Gazalcı, Eğitim Sistemindeki Çarpıklığı Yazdı...

Gazalcı, Eğitim Sistemindeki Çarpıklığı Yazdı...

Hep yakınırız ,büyüklerimizin '' Benim zamanımdayken şu şöyleydi bu böyleydi'' tarzındaki konuşmalarından.Çünkü artık zaman, o zaman değildir.Zaman, geçmişin üzerine bir çok şey daha ekleyerek ilerlemiş,değişimle gelen gelişimi yakalamak için farklı anlayış ve beklentilerin oluşmasını sağlamıştır.

Türkiye' deki son bir haftalık gündem malum .TEOG ... Syn cumhurbaşkanımız dedi ki ; ''Benim zamanımda Teogmu vardı ? Milli eğitim bakanıma tüm talimatları verdim,Teogu kaldıracağız.''  Tam öğrenci,veli ve öğretmenler sistemi çözmüş,herşey öğrenci başarısına dayalı olarak ilerlerken , hangi sebeple bu konu gündeme geldi?  Bir şeyi değiştirmek yada yok etmek istediğimizde iki nedenimiz vardır.Birincisi değişmesini istediğimiz her ne ise ,yerine daha iyisini bulmuşuzdur.İkincisi ise büyük zararlar yaşanmıştır ve bu durumu toparlamak adına yok etme yolunu seçmişizdir.

Yaklaşık bir haftadır gündem konusu olan Teog sınavı yerine neyin geleceği netlik kazanamadı. Bakanımız bu konu ile ilgili çalışma grubunun toplandığını ve izlenecek yolun Kasım ayında netleşeceğini ifade etti.Anlaşılıyor ki ,yine ben istedim oldu mantığı ile çıkılan bu belirsiz yolda ,bir dönemin öğrencileri daha arada kaybolacak. Her gün haberler de farklı cümleler geçiyor.

-Teog kalkacak ve her öğrenci evine en yakın okula gidecek.( Her mahallede fen lisesi yok , ama imam hatip var. Bu durumda öğrencinin idealleri ve meziyetleri ne olacak?)

-Öğrenci gitmek istediği okula mezuniyet puanına göre gidebilecek.( Bu sistemde notları yüksek olmayan öğrencimi olacak ?)

-Kapasitesi üzerinde öğrenci başvurusu gerçekleşen okullar ,kendi bünyesinde sınav yapacak.( Hangi okul neye göre sınav yapacak, ne kadar güvenilir olacak?)

-Yıllardır kurslara ve dersanelere harcanan para  artık harcanmayacak.( Peki yıllardır aklınız neredeydi?)

-Gününün çoğunu kurdlarda geçiren öğrenciler artık daha rahat olacak. ( Boş bırakılan zamanlarını verimli kullanması için öğrenciye hangi imkanlar sunulacak?)  vs...

 Elle tutulacak,akla mantığa uygun bir açıklama ve uygulama olmadığı ortada.Topluma verilen mesaj çokta hoş değil.Herkes kendine ensesi kalın bir dayı bulsun.Bulan yesin ,bulamayan aç kalsın. Yani önüne gelen birbirini ezsin.Hak, hukuk, adalet bu işin neresinde?Türkiye’deki liselere geçiş sistemi son 15 senede sürekli değişikliklere uğradı. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı. Yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi. 2004 yılına kadar devam eden sistem, bu tarihten itibaren Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak isimlendirildi. OKS ise 2008’de kaldırıldı. OKS yerine 6 ve 7. sınıflarda yılsonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı. 2012’de SBS aşamalı olarak kaldırıldı; 2013’te SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise TEOG sistemi getirildi ve 2017 Elül ayı itibariyle kaldırıldı.

Nedenmi ? Tabiki ülkenin önünü açmak için !!!

 

Ege - Denizli Haberleri

Dikkat ! Kar Denizli'ye Geliyor
Denizli’de Kırmızı Altın Hasadı Başladı
Muğla'da deprem
DENİZLİ’DE EŞ ZAMANLI YAĞMUR DUASI
Tabutları Küçük Acıları Çok Büyük