Kahramanlarımızın Yaşadıkları, Gurur ve Derstir Bizlere

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Milli Mücadele’nin kahramanları anısına "Tavas ve Yöresi Milli Mücadele Programı" adlı bir etkinlik düzenledi.

Tavas'ta Milli Mücadele kahramanları unutulmadı

Koronavirüs tedbirleri ve sosyal mesafe kuralına uyularak yapılan programda Tavas ve yöresinde Milli Mücadele döneminde yaşanılanlar anlatıldı.

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Milli Mücadele’nin100. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, Tavas Belediyesi ve Türk Ocakları Denizli Şubesi işbirliğinde "Tavas ve Yöresi Milli Mücadele Programı" adlı program gerçekleştirdi.

Koronavirüs tedbirleri ve sosyal mesafe kuralına uyularak yapılan program Tavas Bağlar Mesireliği Amfi Tiyatro’da gerçekleştirildi. Programa Tavas Kaymakamı Recep Öztürk, Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı, Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Denizli Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın kahramanlık marş ve türkülerinin seslendirdiği konser ile başlayan program, Milli Mücadele döneminde kullanılan silah ve gereçlerin yer aldığı sergi ile devam etti.

Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut Tok’un açılış konuşması yaptığı programda Çal, Buldan, Acıpayam, Çivril, Sarayköy İlçeleri’nin ardından Tavas’ta yapılan anma programı ile Milli Mücadele kahramanlarının anılarını yad ederek, saygıyla andıklarını belirtti. Türk Ocakları Denizli Şube Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turgut Tok “Günümüzde haçlı seferleri bitmedi. Bu kez topla, tüfekle değil, ekonomi, bilim, sanat, kültür ve sporla geliyorlar. Yapmamız gereken ‘Tarih üzerinde tartışmaktan vazgeçip, tarihten ders çıkarmalıyız’ yaşadığımız tarihi bilelim, öğrenelim ve ders çıkaralım ve yarınlarımızı yeniden inşa edelim” diye konuştu.

 

Milli Mücadele’de Tavas’ın önemi konuşuldu

Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman İnan’ın moderatörlüğünü yaptığı anma programında, Prof. Dr. Süleyman İnan, Tavas ve yöresinde Milli Mücadele döneminde yaşanılanları anlattı. Prof. İnan, “Yoksulluk, merhamet, kadirşinaslık, paylaşmayı Milli Mücadele döneminde yaşayan büyüklerimizden öğrendik. Tavas’ta yaşayan herkesin ayrı ayrı o döneme ait büyüklerinden öğrendiği anılar var” diye konuştu.

Pamukkale Üniversitesi öğretim görevlisi Kenan Çölgeçen ise, geçmişten bu yana Tavas’ın çok önemli cephelerde çok kilit görevlerde bulunan asker ve lojistik merkezi olduğuna dikkat çekti. Çölgeçen, “Çok önemli bir tarihe sahibiz. Tarihi maalesef yazmıyoruz, yazmazsak başkaları bizim tarihimizi yazar. Çocuklarımız başkalarından öğrenir tarihimizi. Tavas’ın tarihi ile ilgili maalesef yazılmış eser yok” dedi.

 

“Tavas, en fazla cepheye asker gönderen ilçedir”

Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı ise konuşmasında, Milli Mücadele döneminde Denizli ve Tavas İlçesi’nde neler yapıldığını anlattı. Milli Mücadele’nin hem Denizli hem de Türk tarihi açısından önemli isimlerinden Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin teşkilatlanma çalışmalarını anlatan Otaklı, “15 Mayıs 1919 gecesi saat 02.00’de Anadolu’nun dört bir yanına telgraf gönderiliyor. Sabahın ilk saatlerinde Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde Denizli’de miting yapılır. Bu hazırlıklı, çok güçlü bir mitingdir. 16 Mayıs’ta Cennetzade Tahir Efendi olmak üzere dönemin kaymakamı, belediye başkanı çok ateşli konuşmalar yaparak Tavas’ta mitingi gerçekleştirmiştir. Tavas, en fazla cepheye asker gönderen ilçedir. 449 gönüllü müfreze toplanmıştır. Cepheye çok ciddi nakdi yardımlar gönderilmiştir” diye konuştu.

 

Büyükşehir, Denizli’nin tarihine sahip çıkmaya devam ediyor

1989 yılına dek Tavas’la ilgili 1 adet eser yazıldığını belirten Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı, “Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak 2008 yılından bu yana Denizli ve yöresi ile ilgili 175 eser yayımladık. Şu anda basıma hazırlanan 27 eser daha var. Denizlimizin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

 

Tavas Belediye Başkanı İnamlık: “Aynı ruhla hissediyoruz”

Tavas Belediye Başkanı Hüseyin İnamlık ise konuşmasında, “Denizli milli mücadele yıllarında tüm halkıyla topyekun mücadele eden illerden biridir. Ulusal bağımsızlığı ve milli onuru için tutsaklığa karşı koyarak kurtuluş destanını yazmıştır. Denizli’de Müftü Ahmet Hulusi tarafından yakılan meşaleye ilk destek Tavas’tan gelmiştir. Bizler de atalarımızın yakmış olduğu direniş meşalesini aynı ruhla hissediyoruz. Bu güzel programın düzenlenmesinde desteklerini bizden esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Zolan’a ve tüm emek verenlere teşekkür ediyorum ” diye konuştu. Programın ardından Kızılcabölük Mezarlığı’nda yer alan Milli Mücadele kahramanları Müftü Cennetzade Tahir Efendi ile Tavas Mezarlığı’nda bulunan Köpekçi Nuri Efe’nin mezarları ziyaret edilip dualar okundu.

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor