İhracatın Yıldızları Ödüllerini Aldı

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli İhracatçılar Birliği'nin (DENİB) Anemon Otel'de düzenlediği '2014 İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'ne katıldı.

Törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Yılmaz Büyükekşi ile çok sayıda işadamı katıldı. Bakan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, "Bilgi, teknoloji ve finansal savaşlar oluyor dünyada. Türkiye, bu savaşlar olurken, bir kenara çekilip bekleyen ülke değil artık. Her şeyimizi başka ülkeler kontrol etmiyor. Türkiye'yi IMF'nin memurları yönetmiyor. Edilgen değil, etken bir ülke olma yolundayız" dedi.

 

Ödül törenin açılış konuşmasını yapan DENİB Başkanı ve TİM Başkanvekili Süleyman Kocasert, "22 yıl önce kurulan DENİB'in 120 üyesi vardı. Şu anda 1100 üyemiz var. 22 yıl önce bir yılda yaptığımız ihracatı şimdi bir ayda yapıyoruz. Denizli 3 milyar doların üzerinde ihracat yaparken, DENİB üzerinden 2,3 milyar dolar ihracat yapılmaktadır. Amacımız sadece ihracatçıları ödüllendirmek değil, bu başarıda tüm Denizli'nin payı var. İhracatçı firmalarımızın hepsini kutluyorum. Bundan sonra üretim ve çok çalışmak kadar inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve modaya da önem vereceğiz ve ihracatımızı ilerleyen yıllarda arttırarak sürdüreceğiz" dedi.

 

BİLGİ VE TEKNOLOJİYİ ÜRETENLER KAZANIYOR

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, törende yaptığı konuşmada, "Bugün Denizli'nin Mili Mücadele Günü, Miraç Kandili, Cuma Günü ve İhracatın Yıldızları Ödül Töreni birçok güzelliği bir günde yaşama şansımız oldu. Denizlililer, düşmanla mücadeleye Gazi Mustafa Kemal, Samsun'a çıkmadan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile başlattı. Düşmana Ege'deki dağları, ovaları dar ettiler. Kurtuluş Savaşı'nın unları Denizli'den gitti. Savaşa gidenler dönmeyeceklerini biliyordu, Kurtuluş Savaşı'nda, Çanakkale'de. 1950'lerin başında Avrupa savaşmayı bıraktı, ekonomik savaşları başlattı. Ekonomi savaşlarında bilgi ve teknoloji üretenler kazanıyor. Dünya da bilgi ve teknolojiyi üretenler bir de tüketenler var. ABD, Uzakdoğu ve Avrupa Birliği ile yeniden yapılanma içinde. Bilgi, teknoloji ve finansal savaşlar oluyor dünyada. Türkiye, bu mücadelelerin içinde bir kenara çekilip bekleyen ülke değil artık. Türkiye, artık anladı. 2002 yılında Denizli'nin ihracatı 500 milyon dolar civarında idi şimdi 3 milyar dolar seviyesinde. Avrupa'nın en güçlü ekonomisine sahip 6. ülkesi olduk. Dünya'nın en güçlü havayolu şirketi Türk Hava Yolları oldu. Türkiye, her şeyi başka ülkelerin kontrol ettiği dönemde bunları başardı. Dönüşüm ve sancılar yaşıyoruz. Dünya'da göç var. Türkiye'de bu göçe uymak zorunda" ifadelerini kullandı.

 

Bakan Zeybekci, 2023 yılında 500 milyar ihracat hedefini ihracatçıların koyduğunu ve bunun hükümet programı haline geldiğini belirtip şöyle devam etti: "2002 yılından önce IMF memurları tarafından yönetilen, Dünya Bankası'ndan Ekonomi Bakanı çağıran Türkiye vardı. O dönemlerde 3 ay sonrasını görüyoruz diye seviniyorduk. Bankalar yerle bir olmuştu. Biz buralara oralardan geldik. O günün Türkiye'sinden sapasağlam çıktık. Gemiyi batırmadık. Bunda en büyük pay özel sektöre aittir. Artık şartlarımızı başkaları belirlemiyor. 'Hedef 2023'te 500 milyar dolar ihracat' dedi ihracatçılar. Aynı Müftü Ahmet Hulusi Efendi gibi sancağı açtınız, hedefi koydunuz. Milli mücadele bayrağını ihracatçılar açtı. Edilgen değil, etken Türkiye için çalışıyoruz. Enerji kaynakları, tüketim ve üretim kaynaklarını bizim belirlemememiz lazım. Etken bir ülke olmamız lazım." BAŞKALARININ KONTROL ETME DÖNEMİ BİTTİ

 

Türkiye'nin artık dünyada söz sahibi ülkelerden biri olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Böyle devam ederse Gümrük Birliği anlaşmasını sürdüremeyiz dedik, bizim istediğimiz gibi anlaştık. İstediğimiz 4 şart kabul edildi. Avrupa'nın karar alma mekanizmasına artık bizde dahil olduk. Avrupa Birliği bizim için hedeftir. Ama koşullar tek taraflı olmaz. Masada bizim de sözümüz olur. Artık bizi başkalarının kontrol etme, yönlendirme dönemi geride kalmıştır. Ekonomik menfaatlerimizi gözeterek hareket ediyoruz. Güçlü Türkiye'nin yeni yol haritası bellidir. G20 ülkelerinin toplantısına biz başkanlık edeceğiz. 10 yıldır serbest ticaret anlaşmaları için masaya oturtamadığımız Cezayir'i masaya oturttuk. Rusya ile önemli anlaşmalar yaptık. Arkasından Avrasya ülkeleri gelecek. Artık edilgen değil etken Türkiye var" dedi.

 

Bakan Zeybekci, dolardaki düşüşle ilgili, "Aşırı değerli dolar sürdürülemez. Daha değerli dolar ABD'nin işine gelmez. Tüm şartlar Türkiye için iyi yönde dönüyor. 6 Mayıs'ta faiz oturacak, dolar aşağıya inecek demiştik zaten. Endişe edecek bir şey yok. Gelecek çok daha iyi olacak. 2015 yılı Türkiye için destanların yazıldığı yıl olacak" yorumunda bulundu. 

 

Törende özel ödül, DTS Denizli Tekstil Dış Ticaret A.Ş firmasına verilirken, en fazla ihracat yapan firmalar Seval Kablo, Menderes Tekstil, Er-Bakır A.Ş, Gamateks, Ozanteks, Deniz Tekstil, Küçüker Tekstil, Eke Tekstil, Özgüven Kablo, Nesa Tekstil, Hürsan Havlu, Dok-San Denizli Dokuma, Kocaer Tekstil, Çarkıt Kablo, Kımıl Tekstil, Ekpen Tekstil, Uspar Tekstil, Filidea Tekstil, Sena Kablo ve Erikoğlu Emaye Bakır'ın yetkililerine plaketleri verildi. 

 

Ayrıca, DENİB üzerinden en fazla ihracat yapan 14 Denizli firması ile Uşak'ta faaliyet gösteren ve DENİB üyesi olan Ağaoğlu Tekstil, CCC Tekstil ve Asya Çadır Tekstil yetkililerine de plaket verildi.

Ege - Denizli Haberleri

DENİZLİ'DE 5 İLÇEYE KAYMAKAM ATANDI
CİNCİ HOCA DENİZLİLİ AİLEYE MUSALLAT OLDU
Denizli CHP’DEN ‘KAYYUM’ TEPKİSİ
101 YILLIK HEYECAN VE COŞKU
Denizli Valiliğinden Yangın Açıklaması