Geleceğin Hekimleri Beyaz Önlüklerini Düzenlenen Tören ile Giydi

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, geçtiğimiz yıl ve bu yıl fakülteyi kazanan geleceğin hekim adayları için geleneksel hale getirdiği Beyaz Önlük Giyme Töreni düzenledi.

Geçtiğimiz yıl pandemi sebebiyle yapılamayan tören nedeniyle diğer yıllardan farklı olarak dönem 1 ve dönem 2 öğrencileri düzenlenen iki ayrı törende beyaz önlüklerini giydi. Rektör Prof. Dr. Kutluhan, bu özel günde öğrencilerin heyecanına ortak oldu.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi, fakülteyi kazanan geleceğin hekimleri, öğrencileri için her yıl Beyaz Önlük Giyme Töreni düzenliyor. Geçtiğimiz yıl Covid-19 salgını sebebiyle bu tören gerçekleştirilemezken bu yıl ise Beyaz Önlük Giyme Töreni’nde bir ilk yaşandı ve dönem 1 ile dönem 2 öğrenci iki ayrı günde düzenlenen törende beyaz önlüklerini giydi.

PAÜ Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Beyaz Önlük Giyme Töreni’ne Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın yanı sıra Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek Küçükatay, PAÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Selçuk Yüksel, Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, Altınbaşak Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çalışkan, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği Başkanı İbrahim Şenel, öğretim üyeleri, hayırseverler ve beyaz önlüklerini giyecek olan öğrencilerin aileleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören, açılış konuşmaları ile başladı. Törende konuşma yapan PAÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Selçuk Yüksel, PAÜ Tıp Fakültesi ve PAÜ Hastanesi’nin bölgenin en güçlü hastanelerinden bir tanesi olduğunu hatırlatırken, Denizli ve çevre illerden günlük yaklaşık 7 bin hastanın tedavi olmak için hastanelerine başvurduğunu söyledi. Böyle bir donanımlı bir hastanesi olduğu için PAÜ Tıp Fakültesi’ni kazanan öğrencilerin oldukça şanslı olduğu dile getiren Prof. Dr. Yüksel, bu törenle birlikte umutların güzel sonuçlar vermesi temennisinde bulundu.

Törende konuşma yapan ikinci isim PAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek Küçükatay oldu. Konuşmasında, beyaz önlüğün kutsal bir sorumluluk olduğunu hatırlatan Dekan Prof. Dr. Küçükatay, öğrencilerden hayatlarının her safhasında beyaz önlüğün gerektirdiği sorumlulukları daima taşımalarını istedi. Prof. Dr. Melek Küçükatay, öğrencilerden

mesleklerini icra ederken kolay olanı değil doğru olanı seçmelerini ve etik ilkeler doğrultusunda doğru kararlar almalarını istedi. Fakülteye katkı sağlayan hayırseverlere teşekkürlerini iletti.

Rektör Kutluhan: “Bizler, Tıp Fakültesi ve Rektörlük olarak sizin önünüzü açmak istiyoruz.”

