Gerekçe ise sanayi işletmelerinin hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyeden ruhsat almalarının getirdiği ek yükü kaldırmak... İleriki günlerde uygulamaya geçecek ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu’nda işçilerin haftada bir gün tatil yapmasını zorunlu kılan kanun maddesi kaldırılıyor.
Gerekçe, sanayi işletmelerinin hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyeden ruhsat almalarının getirdiği ek yükü kaldırmak.
1924 yılında, çıkartılan ve haftada bir gün tatil yapılmasını zorunlu kılan Hafta Tatili Hakkındaki kanunun kalkmasıyla birlikte işyerleri açısından artık hafta sonu çalışma kolaylaşmış olacak. Ancak, yürürlükten kalkan yasa, aynı zamanda işçilerin haftada 6 günden fazla çalışmasını da yasaklıyordu.
Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) personeli istihdam eden şirketin personelinin yüzde 10’unun maaşının 1700 lirasını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iki yıl boyunca ödeyecek.
50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan şirketlerde iş sağlığı ve iş güvenliği hizmeti işverenler veya işveren vekili tarafından yürütülecek. Bu sınıftaki şirketlere iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 2020’ye ertelendi.
Staj yapan üniversite öğrencilere ücret ödenecek ancak bunun emekliliğe etkisi değişmeyecek. Uygulamalı eğitimlerde asgari ücretin yüzde 35’i kadar ücret ödenecek. Emeklilik yaşını dolduran akademisyenler, 75 yaşını geçmemiş olmak kaydıyla maaşı bağlanana kadar sözleşmeli olarak çalışmaya devam edebilecek. Kaynak: Hürriyet