Beyin fonksiyonlarının gelişiminden bağışıklık sistemine kadar birçok farklı konuda sağlığımıza katkıda bulunan Omega 3 desteğini sağlayan balık yağı hamilelik sürecinde kullanılabilir mi? Anne adayı ve bebeğe nasıl faydaları vardır? Gebelik ve balık yağı arasında nasıl ilişki vardır? Tüm bu soruların yanıtlarına birlikte bakalım.
Gebelik Süreci ve Balık Yağı
Gebelik, bebeğin anne rahminde oluştuğu ve gelişmeye başladığı dönemin genel adıdır. Gebelik süresince anne, tükettiği besinlere son derece dikkat etmeli, hem bebeğin sağlığını hem de kendi sağlığını göz önünde bulundurmalıdır.
Balık yağı içeriğinde vücudun sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duyulan Omega 3 yağ asitlerini barındırır. Omega 3 yağ asitleri anne karnındaki bebeğin beyin, sinir sistemi ve göz sağlığının gelişimini desteklerken; anne adayının da ruhsal durumu, kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etki yapar. Anne karnındaki bebeğin normal beyin ve göz gelişimi, hamile kadınlar tarafından en az 250 mg EPA+DHA olmak üzere öncelikle kendi ihtiyacı olan Omega 3 yağ asitleri miktarı karşıladıktan sonra ek olarak 200 mg daha DHA alındığında sağlanmaktadır. Anne adaylarının kendisini Omega 3 açısından desteklemesi neticesinde bebeklerinde alerjik hastalık görülme ihtimalinin azaldığı gözlenmiştir. Ayrıca gebelik döneminde kullanılan Omega 3 takviyesi sonucunda bebeklerin zihinsel ve bedensel gelişimi, uyku düzenini ve bağışıklık sisteminin de olumlu etkilendiği görülmüştür.
Gebelik dönemi süresince balık yağı takviyesi doktor kontrolünde uygun olan dozlarda kullanılmalıdır. Özellikle de gebelik döneminin son üç aylık döneminde bebeğin beyin ve sinir sisteminin gelişimi için balık yağı kullanarak Omega 3 ihtiyacının doğru bir biçimde karşılanması önem kazanır. Eğer bu üç aylık dönemde bebeğin ihtiyacı olan Omega 3 miktarı karşılanamazsa bebek annenin depolarını kullanır, bu da anne sağlığı için istenmeyen durumlara sebep olabilir. Bu dönemde Omega 3 takviyesi, anne adayının demir, B12 ve folik asit ihtiyacı kadar önemlidir.
Çoklu doymamış yağ asidi olarak nitelendirilen Omega 3, insan vücudu tarafından üretilemez. Bu nedenle dışarıdan balık, semiz otu, keten tohumu gibi Omega 3 içeren besinlerden veya balık yağı gibi takviye edici gıdalardan alınabilmektedir. Gebeliğin yanı sıra tüm yaşam boyunca sağlık için elzem olan Omega 3 ihtiyacının düzenli karşılanması gerekmektedir.