Başkan Arpacı'nın açıklaması şöyle:
22 Ağustos 2021 Pazar günü Pamukkale Belediyesi’nin ev sahipliğinde Denizli Atatürk Stadı’nda düzenlenen Pamukkale Yağlı Güreşleri’ni dikkatle takip ettik. Geleneksel Türk sporumuz olan yağlı güreşlerin ve güreşçilerin hem sevenleri tarafından canlı olarak izlenmesi, hem günümüzde endüstrileşmiş spor dallarının yanında gençlere farkındalık yaratma adına belediyelerin geleneksel sporlarımıza sahip çıkması hem de turizmin gözbebeği Pamukkalemizin yurt içinde ve yurt dışında tanıtılması açısından fırsat olan bu etkinliklerin doğru zamanda ve doğru yerde yapılması önemliydi.
Endişeye Kapıldık
Yağlı güreşler er meydanında güreşçilerin vücudu yağlanarak çayır-çimden oluşan özel zeminde yapıldığı için organizasyonun Denizlimizin gururu, Denizlisporumuzun mabedi Denizli Atatürk Stadı’nda yapılması organizasyonu takip edenler başta olmak üzere 7’den 70’e her kesimin endişeye kapılmasına sebep olmuştur.
İlk kez düzenlenen Pamukkale Yağlı Güreş organizasyonun aslında birçok anlamda hem ilçemiz hem ilimiz hem de geleneksel Türk sporumuz açısından ulusal ve uluslararası alanda tanıtımını sağlayacak bir organizasyon şeklinde olacağını tahmin ediyorken ne yazık ki geride bıraktığı enkaz ve hayal kırıklığı ile hafızalarımızda farklı şekilde yer alacaktır.
Tanıtımına katkı sunulabilirdi
Öncelikle UNESCO dünya miras listesinde yer alan Pamukkalemize pandeminin de getirdiği olumsuzluklar ve kısıtlamalar da dahil olduğunda geçen sene ve bu sene ziyaretçi sayısında inanılmaz azalma olmuştur. Bu organizasyon Pamukkalemizin köylerinde önceden hazırlanacak uygun bir alanda yerel halkı ve esnafı da sürece dahil ederek muhteşem bir şekilde yapılabilirdi. Uluslararası ve ulusal kanallar ile canlı olarak alandan ve yukarıdan çekimlerle bölgenin doğal güzellikleri, üretim alanları, tarihi kent ve Pamukkale’nin tanıtımı yapılabilirdi. Denizli’den binlerce vatandaşın gerekli sağlık önlemleri göz önünde bulundurularak o bölgeyi gitmesi sağlanıp Pamukkalemizin değerleri olan Karahayıt’ından Eymir’e, Uzunpınar’ından Kurtluca’ya birçok bölgenin de tanıtımına katkı sunulabilirdi.
18.745 seyirci kapasiteli Türkiye’nin ilk tel örgüsüz stadı olma özelliğini taşıyan Denizli Atatürk Stadında kurulan portatif tribünler öncelikle kapasiteyi azaltırken görüş açısını da daraltarak güreşin stadyumda yapılmasının anlamını yitirmesine sebep olmakla birlikte stadın zeminine tonlarca ağılıkta yük bindirerek ve dahası 35 °C sıcaklıkta yaklaşık 12 saat güneşlenme süresi olan bir günde müsabaka boyunca kullanılan zeytinyağının asidik özelliği ile çimler tolere edilmeyecek şekilde zarar görüp kururken, 517 pehlivanın zemin üzerinde kıyasıya mücadelesi de bakımı için büyük maliyetler harcanarak Türkiye’nin zemini en güzel futbol sahalarının başında gelen Denizli Atatürk Stadyumu’nun zeminine büyük zararlar vermiştir.
Ciddiyetsiz yaklaşım
Futbolu, hem ülkesinin marka değeri yapmış hem de büyük katma değer yaratan mecrası haline getirmiş ülkelerde başarının en temel şartlarından olan zeminin zarar görmemesi için sahaya spor futbol ayakkabısı dışında girilmesine izin dahi verilmiyorken basına yansıyan görüntülerde de görüldüğü üzere; ne yazık ki Pamukkale Belediye Başkanı Sayın Avni Örki ve yetkililerin zemine kunduralarla girmesi hepimize konuya ne kadar ciddiyetsiz yaklaşıldığı konusunda fikir vermiştir.
Son durumda zeminde yağlı güreş sırasında oluşan zarar kendisini hemen göstermiş, zemin futbol oynamaya elverişsiz bir hale gelmiştir. Denizlispor’dan yapılan basın açıklamasından da anlaşılıyor ki zeminin bakıma ihtiyacı olduğu ortadır. Denizlisporumuz bu hafta kendi evinde oynayacağı maçı Antalya’da oynamak durumunda kalmıştır. Bu sene eski güzel günlere dönmemiz için takımımız olmazsa olması olan seyirci desteğinden mahkum kalmıştır. Zeminin kaç haftada eski haline döneceği, daha kaç hafta kendi evindeki maçları yüzlerce km ötede yapacağını kamuoyu merak etmektedir.
