Karbon Zirvesi'nde Önemli Uyarılar

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği SÜT-D’nin organize ettiği V. İstanbul Karbon Zirvesi İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü’nde yapıldı.

Zirve kapsamında Karbon Yönetimi ve Endüstri isimli bir oturum da yapıldı.

Gerçekleştirilen zirvede, metan gazı ile enerji üretmesi ve karbon salımınının azaltılmasına sağladığı katkıdan dolayı Bereket Enerji Grubu’na 2. defa “Türkiye’nin çevre Oscar” ı olarak tanımlandırılan “Düşük Karbon Kahramanı” ödülü sunuldu.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu’nun yönetmiş olduğu oturumda konuşmasını yapan Bereket Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, enerji sektörünün geleceği ve karbon salımının düşürülmesi ile alakalı mühim açıklamalarda bulundu ve gerekli önlemlerin alınamaması halinde dünyanın ikliminin geri dönülemez şekilde değiştiği uyarısını yaptı.

 

KARBON AZALTMADA SORUNLAR VAR

Ceyhan Saldanlı oturumda yapmış olduğu konuşmasında, karbon salımını azaltmak için çeşitli mekanizmaların olduğunu ifade ederek bunlarda başarının da sorunların olduğunu, en önemli sorunlardan birinin fiyatın değişken olması olduğunu, bir dolara da, 100 dolara da olduğunu ve uluslararası anlaşmaların olup mekanizmaların yetersizliğinden bahsetti.

 

RÜZGÂR VE GÜNEŞ ENERJİSİ KARBON SALMIYOR

 

İklim değişikliği ile mücadele için karbon salmayan yöntemler ile enerji üretmek ve makinalar kullanmak gerekliliğini vurgulayan Ceyhan Saldanlı, enerjinin rüzgar, güneş ve sudan üretilmesi halinde herhangi bir karbon salma olayının olmadığını, bu kaynakların yenilenebildiğini ve bunların yenilenebilir enerji kaynakları olduğunu söyledi.

 

Daha çok çabaya ihtiyaç olunduğunu belirten Saldanlı,  bu gidişle 2040 senedinde ancak enerjimizin yarısını 2050’de tamamının yenilenebilirden sağlayabileceklerini, fakat bu süreç çok uzun olduğunu, çok daha hızlı olmak zorunda olduğumuzu vurguladı.

 

İNSANOĞLUNA GÜNEŞ VE RÜZGAR YETER

 

Kendilerinin enerji üretmeye evvela HES’ler ile başladıklarını ve bugün yaklaşık 30 HES’in, 3 rüzgar santralinin, jeotermal santrallerin ve metan gazını kullanan tesislerin yapılaması ile dünyanın karbon salımını sınırlandırmaktaki çalışmalara katkı sunduklarını dile getiren Saldanlı, depolama sistemlerinin geliştirilmesini gerektiğini vurguladı ve şebekelerin de kuvvetlendirlmesi gerektiğini belirtti.

 

 

Ceyhan Saldanlı, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha çok  devreye sokulması, iklim değişikliklerine karşı önlemlerin alınma hedeflerinin ısrarla takip edilmesi gerektiğini belirtti ve sanayinin, bilim adamlarının ve sosyal kuruluşların bu konu ile alakalı görevleri olduğunu, sanayinin görevinin tesisleri kurmak, bilim adamları için depolama teknolojilerini geliştirmek olduğunu söyledi

 

İklim değişikliğinin sebepleri, neticeleri ve engellenmesi ile alakalı daha öğrenilmesi ve yapılması gereken çok şeyin olduğunu belirten Saldanlı çocuklara bunların anlatılması gerektiğini, insan etkinliğinin karbon dengesini bozduğunu, bu bozulmanın sınırlarının net olmadığını, ama iklimi değiştirdiğinin de kabul edilmesi gerektiğini dile  getirdi.

 

Türkiye Haberleri

Türkiye'nin en zeki 10 ili açıklandı
Büyük İstanbul Depremi için tarih verdi
Meteoroloji'den acil kar uyarısı!
Türklere yasak, Avrupalıya serbest!
Diyanete 4 Bin Personel Alınacak