Karaca Denizlili Depremzelerin Sesi Oldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Acıpayam Depremi ve TBMM Yasama faaliyetleri ile ilgili olarak toplantı düzenledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 27 Temmuz Cumartesi günü saat 10.00'da Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde Acıpayam Depremi ve TBMM Yasama faaliyetleri ile ilgili olarak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Acıpayamlı depremzedelerin sorunlarını söyleyen Karaca şunları dile getirdi, "Bugün Acıpayam İlçemizde 20 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen deprem felaketi nedeniyle deprem bölgesinde yaptığımız araştırmalar sonucunda depremden 4 ay geçmesine rağmen vatandaşlarımızın sorunlarını onlarla birlikte Denizli kamuoyuyla paylaşmak amacıyla bu toplantıyı gerçekleştirdik." dedi.

Karaca, "20 Mart 2019 tarihinde Acıpayam'da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem sonrasında ve artçılarıyla birlikte uzun süre Acıpayam gerçekten beşik gibi sallandı. Depremden dolayı birçok Mahallemizde ciddi hasarlar meydana geldi. Bizlerin ve yetkililerin yaptığı tespitlere göre, ağır hasarlı bina 1246, kullanılamaz durumdaki depo 795, 148 ahır, 26 ticarethane, 26 samanlık, metruk bina 62, resmi kurum 6, ağır hasarlı hasarlı olarak tabir edilen 2 bin 306 işyeri, depo, konut, ahır ve metruk bina bulunmaktadır. Bu binalar yetkililer tarafından 2,4,6,8 derecelendirilmesiyle  derecelendirmiş hasarlarına göre, 8. derece tamamen yıkılması gereken ve oturulamaz durumda, 6. derece olan ağır hasarlı, 4. derece, 2. derece ve 0 ise daha az hasarlı ve kullanılabilir durumdaki binalar olarak değerlendirilmiş durumdadır."ifadelerini kullandı.

4. Ayın Sonunda Manzara?

Karaca, "4 ayın sonunda manzara nedir? 21 Mart günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bölgede yaptığı incelemede şunları söylemişti, 'buradaki vatandaşlarımızın durumunu yerinde gördüm. Hiç merak etmeyin en kısa sürede yaralarınız sarılacak, en kısa süredede sizler için yeni binalar evler yapacağız. Çadırda sizi çok fazla bekletmeyeceğiz' demişti. Depremin üzerinden 4 ay geçti. 4 ay geçmesine rağmen hala 8. derece denilen oturulamayacak durumdaki binaların yıkımı tamamlanamadı. 6. derece denilen ağır hasarlı olup yine yıkılması gereken binaların yıkımına dahi başlanılmadı. Vatandaşlarımız hayvancılıkla ve tarımla uğraşmaktalar. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hayvanları başkalarının sağlam olan binalarında emanet duruyor. Hatta 4 ayın bitmesine az bir zaman kala Acıpayam'da depremde zarar gören köylerimizde gerçekleştirdiğimiz ziyaret sırasında bir ablamız ağlarak şunları ifade etti, 'gittim yetkililere benim hayvanlarım var 15 - 20 tane sokakta ne yapayacağım? Benim binamı yapın dediğimde, binanı yapamayız hayvanlarını sat elden çıkar dediler' dedi ve ağlayarak' ifade etti. Ardından depoların yapılmamasıyla ilgili şikayetler dile getirildi ve soğan hasadının başlamasıyla soğan ekemeyeceklerini zor durumda kaldıklarını belirttiler." dedi.

Karaca, gelen konteynerlerin çoğunun eski ve üstlerinin delik olduğunu dile getirirken şu ifadeleri kullandı. "Delik konteynerler yağmur yağdığında içeriye su alıyor. Kimisinin tabanı delik yürümekte zorluk çekiliyor diyor. Yazın bu sıcağında o konteynerlerde nefes almak bile mümkün değil. KPSS sınavına girecek olan gençler oradaydı. Biz diyoruz ki Acıpayam derhal deprem bölgesi ilan edilmeli. Ardından vatandaşlarımızın kalıcı konutları yapılıncaya kadar vatandaşlarımıza en azından bu kışı geçirebileceği geçici konutlar, hayvanları barındırabileceği geçici ağıllar ve ürettikleri ürünleri depolaya bileceği sağlıklı ve ürünlere zarar vermeyecek depoların inşa edilerek ücretsiz, bedelsiz olarak vatandaşlara tahsisini istiyoruz." dedi.

Deprem bölgesinden gelen Yaşar Tan isimli vatandaş ise şu ifadeleri dile getirdi. "Evim yıkıldı. Herşeyim meydanda hayvanlarım meydanda ne yapacağım ben bunu. Başıma sıcak geçti ilaçlarla kurtuldum. Biran önce evimin yapılmasını istiyorum." dedi.

Bir kadın vatandaş ise, "getirilen konteynerler hep delik ve kenarları açık. Kışı biz orada nasıl geçireceğiz." dedi. 

Yassıhöyüklü bir diğer vatandaş Ahmet Yamacı ise, "6. derecen depremden etkilenen binalarada tamirat iznide vermiyorlar. Kendin yaparsan suçlu duruma düşüyorsun. Fakat bu millet ne yapacak biz şaştık. Sesimizi duymuyorlar sesimizi duyuramıyoruz çaresiziz. Benim evimi yıkmak istedir ben yıktırtmadım. Ama tamirat yapcam. Ben bu yaştan sonra bina yapamam yaşım geldi kaça bu yüzden ben devletimizden bir imkan bir destek istiyorum." dedi.

Depremden etkilenen ve sonra 50 bin TL'lik tadilat yaptıran bir vatandaş ise imar barışı yaptırdığı evi 6. derece ve 8. dereceye girdiği için yıkmak istediklerini söyledi.

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor