Michigan Eyalet Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı pencereye yerleştirildiğinde hem pencerenin arkasının görülmesini sağlayan hem de güneş enerjisi üreten yeni bir çeşit güneş konsantratör geliştirdi. Buna "saydam parlak güneş konsantratörü" denmekte. Binalar ve cep telefonlarının yanı sıra düz ve pürüzsüz bir yüzeye sahip herhangi bir cihazda da kullanılabiliyor.
Aynı üniversitenin mühendislik okulundan Richard Lunt’a göre ise anahtar kelime “saydam”. Parlak plastik benzeri materyaller çevresine yerleştirilmiş güneş pillerinden enerji üretimi araştırmaları çok da yeni sayılmaz. Ancak, geçmişteki bu çabalardan kaliteli sonuçlar alınamamıştır. Yani, enerji üretimi verimsiz ve materyaller oldukça koyu renkli olmuştur. Kimya mühendisliği ve materyal bilimi bölümlerinde Yardımcı Doçent Doktor olan Lunt şöyle diyor:
“Hiç kimse boyalı bir camın arkasında oturmak istemez. Bu durum, sanki bir diskoda çalışıyormuş gibi çok renkli bir çevreye neden olur. Biz parlak aktif tabakanın kendisini saydam yaptığımız bir yaklaşım getirdik.”
Güneş toplama sistemi, güneş ışığının görünmez spesifik dalgaboylarını emmek için Lunt ve ekibi tarafından geliştirilmiş olan küçük organik molekülleri kullanmaktadır. Lunt şunları söylüyor:
"Bu materyalleri sadece mor ötesi ve yakın kızılötesi dalgaboylarını toplamaları için geliştirebiliriz, böylece materyaller farklı kızılötesi dalga boylarında parlayabilirler. Çünkü bu materyaller ışığı görünür spektrum içinde çekmez veya yaymazlar, insan gözüne son derece saydam görünürler.”
“Parlayan” kızılötesi ışık, fotovoltaik güneş pillerinin ince şeritleri tarafından elektriğe dönüştürülen plastiğin köşesine yönlendiriliyor. Bu yeni gelişmenin faydalarından birisi de esnekliğidir. Bu teknoloji başlangıç aşamasındayken, ticari veya endüstriyel uygulamalara düşük maliyetle yerleştirilme potansiyeli mevcuttur. Lunt şunları söyleyerek sözlerini bitiriyor:
“Bu, güneş enerjisinin kesintisiz bir şekilde yerleştirilebileceği birçok alan açmaktadır. Çok pencereli uzun binalarda veya telefon ya da e-okuyucu (e-reader) gibi yüksek estetik talep eden herhangi bir mobil cihazda kullanılabilir. En nihayetinde, orada olduğunu bile farketmeyeceğiniz güneş ışığı toplama yüzeyleri yapmak istiyoruz. Bu yüzeylerin enerji üretim etkinliğinin geliştirilmesi için daha fazla çalışma gereklidir. Şu an %1’e yakın bir güneş enerjisi dönüştürme etkinliği üretmek mümkündür, ama tamamen optimize edildiğinde etkinliğin %5’i aşması hedeflenmektedir. En iyi renklendirilmiş parlak güneş konsantratörü verimliliği %7 civarındadır.”
Kaynak: Evrim Ağacı