Grip olan çocuğa aspirin içirmeyin

Grip en çok çocuk ve yaşlıları etkiliyor. H1N1'in mevsimsel gribe benzer yollarla, genellikle kişiden kişiye öksürük veya aksırıkla bulaşıyor

Kışın en sık karşılaşılan hastalıkların başında üst solunum yolu enfeksiyonları geliyor.

 

Grip olan çocuğa aspirin verilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar şunları söylüyor:

 

KAPALI ALANDA YAYILIR

 

"Çocuklar yılda 4-8 defa, erişkinler 2-5 defa buna maruz kalırlar. İnfluenzaya yakalanma riski ise yılda 1-2 dir. Soğuk algınlığı ile kuş ya da domuz gribini karıştırmamak gerekiyor. Soğuk algınlığında klinik belirtisi iştahsızlık, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hafif boğaz ağrısıdır. İnfluenza-Grip klinik belirtileri ise üşüme, titreme, ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, yaygın kas ve eklem ağrısı, öksürük, çocuklarda gözlerde yanma-kızarıklık, bulantı/kusma, karın ağrısı ve ishal görülmesidir. Soğuk algınlığı virüsleri sıcak, kapalı mekanlarda daha kolay yayılır. Merkezi ısıtmalar burnun içini kaplayan ve virüslere karşı koyan burun sıvısını kurutur" dediler.

 

YILDA 500 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bu hastalıklara bağlı olarak yılda 250-500 bin arasında ölüm vakası oluyor. Uzmanlar, çocuklardaki grip tedavisine ilişkin şu uyarılarda bulundular:

"Tedavide çocuklara grip döneminde. Reye sendromu riski nedeniyle aspirin ya da salisilat içeren antipiretikler yerine asetaminofen veya ibuprofen gibi diğer ateş düşürücüler kullanılmalıdır. Sıvı alımı artırılmalı, boğaz için sprey ve pastiller kullanılmalı. Riskli gruplar başta olmak üzere kişiler hekim kontrolünde önleyici tedbir olarak grip aşısı yaptırmalıdır. Korunmanın temelini hijyen oluşturmaktadır. Şahıslar sık sık ellerini yıkamalı, ellerini ağız, göz ve buruna götürmemelidir. Kişisel malzemeleri paylaşmamalıdır. Maske ve kağıt mendil kullanılmalıdır. Hasta kişilerle temas engellenmelidir"

Gündem Haberleri

'Esad, Rusya'da Güvende'
Suriye'ye dönüşler iki kat arttı
Baas rejimi nedir?
Teğmenlere destek veren savcı açığa alındı
Şiddette sıfır tolerans algısı boşa çıktı