şartlar konusunda taviz verebileceğini de kaydeden Yeşilyurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Katar sanki son görüşmelerde 13 maddeyi kabul etme anlamında değil ama orta noktanın bulunması durumunda bazı tavizler vermeye hazır olduğunu söyledi. Bunlar arasında El Cezire'nin yayınında eleştirel dozun düşürüleceği, bazı Müslüman Kardeşler liderlerinin ülkeden gönderilebileceği, çeşitli silahlı gruplara dair istihbaratın paylaşılabileceği ve Türk askerlerinin geri çekilebileceği maddesi de vardı. Türkiye de bu anlamda Katar rejimine yardımcı olabileceğini, Katar'dan böyle bir talep gelirse çekilmenin gerçekleştirilebileceğini söyledi. Ben bunu bir geri adım değil de ‘Katar'ın orta yolu bulma girişimine destek olmaya hazırız' tarzında bir adım olarak okudum. Zaten sembolik bir birlik. Orada bulunan 100 civarında asker, öyle bir şey beklenmiyor ama, bir işgal durumunda onu önleyecek kapasiteye sahip değil."