Buna göre, kırsal alanda yaşayan 18-40 yaşındaki çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelerine 30 bin liraya kadar hibe desteği sağlanacak.
Genç çiftçi hibe başvuru şartları:
Çiftçinin başka bir işte çalışmıyor olması
Bu projeden önce başka bir hibe yardımından yararlanmıyor olması
Açık ortaokul, açık lise, AÖF okullarından en az birine bile devam ediyor olmaması
Çiftçi adaylarının https://gencciftci.tarim.gov.tr/ adresinde yer alan başvuru formunu doldurmaları gerekir.
Hibe ücretini almaya hak kazanan genç çiftçi 3 yıl boyunca tarımsal faaliyetlerini sürdüreceğine dair imza atması gerekir.
Yukarıda belirtilen şartlar doğrultusunda genç çiftçi hibe ücreti için başvuru yapabilirler
Genç Çiftçi hibe projesine başvurmak için gerekli şartları taşıyan çiftçilerin https://gencciftci.tarim.gov.tr/Account/Login adresinden giriş yapmaları gerekiyor. Daha önce hiç giriş yapmamış gençler Yeni Çiftçi Kaydı’ndan girişlerini yapabilirler.
İlk kez başvuru yapacak çiftçilerin TC numaraları, ad-soyad, baba adları ve kullanılan cep numaraları ve e-mail adresleri ile üyeliklerini tamamlamaları gerekiyor. Bu ekrandan sonra yönlendirilecekleri sayfada 2017 yılı için belirlenmiş hibe projelerinden biri seçilerek başvuru işlemi tamamlanıyor.
KİMLER BAŞVURABİLİECEK?
Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla 18 yaşını doldurmuş, 41 yaşından gün almamış, ücretli çalışan olmayan ve örgün eğitime devam etmeyen, 15 büyükbaş veya 50 küçükbaştan fazla hayvanı bulunmayan, 50'den fazla arılı kovanı olmayan, aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanmamış genç çiftçiler başvuruda bulunabilecek.
YAPILMASI GEREKENLER?
Ön başvurular "https://gencciftci.tarim.gov.tr" uzantılı yazılım üzerinden, kesin başvurular ise genç çiftçilerin proje uygulayacağı kırsal alanda ikamet ettiği veya ikamet taahhüdünde bulunduğu yerleşim biriminin bağlı olduğu il veya ilçe müdürlüklerine şahsen yapılacak. Başvurular, tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren 5 iş günü geçtikten sonra başlayacak ve 20 iş günü boyunca devam edecek. Uygulama, nüfusu 20 binden az olan yerleşim birimlerini kapsıyor. Ayrıca, 14 büyükşehir kurulması amacıyla çıkarılan düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce tüzel kişiliği olan ve nüfusu 20 binin altındaki yerleşim birimlerinde yaşayan genç çiftçiler de hibeden yararlanabilecek. Hibe ödemesi, Ziraat Bankası tarafından Türk lirası olarak yapılacak. Haksız destekleme ödemeleri belirlenirse, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak, ödeme tarihinden itibaren hesaplanan kanuni faiziyle birlikte geri alınacak. İdari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç olmak üzere, tebliğle belirlenen destekleme ödemelerinden haksız yere yararlandığı tespit edilen genç çiftçiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlanamayacak.
Kaynak: Yeşil Çivril