Son kazılar ile bölgenin bilinen tarihi 500 yıl geriye gitti ve 2 bin 800 senelik olduğu değerlendirilen cesetlerin yakıldığı alan ortaya çıkartııldı.
Pek çok tapınak ve dinsel yapının varlığından ötürü arkeoloji literatüründe "Holy City" yani Kutsal Kent diye de bilinen ve Bergama krallarından 2. Eumenes tarafından milattan evvel 2. yüzyıl başlarında kurulduğu bilinen Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'nin tarihini daha da geriye götüren yapılara erişildi.
Antik kentin Kuzey Kapı ziyaretçi girişinde Denizli Müze Müdürlüğünce 2 sene evvel başlatılmış olan inşaat sesnasında ortaya çıkan tarihi yapılar dolayısı ile yapılan kurtarma kazılarında, İtalya'nın Lecce kentindeki Salento Üniversitesinden Prof. Dr. Grazia Semeraro başkanlığındaki ekip, bölge tarihini 500 sene daha önceye götüren tarihi kalıntıları ortaya çıkardı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Grazia Semeraro, yaptığı açıklamada, antik kentte eylül ayında başlatmış oldukları çalışmalarda, Apollon Kutsal Alanı, buradaki kutsal alan içinde Severuslar döneminde inşa edilmiş olan anıtsal çeşme, tiyatronun yakınındaki evlerle nekropolis gibi birçok noktada kazı yaptıklarını ifade etti.
Özel Ocaklar Bulundu
Kazılarda ortaya çıkan keramik, heykel ve lahit gibi buluntuların 3 boyutlu rekonstrüksiyonları için yenilikçi teknolojilerle lazer tarayıcıda sistemli çizim çalışmaları yapıldığını belirten Prof. Dr. Semeraro, Küllü ve kömürlü alanın temizliği esnasında özenle yerleştirilmiş iç içe kaplar ortaya çıkarıldığını, burada ölüleri yakmak için yapılan özel ocakların bulunduğunu, içi kömür ve kül dolu kuyular ve etrafı taşlar ile çevrili kremasyon mezarların bulunduğunu, ölen insanların cesedinin, düzenlenen özel tören ile yakılarak küllerinin burada her aile için açılan kuyulara, nişlere kaplar içerisinde konulduğunu ifade etti.
DENİZLİ (AA)