Kenger otu özellikle şifalı yönleri ile ilgi çeken ve ön plana çıkan ot türleri içerisinde gelmektedir. Aynı zamanda farklı yörelerde devedikeni olarak da bilinen kenger otu, değişik yöntemler üzerinden ele alınmakta ve kullanılmaktadır. İnsan sağlığı açısından önemli faydalarının olmasının yanı sıra, ayrıca farklı görüntüsü ile de dikkat çeken otlar içerisinde geliyor.
Kenger Otu Nedir?
Papatyagiller familyasından olan kenger otu, ülkenin hemen her yöresinde yetiştirilebilen, özellikle karaciğer üzerindeki etkileri ile bilinen ve aynı zamanda 70-80 cm'ye kadar uzayabilen oldukça süslü bir bitkidir. Dağların sarp kayalık bölgelerinde, yüksek yerlerde, iç mekanlarda, çakıllı ve kurak topraklarda da varlık gösterir.
Otun gövdesi kısa, kalın ve az dallı olup yaprakları ise tüylü ve damarlıdır. Çok yıllık otsu bir bitki olan kenger, dikenli olup dikenleri üzerinde ise kırmızı ve mor renkli çiçekler bulunur. Dikenin üzerindeki çiçekler, olgunlaşma dönemlinde sarıya dönük yeşilimsi bir renk alır. Kendine has sütü ile diğer otlardan ayrılan kenger, çok zorlu iklim şartlarında dahi ayakta kalabilir. Dikeni ve sakızı ile oldukça ünlü olan kenger otu, düzenli kullanımda pek çok fiziksel rahatsızlığa iyi gelir.
Kenger Otu Nasıl Kullanılır?
Kenger otu bazı bölgelerde deve dikeni, dağ kengeri, kangal otu, kenger sakız bitkisi isimleriyle de bilinir. Faydaları ile son dönemlerde oldukça popüler olan otun pek çok farklı kullanımları vardır. Ülkemizde çokça yetiştirilen kenger otu, doğal sakız yapımında kullanılabildiği gibi kahve ve lezzetli yemeklerin yapımında da tercih edilir.
Tadı oldukça lezzetli olan bu otu hem taze tüketebilir hem de sakız formuyla çiğneyebilirsiniz. Diş eti sağlığı ve mide rahatsızlıkları için oldukça yararlı olan kenger sakızı, otun köklerinden elde edilir. Sakızın yapımında kurumuş kenger otları kullanılır.
Kurumuş bitkinin kök kısmı çıkarılır ve ortaya çıkan kök çapraz biçiminde kesilir. Kesilen köklerden beyaz süt akar. Köklerden akan sütler sakız kıvamına gelir, böylece kenger sakızı elde edilir.
Kenger otu nasıl yenir? sorusu sıklıkla merak edilen konular arasındadır. Kenger otu ile çeşitli yemekler hazırlayabilirsiniz. Öncelikle otun toplanması için eldiven, soyulması için de bıçak kullanmak gerekir. Kendine has kokusu ve lezzeti ile çiğ olarak da tüketilebilen otu, tıpkı sebzeler gibi haşlayarak da tüketebilirsiniz.
Olgun hali ile topladığınız bitkiyi yapraklarından ayırarak yıkayıp doğrayabilirsiniz. Otun beyaz kısmını dilerseniz haşlayarak dilerseniz de kavurarak yumurtalı kenger yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra bitkiyi ince ince doğrayarak pişmekte olan et yemeklerinin üzerine atabilirsiniz. Kenger otunu bulgur pilavı yapımında da kullanabilirsiniz. Son olarak otun turşusunu da yapabilirsiniz.
Kenger Otu Faydaları Nelerdir?
Kenger otu faydaları ile bilinen şifalı bir bitkidir. Vücuda pek çok olumlu katkısı bulunan bitkinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- Diş etlerini kuvvetlendirir ve dişlerin beyazlatılmasına önemli bir katkı sağlar.
- Diyabet hastaları için oldukça yararlıdır, kan şekerini dengeler.
- Hazımsızlık ve mide şişliğini giderir.
- Tansiyonu düzenleyici etkisi vardır.
- Kulak zarı iltihabı veya yırtılması gibi sorunlara iyi gelir.
- Kanı temizler ve kan akışını düzenler.
- Şekeri dengeler.
- Halsizlik hissini ortadan kaldırır.
- Hücre yenilenmesine destek olur.
- Sivilce gibi cilt problemlerinin giderilmesinde etkilidir.
- Safra kesesinde oluşan taşların vücuttan atılmasına katkı verir.
- Migren ve baş ağrısını azaltır.
- Yüz ve çene kaslarını güçlendirir.
- Damar tıkanıklığına iyi gelir.
Kenger Otu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kenger otu başlıca şu rahatsızlıklara iyi gelir:
- Migren, baş ağrısı
- Diyabet
- Mide ağrısı
- Tansiyon
- Vitiligo
- Diş eti rahatsızlıkları
- Saçkıran
- Safra yolu iltihabı
- Kulak zarı yırtılması
- Sivilce gibi cilt problemleri