“Hayat Boyu Öğrenme” Projesi

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizde gelişen insan kaynakları kapasitesine “Hayat Boyu Öğrenme” kavramını tanıtarak katkıda bulunmak hedefiyle hayata geçirilen Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi II Pr

Denizli North Point Otel’de yapılan toplantıya Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Yaygın ve Meslekî Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, Denizli Vali Yardımcısı Ali Şanlıer, Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Milli Eğitim Bakanlığında görevli Eğitim Uzmanı Dr.Faruk Şenyayla, Öğretmen Metehan Şemdin, Proje Eğitim Eş Uzmanı Sonay Balcı ve Proje Kilit Uzmanı Donald Paterson, İş Kur İl Müdürü Feridun Basmacı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Müdür Yardımcıları Şener Bayram, Mustafa Özevcimen, Şube Müdürleri Mustafa Vural, Erdinç Akkaya, ilçe milli eğitim müdürleri, mesleki eğitim okul-kurum müdürleri, Sivil toplum Kuruluşu temsilcileri katıldı.

 

Denizli bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, “Hayat Boyu Öğrenme alanında bakanlığımız son dönemlerde çok büyük yenilikler gerçekleştirdi. İl müdürlükleri olarak bunların uygulayıcısıyız; STK’lar, iş çevreleri ve vatandaşlarımız ile birlikte en iyi yerine getirmek içinde çaba sarf ediyoruz. Günümüzde insan ömrü uzadı. Ekonomik anlamda da daha rahat bir çağdayız. Bunların sonucunda geriye bireylerin her geçen gün yeni şeyler öğrenmesi gerekiyor. Toplum olarak dünkü öğrendiklerimizle yetinmemeliyiz. Çünkü bu durumda farklı icraat ve icatlar yapamayız. Hayat Boyu Öğrenmeyi icra edebilmemiz için ileri yaşlarda dahi olsak yeni bir şeyler öğrenebilmeli ve öğretebilmeliyiz. Denizli ilinde 7 bin civarında bu kapsamda kursumuz açıldı. 220 bin civarında vatandaşımızda bu kurslara katıldı. Sayıları il geneline oranladığımızda %20’ye tekabül etmektedir. STK’lar, yerel yönetimler ve vatandaşlarımız ile birlikte Hayat Boyu Öğrenme alanında ilimizi model haline getirerek eğitimdeki başarımızı taçlandırmak istiyoruz. Bizler icraatın içindeyiz. Sizlerden gelecek talep ve destekler çok önem arz etmektedir.” Dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Yaygın ve Meslekî Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül yaptığı konuşmasında “AB ve ülkemizce finansal edilen Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi-II ile hayat boyu öğrenme çalışmalarındaki katılım oranlarında farkındalık yaratmayı hedeflemekteyiz. Bilgi ve öğrenme alanlarının her geçen gün artarak değişiklik gösterdiği günümüzde özellikle insan kaynakları kapasitesi ve buna bağlı olarak istihdam alanında yapılan gelişmelerden dolayı çeşitli incelemelerin yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. 2001 yılı itibari ile Milli Eğitim Bakanlığımız yeniden yapılanma sürecine girdi. Bu insan kaynakları ve fiziksel anlamda yapılanma gerçekleşti. Fiziki yapılanma ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü oluşturuldu. Böylelikle tüm yaygın eğitim faaliyetleri tek çatı altında toplanarak en etkin ve verimli kullanılması amaçlanmıştır. 2012 yılında %2.3 gibi olan yaygın eğitime katılım oranı bugün itibariyle %5 seviyelerine yükselmiştir. Buradaki hedefimiz daha yukarılara taşımaktır.

Bilgilendirme toplantısını yaptığımız proje 15 Milyon Euro’luk bir bütçeye sahip. Bunun yarısı ile Hayat Boyu Öğrenme sistemine yeni strateji ve uygulamalar kazandırmak hedeflenmekte. Diğer kısmı hibelere ayrılmıştır.” Dedi.

Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü konuşmasında “Ülkede 570 bin civarı kahvehane ve buraların dolu olması Hayat Boyu Öğrenmenin öneminin bir göstergesidir. Bakanlığımız yıllardır bu konunu üzerine önemle düşmektedir. Projenin başarıya ulaşabilmesi için toplumun desteğini alması gerekmektedir. Türk toplumunun ruhunda da bu vardır” dedi.

Denizli Vali Yardımcısı Ali Şanlıer konuşmasında “Denizli kendi imkânları ile kalkınan bir şehir olarak ön plana çıkmaktadır. Şehrimizdeki girişimci insanların eğitime destekleri de büyüktür. Hayat Boyu Öğrenme eğitimi kapsamında da işyerlerimiz iş başı eğitimleri desteklemektedirler. Avrupa’daki yürütülen yaygın eğitim çalışmaları ülkemizde de artarak devam etmektedir.” dedi.

Denizli bilgilendirme toplantısının sabah oturumlarında Proje Teknik Destek Ekibi, projeyi tanıtan sunumlarını gerçekleştirdi. Öğlen oturumunda katılımcılarla birlikte masa başı takım çalışmaları gerçekleştirilerek il düzeyinde “Hayat Boyu Öğrenme” ile ilgili sorunlar, beklentiler ve çözüm önerileri değerlendirildi.

Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi - II kapsamında;

* Hayat boyu öğrenme stratejilerinin kolaylaştırılması amacıyla yasal düzenlemeler revize edilecek ve geliştirilecek.

* Seçilen 4 Mesleki Teknik Eğitim alanında, yatay ve dikey geçişe imkân tanıyan eğitim, öğrenme, ölçme ve değerlendirme materyalleri geliştirilecek. Bu sayede, farklı zamanlarda ve farklı yöntemlerle edinilmiş becerilerin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu bir sistem ile değerlendirilmesi ve AB ülkelerinde de tanınması amaçlanıyor. Ayrıca belirlenecek alanlarda 40 yaygın eğitim sertifika programı hazırlanacak.

* Hayat boyu öğrenme ilkeleri kapsamında tüm ilgili taraflar arasında işbirliği güçlendirilecek.

* Türkiye'de hayat boyu öğrenme hakkında farkındalık yaratma faaliyetleri uygulanacak.

* Web tabanlı Hayat Boyu Öğrenme Rehberlik Bilgi Sistemi geliştirilecek.

* Hayat boyu öğrenme stratejileri doğrultusunda, belirlenen 4 Mesleki Teknik Eğitim alanında, öğretmenlerin yeterlilikleri ve kapasiteleri geliştirilecek ve iyileştirilecek.

* Hayat boyu öğrenme kapsamında, Mesleki Teknik Eğitimde tüm seviyelerde Kalite Güvence Sistemi (göstergeler ve araçlar) oluşturulması hedeflenmektedir.

Mahmut OĞUZ

İl Milli Eğitim Müdürü

Ege - Denizli Haberleri

Dikkat ! Kar Denizli'ye Geliyor
Denizli’de Kırmızı Altın Hasadı Başladı
Muğla'da deprem
DENİZLİ’DE EŞ ZAMANLI YAĞMUR DUASI
Tabutları Küçük Acıları Çok Büyük