Yasin Öztürk soru önergesinin başında Denizli’de "Seyir Tepesi ve Şehir Ormanı Rekreasyon Alanı"nda meydana gelen iş kazasında 3 ölünün ve 1 yaralının olduğunu, yabancı kökenli Eksanollah Nabizadeh, Muhammet Isa Palvameni, Lal Muhammet Rahimi isimli Afgan uyruklu işçilerin öldüğünü, Nurullah Aelishah isimli işçinin de ağır yaralandığını anımsattı ve kazanın ardından medyaya yansıyan bilgilere göre kazaya karışmış olan işçilerin çalışma izinlerinin olmadığının belirtildiğini ifade etti.
Açıklamanın devamında Denizli İl Göç İdaresi Başkanlığı 2018 verilerine göre Denizli’de 14.366 Suriyeli’nin, 5.300 İranlının, 4.400 Afgan olmak üzere 25.000'den fazla yabancı kökenli kişinin yaşadığı, 6735 Sayılı Uluslararası İş gücü Kanunu 6. Madde 2. Fıkraya göre bu konu çerçevesinde yer alan yabancıların "Çalışma İzni" olmaksızın Türkiye'de çalıştırılmalarının yasak olduğu ve 22. Maddenin 2. Fıkrasında "Çalışma İzni ve Çalışma İzni Muafiyetine" sahip yabancılar ve yabancı çalıştıran işverenler Sosyal Güvenlik Mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerini kanuni süresi içerisinde 31.05.2006 Tarih ve 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası kanunu hükümlerine göre yerine getirecekleri ifade edildi.
Uygulamalardaki göz yummaların ya da ihmallerin çalışma izni olmayan yabancı uyruklu personelin çalıştırılması ile Türk vatandaşı olan işçilerin istihdam edilemediğini belirten Öztürk bu vb. nedenlerden dolayı işsizlik oranının yükseldiğini belirterek şu soruları yöneltti:
1 - Türkiye genelinde ve Denizli'de " Geçici Koruma Altındaki " veya" İkamete Tabi " yabancı uyruklu kaç kişinin çalışma izni mevcuttur?
2 - Özellikle benzer kapsamda Devlet Kurumu veya Belediyelerde yapılan yapım işlerinde, alt taşeron firmalarda çalışan yabancı İşçi sayısı kaçtır?
3 - Bunların Çalışma İzninin olup olmadığının tespiti için ne gibi denetimler yapılmaktadır?