GAZETECİLERE YEŞİL PASAPORT TEKLİFİ

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü öncesinde basın emekçilerinin hususi damgalı (Yeşil) pasaport alabilmesi yönünde hazırladığı kanun teklifini TBMM’ye sundu.

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü öncesinde basın emekçilerini sevindirecek bir teklifte bulundu. Karaca; gazetecilerin hususi (yeşil) pasaport alabilmesi için hazırladığı yasa teklifini TBMM’ye sundu. Halkın haber alma hakkı için zor koşullarda hizmet veren, yıpranma payı yüksek bir meslek icra eden basın emekçilerinin daima yanında olduklarını ifade eden Karaca, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün tüm gazetecilerin haklarına erişebilmesine aracı olması temennisini paylaştı. Başkanvekili Biçer Karaca’nın Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi hayata geçerse; 15 yıl göreve bağlı basın kartı ve serbest basın kartı olanlar ile sürekli basın kartı sahibi olan gazetecilere hususi pasaport verilmesi mümkün hale gelecek.

TEKLİFİN GEREKÇESİ

Teklifin gerekçesine ilişkin konuşan Karaca; “Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında tanımlanan hususi damgalı pasaport, diğer bir deyişle yeşil pasaport; belirli kamu görevlilerine ve çalışanlarına vize muafiyeti sağlamak ve uluslararası platformlarda daha etkin bir rol üstlenmelerine imkan tanımak amacıyla verilmekte olan bir imkandır. Basın mensupları da bu kolaylıktan yararlandıkları takdirde, mesleklerini daha etkin, verimli ve çabuk bir şekilde yerine getirebilecek, bu da hem kamuoyunun hızlı bilgilendirilmesine hem de uluslararası alanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin iletişim ve tanıtım faaliyetlerine katkı sağlayacaktır.

15 yıl basın kartına sahip olanlar ve sürekli basın kartı sahibi olan gazetecilere hususi pasaport verilmesi; gazetecilik mesleğinin gerektirdiği uluslararası seyahatlerde yaşanan zorlukları azaltacak ve basın mensuplarına mesleklerini daha özgür ve etkin bir şekilde yapabilme olanağı sunacaktır. Ayrıca, bu düzenleme meslekte uzun süreli deneyime sahip olan ve topluma önemli hizmetlerde bulunmuş gazetecilere bir takdir niteliği taşıyacak olup, basın özgürlüğünün ve gazetecilik mesleğinin desteklenmesi açısından önemli bir adım olarak görülecektir” dedi.

“DEMOKRASİMİZİN DAHA DA GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Karaca, şunları kaydetti: “Yerel, ulusal ve uluslararası platformlarda faaliyet gösteren, yıpranma payı yüksek bir mesleği icra eden gazeteciler, mesleklerinin doğası gereği çoğunlukla seyahat etmek ve farklı ülkelerde haber takibi yapmak durumunda kalmaktadır. Ancak, özellikle uluslararası seyahatlerde yaşanan vize alma süreçleri, gazetecilerin hızlı ve etkili bir şekilde haber yapmalarını engelleyebilecek bir engel oluşturabilmektedir. Anılan gerekçelerle, 15 yıl göreve bağlı basın kartı ve serbest basın kartı olanlar ile sürekli basın kartı sahibi olan gazetecilere hususi pasaport verilmesine ilişkin işbu kanun teklifimin hayata geçirilmesi, basın mensuplarının mesleklerini daha etkin bir şekilde yapmalarına imkan tanıyacak, Türkiye'nin uluslararası medyada temsilini güçlendirecek ve demokrasimizin daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır.”

Gündem Haberleri

Başkan Çavuşoğlu’ndan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı
Iğdır'da Gaziler Şeref Madalyalarını Çıkardı
Denizli yeni yıla Başkan Çavuşoğlu ile merhaba dedi
'Esad, Rusya'da Güvende'
Suriye'ye dönüşler iki kat arttı