İsterseniz Siz de Bunu Yapabilirsiniz!...

Oy verme bitiminden sonra isteyen vatandaş ve adaylarkendilerine ayrılan alanda...

Seçim güvenliği ve hile konusunun seçimin önüne geçtiği bir ortamda dikkatler oy sayımı üzerinde yoğunlaşacak. Gözler bir yandan oy sayımı üzerinde olurken, diğer yandan sandıktan çıkacak iktidara odaklanacak.

 

Bugünkü seçimde 20 siyasi partiyle birlikte 165 bağımsız aday yarışacak. 53 milyon 765 bin 231 seçmen 08.00-17.00 saatleri arası sandık başına gidecek. Bunların 1 milyon 103 bin 258’i ilk kez oy kullanacak. 

 

 

 

İsteyenler oy sayım işlemini izleyecek!

 

Bugün yapılacak milletvekili genel seçiminde sandıklar kapandıktan sonra vatandaşlar veya adaylar kendilerine ayrılan alanda oy sayımını takip edebilecek.

 

Türkiye’de 53 milyon 765 bin 231 seçmen bugün sandık başına giderek 20 siyasi parti arasından tercihini yapacak. Milletvekili genel seçimi için oy verme işlemi tüm yurtta 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak. AKP, Anadolu Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, CHP, DP, DSP, Halkın Kurtuluş Partisi, HDP, Komünist Parti, MHP, Millet Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinde, Hak ve Özgürlükler Partisi 75 seçim çevresinde, Merkez Parti 73 seçim çevresinde, LDP 58 seçim çevresinde, DYP ve Yurt Partisi 56 seçim çevresinde, Toplumsal Uzlaşma, Reform ve Kalkınma Partisi 55 seçim çevresinde, Hak ve Adalet Partisi 43 seçim çevresinde seçime katılacak.

 

Tutanak duvara asılacak

 

İsteyen vatandaşlar sandık çevresinde bulunabilecek. Oy verme işlemi bittikten sonra müşahitler, vatandaşlar ve adaylar, sandık kurulu başkanı ve üyelerinin kendilerine ayırdığı alandan oy sayım işlemini takip edebilecek. Sandık kurulu tutanakları, yeteri kadar çoğaltılarak bir tanesi duvara asılacak, diğerleri ise siyasi parti temsilcilerine verilecek. Sandık kurulundan kurayla belirlenen iki kişi sandık kurulu başkanıyla birlikte oyların bulunduğu torbaları ilçe seçim kuruluna götürerek teslim edecek.

 

Oy pusulasındaki sıra

 

* Üzerinde imza veya yazı bulunan oy pusulası veya zarflar geçerli sayılmayacak.

 

* 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanacak olan seçmenlerden saat 17.00’ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oy kullanmalarına izin verilecek.

 

* Seçmen bilgi kağıdı olmayan vatandaşların da oy kullanabileceği seçimde toplam 73 milyon 988 bin 955 oy pusulası bastırıldı.

 

* Hazırlanan oy pusulalarında ilk sırada Doğru Yol Partisi, son sırada ise Bağımsız Türkiye Partisi var ancak asıl yarış pusulanın ortasında yaşanacak. 11. sırada MHP, 12. sırada HDP, 14. sırada CHP ve 15. sırada ise AKP yer alıyor.

 

Sayım döküm cetveli

 

Tüm yurtta oy verme işleminin saat 17.00’de tamamlanmasıyla sayım döküm işlemine geçilecek. Sandıklar açılarak sayım döküm cetvellerinin boş olduğu müşahitlere gösterilecek. Kullanılan oy pusulaları zarflardan çıkarıldıktan sonra tek tek sayılacak ve cetvellere işlenecek. Geçersiz oylar bir yere ayrılacak. Sayım döküm işlemi bittikten sonra tutulan iki ayrı sayım döküm cetvelinin doğru olup olmadığı karşılaştırılacak. Bilgiler, buradan sandık sonuç tutanağına geçirilecek ve sayım döküm cetvelleri ve sandık sonuç tutanakları ıslak imzayla imzalanıp mühürlenecek.

 

Tüm hazırlıklar tamamlandı

 

SEÇİMLE ilgili tüm hazırlıklarülke genelinde tamamlandı. Seçmen oy verme sırasında seçmen, üzerinde TC kimlik numarası olan belge ve varsa seçmen bilgi kağıdını sandık kurulu başkanı veya üyelerine verecek. Sandık kurulu başkanı veya üyesi, belgeleri kontrol edecek ve üzerinde, “Türkiye Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunan birleşik oy pusulası, filigranlı sarı renkli zarf ve “tercih” veya “evet” mührünü seçmene verecek. Seçmen, bu malzemeleri alarak oyunu kullanacağı kabine girecek. Seçmen, evet mührünü, oy pusulası üzerinde tercihini kullanacağı siyasi partinin adının yazıldığı yuvarlağın içine basacak. Bu şekilde oyunu kullanan seçmen, oy pusulasını zarfın içine koyarak kabinden dışarı çıkacak ve sandığın içine atacak. Oy verme işlemi bu şekilde tamamlanmış olacak.

 

 

 

Saat 24.00’e kadar eğlence yerleri kapalı

 

Bugünkü seçimlerde sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak. Sandık kurulu başkan ve üyeleri, oy verme günü göreve başlamadan önce ilk iş olarak sandık başında bulunanlar önünde ant içecekler ve sandığın boş olduğunu kontrol edecek. Sandık alanında düzeni sandık kurulu başkanı sağlayacak.

 

Alkollü içki içmek yasak

 

Başkan, düzeni bozmak isteyenleri uyaracak, dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek. Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurlarıyla resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak. Sandık başında seçmene vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyede bulunamayacak.  Bugün saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Gündem Haberleri

'Esad, Rusya'da Güvende'
Suriye'ye dönüşler iki kat arttı
Baas rejimi nedir?
Teğmenlere destek veren savcı açığa alındı
Şiddette sıfır tolerans algısı boşa çıktı