İzmirli Şairler Atatürk'ün Annesi Zübeyde Hanım'ı Unutmadı

Zübeyde Hanım’ın 97. vefat yıldönümü münasebeti ile 14 Ocak günü  İzmirli şâirler Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ı Anıt Mezarı başında andı.

İzmirli şâirler ve sanat erbâbı olarak birlikte Atatürk’ün annesi ZÜBEYDE HANIM’a Anıt Mezarı başında sevgilerimizi, saygılarımızı ve dualarımızı sunduk...

Bunun için İZŞABED “İzmir Şâirler ve Bestekârlar Derneği”, KSŞ “Karşıyaka Sevgi Şâirleri” ve “Geleceğin Sesi Dost Şâirler  Grubu” olarak yaptığımız kamuoyuna açık çağrıya çok sayıda şâir katılarak cevap vermiş oldu.

14 Ocak Salı günü Karşıyaka Zübeyde Hanım’ın Anıt Mezarı başında saat 10.00’da başlayan devlet töreni yapıldı önce.  Resmî törenlerin sona ermesinin ardından  İzmirli/Karşıyakalı şâirlerce  Zübeyde Hanım’ın anıt mezarına karanfiller bırakıldı.

İZŞÂBED adına Başkan Halim AKIN, Geleceğin Sesi Dost Şâirler adına başkan Ömer Sabri KURŞUN ile KSŞ adına Şerif KUTLUDAĞ’ın günün anlamı, önemi ve değeri üzerine yaptıkları konuşmalar anma etkinliğine katılan şâirlerin Zübeyde Anne’ye adadıkları şiirlerle taçlandırıldı.

Şâirler adına şu açıklama yapıldı:

“Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan her bir vatandaş olarak teker teker  Mustafa Kemal gibi bir evlât yetiştirdiği için ona bir gönül borcumuz vardır. O insanlar, yaptıkları hiçbir şey için kimseden bir karşılık, bir teşekkür, bir iltifat, bir taltif, bir takdir beklememişlerdir.

Zübeyde Hanım neslinin gelecekle ilgili tek bir kaygısı vardır o da Türk milletinin kendi vatanı üzerinde, kendi devleti, kendi bayrağı ile kendi milleti olarak hür bir şekilde yaşayabilmesidir.

İşte bu noktadan baktığımızda dört yüz, beş yüz yıldır bir Türk yurdu olan Balkanların elden çıkışıyla birlikte insanlık tarihinin tanık olduğu en acılı olaylar Balkanlarda yaşanmıştır.

Balkanlar’da Bulgar, Arnavut, Yunan vb çeteler çok zâlimâne çok acımasız bir şekilde yüzyıllardır birlikte yaşadıkları Türk komşularına zulmetmişler, mallarına mülklerine el koymuşlar, yayan yapıldak yola çıkanları da çeteler yollarda öldürmüşlerdir. Sağ kalanlar da ya hastalıklar ya da açlıkla büyük acılar çekmişlerdir.

Zübeyde Hanım, yaşadığı bütün zorluklara rağmen her durumda oğlu Mustafa Kemal’in arkasında durmuş, onu desteklemiştir. Bütün annelik özlemleri yanında vatanla, devletle, milletle, bayrakla ilgili duyguları hep en önde olmuştur.

Kadın cinayetlerinin gündemde olduğu bir dönemde bir anne olarak bir kadının tek başına bile yetiştirdiği bir evlâtla bir milletin hayatında nasıl büyük bir değişime  aracı olabileceğini göstermiştir.

Küçük yaşta Manastır’da askerî okula verdiği Mustafasıyla seyrek görüşen Zübeyde Hanım, Mustafa Kemal’in 1919’da Anadolu'ya çıkışından itibaren üç yıl oğlu Mustafa’yı görememiştir.  Osmanlı Padişahı tarafından hakkında ölüm emri verilen Mustafa Kemal ile annesi 14 Haziran 1922’de Adapazarı’nda tekrar buluşabilmiştir.  Bir süre sonra da   Zübeyde Hanım oğlunun yanına Ankara’ya yerleşmiştir.

Ancak bu şehrin sert iklim koşulları sağlığını olumsuz etkileyince tedavi amacıyla İzmir’e götürülmüştür.

Zübeyde Hanım, 14 Ocak 1923 günü 66 yaşında İzmir Karşıyaka’da hayatını kaybetmiş, Mustafa Kemal annesinin ölüm haberini almasına rağmen, devlet işlerinin özel konumundan dolayı annesinin cenaze törenine katılamamıştır.  

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 1940 yılında yaptırılan kendi adını taşıyan parkta, Ferik Osman Paşa Camisinin bahçesinde anıt mezarda yatan; Millî Mücadelemizin kahramanı, İstiklâl Harbimizin başkomutanı, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu olan Atatürk’ü Türk Milletine armağan eden Zübeyde Hanım ile Türk Milletine armağanı olan Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ile silah arkadaşlarını, milli mücadele kahramanlarını rahmetle, minnetle şükranla anıyoruz…”

Ege - Denizli Haberleri

Dikkat ! Kar Denizli'ye Geliyor
Denizli’de Kırmızı Altın Hasadı Başladı
Muğla'da deprem
DENİZLİ’DE EŞ ZAMANLI YAĞMUR DUASI
Tabutları Küçük Acıları Çok Büyük