Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2024 yılı Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a kürsüden seslenen Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, taşeron şirketlerden sürekli işçi kadrosuna geçen 4D'li işçilerin, diğer kamu işçileriyle eşitlenmeyen mali ve sosyal haklarına dikkat çekti. Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “24 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile taşeron şirketlerde çalışan ve kamuya hizmet veren şirketlerin sürekli işçi kadrosuna geçmeleri sağlandı. O tarihten itibaren mali - sosyal - sendikal haklar bakımından birtakım düzenlemeler elbette yapıldı. Ama 4D´li işçiler asla diğer kamu işçileriyle eşitlenmedi. Bu işçilerimizin en çok mağdur olduğu konulardan biriyse nakil konusudur. İş Kanunumuzun, mevcut haliyle kurumlar arası geçişe müsaade etmediğini biliyoruz. Bunun için yasa değişikliği ihtiyacı var meclisimize bu yasa teklifiyle gelmenizi bekliyoruz. Tıpkı memurlar gibi işçiler de, bir kurumun talebi bir kurumun da muvafakatı ile tayin hakkı elde edebileri sağlanmalıdır. Ayrıca 4D´li işçilerin diğer işçilerle aralarındaki kurum içi tayinler konusunda yaşadıkları ciddi farklılıklar var. Bunun için bir kanun değişikliğine de ihtiyaç yok üstelik. Bir genelge ya da bir toplu sözleşme seviyesinde çözüme kavuşturulabilecek bir sorun bu. Her fırsatta aile diyen bir iktidarımız var. Aile bütünlüğünü yok eden bu vicdandan yoksun uygulamayı ısrarla devam ettiren iktidarımızın bu samimiyetsizliğini yüzüne vurmak istiyorum.” dedi.
“Kadroya geçme hakkı verilen ve verilmeyen branşlarda kadroya alınmadığı tablosu çıkmıştır”
Kamu kurumlarındaki hizmet alım ihalelerinde çalışanlarda sınırlı kriterler arandığını anlatan Denizli Milletvekili Ün, “Söz konusu kadro çalışması ile oluşturulan bir algının da olgusundan bahsedelim. 900 bin taşeron kadroya geçiriliyor müjdesi verilmişti. Gerçekten öyle mi? oldu bakalım. Kamu kurumlarında şirket personeli olup, kamu ihale kanunu personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım ihalesi kapsamında çalışanlar 4D sürekli işçi kadrosuna geçirilmiş. Ancak belediyelerde çalışan işçiler sivil şirketlerden belediye şirketlerine aktarılmamış yani kamu sürekli işçi kadrosuna geçirilmemiştir. Kadro kapsamına alınmak için kriterler sıralanmıştır. Bu kriterleri sıralamaya vaktim yok. Ama işin sonucuna bakalım. Bu kriterlerden sonra kadroya geçme hakkı verilen ve hak verilmeyen branşlar oluşturulduğunda karşımıza yan işlerle çalışanlar kadroya alınırken esas işlerde çalışanlar kadroya alınmadığı tablosu çıkmıştır.” diye konuştu.
“Bu ayrımı yapanlar ne devlet aklından ne de millet vicdanından nasiplenmişlerdir”
Çalışanların kadrolarda ayrılmasına ilişkin eşit haklar talep eden Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Karayollarında yaz gününde asfalt döken, karlı günde yolları açan emekçi kadro almamış, yapılan yolun sonunda bekleyen bayrakçı personel kadro almıştır. Hastane laboratuarına gelen hastayı sırayla içeri alan tıbbi sekreter kadro almış, kan alan numuneyi cihazla test eden, sonucunu raporlayan tekniker, teknisyen kadro almamıştır. Bu örneklerini sayfalarca sıralayabilirim. Burada sayılan tüm işlerin gerekliliğine, tüm çalışanlarımızın emeklerinin kutsallığına sonuna kadar inanıyoruz. İtirazımız kadro alanlara değil almayan emekçilerimizedir. Bu ayrımı yapanlar ne devlet aklından ne de millet vicdanından nasiplenmişlerdir. İş barışını tehdit eden bu uygulamadan vazgeçilmesini, verilen sözün hakkıyla yerine getirilmesini çalışanlarımız adına ısrarla talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.