Uzun bir aradan sonra 2 haftada bir kendi evimizde oynadığımız maçlarda esnaf biraz olsun nefes almaktadır. Genci yaşlısı, erkeği kadını Denizlispor’u canlı izlemek ve ona destek olmak adına maça gitmektedir. Ekonomik olarak da çok zor günler geçiren takımımız evinden uzakta kaç otobüsle ve hangi bütçe ile başka şehirde stadyuma gidip orada ev sahibi ortamı yaratıp misafir takıma karşı psikolojik üstünlüğü yakalayacak? Şehrine ve takımına gönül veren herkes bu sene mücadele edeceğimiz TFF 1.Ligden yeniden Süperlige çıkmayı hayal ederken, stadın hiçbir şekilde izah edilemeyecek şekilde amacı dışında kullanılmasının sonucu Denizlispor’u evinden uzaklaştırmanın bedeli ne olacak?
Yağlı güreş için Pamukkale’nin kırsal mahalleleri değerlendirilmedi. Peki Pamukkale Belediyesi neden yağlı güreş gibi geleneksel sporlara ev sahipliği yapmak için inşa edilen Denizli Büyükşehir Belediyesi Geleneksel Spor Oyunları Kompleksi ve Atletizm Sahası’nı tercih etmedi? Ya da Denizli Büyükşehir hangi maksatla Denizli Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden 2019’da kullanım hakkını aldığı Denizli Atatürk Stadyumunu Pamukkale Belediyesi’ne kiraladı. Uzman görüşü alınmış mıdır? Stadın kirası için Pamukkale Belediyesi’nden ne kadar talep edilmiştir? Stadı her kiralamak isteyene Denizlispor’un ve zeminin geleceğini düşünmeden onay veriliyor mu? Geçmişte önceki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkililerince bayram kutlamaları da dahil olmak üzere birçok etkinliğe red cevabı verilmişti.
Mahalleler üst yapı beklerken, Bağbaşı Kültür Merkezi tamamlanmayı, Aktepe Kültür merkezi teslim edilmeyi beklerken, 61 mahallede yeşil alanlara ve birçok spor alanlarına dahi bakım yapılamıyorken, vatandaş belediyeden en temel hizmetleri beklerken 300 milyon TL’yi bulan borcuyla Pamukkale Belediyesi bu kadar büyük bir organizasyonu düzenlerken ne kadar bütçe ayırmıştır?
Organizasyon ve danışmanlık yapan firmaya ne kadarlık hizmet bedeli verilmiştir? Stadyumun kirası ne kadardır? Yağlı güreş için kentimize gelen pehlivanlarımızın ve ekibinin konaklaması, ulaşımı da dahil organizasyonun toplam maliyeti nedir? Organizasyon için ne kadarlık sponsor desteği alınmıştır?
Bu organizasyon amacına uygun olarak Pamukkale’nin tanıtımına ne kadar etkili olmuştur? Turnuvanın maliyetini, sponsor desteklerini kısaca fayda/maliyet analizini Sayın Avni Örki paylaşacak mıdır?
Maliyeti ne kadar olacaktır?
Şimdi bu sorulara ek olarak sorulacak sorular: Denizlispor kaç hafta kendi evinde oynayacağı maçlar için şehir dışına gidecektir? Tüm stadyumun pandemi de göz önünde tutulduğunda satışa çıkarılması planlanan bilet sayısı kadar taraftar topluluğunu şehir dışı maçlarına götürebilecek midir? Denizlispor idari ve teknik kadronun ulaşım ve konaklama bedeli ile taraftarın maç yapılacak stada götürülme maliyeti ne kadar olacaktır?
Zeminin tekrar eski haline gelmesi için ödenecek bedel nedir? Ne kadar zamanda eski haline döndürülecektir? Kulüp kombine bilet satışı yapmış mıdır? Yaptıysa taraftarın gidemediği maçların bedelini kim tazmin edecektir? Maç gününü bekleyen esnafın iş ve hasılat kaybını kim nasıl karşılayacaktır? Zemindeki bozulma baştan sona Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve yetkilileri, Pamukkale Belediyesi Başkanı ve yetkilileri ile organizasyon ve danışmanlık firmasının hatasından kaynaklıdır? Zeminin yenileme çalışmaları, stadın eksikliklerinin giderilmesi ve kendi evi yerine dış sahada yapacağı maçlar için oluşacak giderlerin faturasının 1 kuruşu dahi Pamukkale Belediyesine mal edilemez. Bunun faturasını 350 bin vatandaşın yaşadığı ve verdiği vergiler ile geri hizmet aldığı Pamukkale Belediyesi ödeyemez. Tüm kamuoyu istiyor ve bekliyor ki tüm bu ağır bedelleri bu organizasyonda hata üstüne hata yapanlar kendi cebinden ödemelidir. Ayrıca Denizlispor’un olası bir puan kaybının ağır veballeri olacaktır.
Son söz: 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda birçok ilçemiz bayram kutlaması hazırlığı yapıyor. Beklentimiz zemini uzun süre düzelemeyecek olan Denizli Atatürk Stadyumu’nda Pamukkale Belediyesi ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin Denizli halkı için coşkulu bayram kutlaması organize etmesidir. Ama zeminin korunması öncelikli hedeftir.