Törende konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan şu ifadeleri kullandı: “Doktorluk, gece gündüz tatil demeden hem fiziki hem zihinsel çalışmaktır. Çalışan kazanır siz çalıştınız kazandınız. Bitmedi yeniden çalışmaya başlayın ve kazanın. Doktorluk, görmektir. Görmüyorum desende hastaları göreceksin, onlar hep sana kendilerini gösterecekler sen hiçbir zaman görmemezlikten gelemeyeceksin. Doktorluk, anlamaktır. Anlamıyorum diyemeyecek kadar anlamaktır. Unutma, hep sen seni anlayan birini arayacak ve seni de bir doktordan başka anlayan olmayacak. Eşinin, çocuğunun annenin – babanın zamanı geldiğinde anlamasını bekleme. Doktorluk, sormaktır. Hayat boyu kendine hep soracak meslektaşına soracak, hocalarına soracaksın. Kitaplara, Google’a, Youtube soracaksın. Sakın şu soruyu sorma, böyle bir soru aklından bile geçmesin: Ben neden doktor oldum? Asla! Bu soru senin sırrını alır götürür. Kutsallığını bozar. Hep şunu sor. Daha iyi nasıl olabilirim? Doktorluk, güvenmektir. Kendine güvenen doktor olur. Güvensiz olma! Hastanın güvenini sarsacağıma bilmiyorum, anlamıyorum demeyi yeğ tut. Toplumda güveni en çok sorgulanan doktorlar olduğunu unutmayın. Güvenilir bir doktor mu sorusunu en başta kendi yakınların sana sorar. Güvenilir doktor demek her şeyi bilen doktor demek değildir. Dürüst olandır. Sınırlarını bilendir. Doktorluk, sevgidir. Hastalığı değil hastayı insanı sevmekten geçer. Hastayı seversen hasta seni sever bu sevgi teşhis ve tedavinin üstündedir. Doktorluk, mütevaziliktir. Bu kadar karmaşık girift bir anatomo – fizyoloji içinde senin belki de bildiğin ile hava atmana göz yumulur ancak bildikçe, öğrendikçe, yaşadıkça ne kadar az bildiğin ne kadar güçsüz kaldığını görecek ve mütevazilik de öğrenme aşkın artacaktır. Doktorluk, aşktır. İnsana aşktır. Öğrenme, tecrübe etme ve haz alma sınırsız aşktır. İç kulak aşkı vardır bende mesela işitme ve dengenin kaydına intra ütein 8. Hf da başlıyor ve ölene kadar. Doktorluk, sanattır. Sanat eserini orijinaline döndürme ne fonksiyon ne konsültasyon sanatıdır. İnsanı ayakta tutma sanatıdır. Doktorluk, duadır. İstersen dua alma. Duasız yaşayamazsın. Hastanın sana ettiği duayı çoğu zaman duymazsın. Ama seni psikolojik olarak dua ayakta tutar. Doktorluk, sırdır. İstersen anlat hastanın sırrını anlatamazsın. Çünkü hasta gelir gözünün önüne o sırrın ne kadar kutsal olduğunu anlarsın. Doktorluk, evrenselliktir. Dünyanın her yerinde aynıdır. Kıymetlidir. En değerli kişidir. Sorunları aynıdır. Gelişimleri de beraberdir. Farkımız ancak çalışmakla ortadan

kalkar.” Konuşmasının devamında öğrencilere eğitim-öğretim hayatları ile ilgili tavsiyelerde bulunan ve kendi öğrencilik dönemindeki çalışma sisteminden örnekler veren Rektör Prof. Dr. Kutluhan, “Bizler, Tıp Fakültesi ve Rektörlük olarak sizin önünüzü açmak istiyoruz. TUS Komitesi ile bir taraftan TUS’a, PDÖ ile bir taraftan pratik hekimliğe sizleri hazırlamak istiyoruz.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın konuşmasının ardından Tıp Fakültesi’ni bu yıl kazanan öğrencilerden Mohammad Abusenenh ve Emre Can Kuzucu’ya beyaz önlüklerini giydirdi. Törenin devamında Rektör Prof. Dr. Kutluhan, PAÜ Tıp Fakültesi ve PAÜ Hastanelerine bağışta bulunan hayırseverlere şilt takdiminde bulundu.

Tören, sonrasında PAÜ Tıp Fakültesi’ni kazanan öğrencilere sırası ile beyaz önlüklerinin giydirilmesi ile devam etti. Öğrencilere beyaz önlükleri öğretim üyeleri ve hayırsever bağışçılar tarafından takdim edildi.

İki gün süren törenlerde, 272’si dönem 1 ve 261’i dönem 2 öğrencisi olmak üzere toplam 533 öğrenci beyaz önlüklerini giyerek hekimlik mesleğine giden süreçte ilk adımlarını attı.

Eğitim/Kültür/Tarih Haberleri

BÜYÜKŞEHİR ÂŞIKLAR GELENEĞİ COŞKUYLA YAŞATILDI
PAÜ Rektörlüğü İçin Yarışanların Listesi
PAÜ'deki Koca İşletme Neden Zarar Ediyor ?
PAÜ İlk 10'da Olması Gerekirken İlk 1000'de Yok
29. Türkiye Felsefe Olimpiyatı Çevrimiçi Gerçekleştirildi