İŞGALCİ ÇİN,UYGURLARI KÖLE/İŞÇİLİK İLE ASİMİLE EDİYOR!

UYGUR DERNEĞİ BAŞKANI İLTEBİR : İŞGALCİ ÇİN,UYGURLARI KÖLE/İŞÇİLİK İLE ASİMİLE EDİYOR!

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Washington merkezli ABD-Uygur Derneği Başkanı Elfidar İltebir Çin komünist yönetiminin işgalindeki Doğu Türkistan’da  yaşayan Türklere karşı  insanlık ve etnik soykırım politikası uyguladığını bunlardan genç yaştaki Uygurların   Doğu Türkistan’daki Çin/Nazi tipi Toplama Kampları ile Merkezi Çin’e nakledilerek Köle/İşçi olarak zorla çalıştırmasının  ise   tam bir  asimilasyon ve etnik dönüştürme  olduğunu açıkladı.

Özgür Asya(rfa.org) radyosunun haberine göre ABD-Uygur Derneği Başkanı  Elfidar İltebir, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin  Cenevre’de yapılan 57. toplantısının  12 Eylül’deki oturumunda  kendisine ayrılan 60 saniyelik süre içerisinde şunları söyledi : ” ABD Uygur Derneği, Uluslararası Kölelikle Mücadele Derneği  ile Uygur Köle/İşçiliğini Sonlandırma  Derneği  adına söz almış bulunuyorum. Öncelikle BM Özel Raportörüne  Çin rejiminin Uygur bölgesinde devlet destekli  olarak Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırmanın varlığını  ilk kez gündeme getirdiği için  teşekkür ediyorum. BM.Özel Raportörü  raporunda, Çin  işgal yönetiminin  2017’den bu yana devlet destekli olarak Uygurlar başta  diğer Türk halkından insanları  Toplama kampları ve  Çin Hapishanelerinde  Köle/İşçi olarak cezaevlerinde  zorla  çalıştırdığını  belirterek bu insanı konuyu resmi olarak gündeme taşımıştır. Çin işgal rejimi  sistematik olarak Uygurları Köle/İşçi olarak Zorla çalıştırmayı  bir kontrol ve asimilasyon aracı olarak kullanılıyor. Bu durum ise, BM. Roma  Protokoluna göre kölelik gibi insanlığa karşı bir suç oluşturmaktadır.  Bu  son rapor  BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin 31 Ağustos 2022’de yayınladığı  Uygur İnsan Hakları  raporunda  da  belirtildiği üzere  Çin hükümetinin Uygurlara yönelik politikalarının “insanlığa karşı suç teşkil edebileceği ihtimalinin çok güçlü olduğu yolundaki hükmün bir kez daha  teyit edilmesidir. BM.  İnsan Hakları Yüksek Komiserliği bir an önce  harekete geçme çağrısımızı bir kez daha tekrarlıyoruz.Özellikle İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Çin hükümetinin 2022  Uygur raporunda yer alan tavsiyeleri uygulayıp uygulamadığına ilişkin araştırmalar yapmalı ve durum hakkında uluslararası topluma rapor vermelidir. Ayrıca,BM. İnsan Hakları Konseyi üyeleri ülkeler  Çin’in merkezi Çin’de ve Uygur bölgesindeki  insan hakları durumuna ilişkin olarak yeni yaptırım kararları almalı ve bu insanlık suçlarının sona erdirilmesi için  girişimlere  derhal başlamalıdır.  BM.İnsan Hakları Konseyi bünyesinde Çin yönetiminin Uygurlara karşı  insanlığa karşı işlenen suçları soruşturma yetkisine sahip bir organ kurmalıdır.” şeklinde konuştu.

 

Uygur Derneği Başkanı İltebir : BM.İnsan Hakları Konseyine Köle/İşçilik ile ilgili Rapor Sunduk

ABD-Uygur Derneği Başkanı İltebir BM.57.oturumundaki konuşması  ve diğer temasları ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı : ” BM İnsan Hakları Konseyi’nin Cenevre’deki  57. oturumunun başlamasından önce,  ABD-Uygur Derneği ve Uluslararası Kölelik Karşıtı Derneği  olarak BM. Özel Raportörü’ne  hazırladığımız bir özel rapor sunduk ve “Uygur  Köle/İşçiliğinin sonlandırılması için girişimlerde bulunulması  çağrısında bulunduk. Hazırladığımız  Rapor, Çin hükümetinin Uygurlara karşı uyguladığı “soykırım ve insanlığa karşı suçların” yanı sıra, bunu gerçekleştirmek için kullanılan zorunlu çalıştırmayı da ayrıntılarıyla anlatıyor. Raporda ayrıca BM İnsan Hakları  Yüksek Konseyi’ne ve  Çin ile ticari ilişkilerde bulunan uluslararası şirketlere bu konuda  tavsiyelerde bulunduk.  BM.ler başta diğer çeşitli uluslararası platformlarda Uygur meselelerinin  gündeme getirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.Çin’in Uygurları Köle/İşçi Olarak Zorla Çalıştırmasını Sonlandırma Birliği/Platformu 

Bu Platform Uluslararası Köle Çalıştırmayı Sonlandırma( Anti-Slavery International) İnsan Hakları İzleme Örgütü(HRW) ile  Temiz Giysiler Hareketi’nin de aralarında bulunduğu 40’ı aşkın  insan hakları ve hukuk kuruluşunun ortaklaşa oluşturduğu en önemli  insan hakları hareketlerinden biridir. Ayrıca dünya çapında kölelik karşıtı gruplar, işçi hakları örgütleri, sendikalar, dini kuruluşlar, yatırımcılar ve Uygur örgütleri dahil olmak üzere   dünyanın çeşitli ülkelerinde 400’den fazla  kuruluş ta  bu Platforma destek vermeyi kabul etmiştir. Bu Platform  Çin  işgal rejiminin  Uygurların Köle/İşçi olarak  zorla çalıştırmasını sona erdirmeyi amaçlıyor.  uygulamalarına son vermek için aktif olarak çalışıyor.

Türk Dünyası Haberleri

IĞDIR’DA KARABAĞ ZAFERİNİN 4. YILI KUTLANDI
Japonya’daki Uygur milletvekili tekrar seçildi
Bir Uygur daha gözaltına alındıktan sonra kayboldu
Ankara’da Doğu Türkistan Sempozyumu düzenlenecek
Türk devletlerinin ortak bayrağı belli oldu