Okullarda yerli malını özendirmek amacıyla her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan Yerli Malı Haftası, Denizli Final Okulları’nda da renkli görüntülere sahne oldu.Yerli ürünlerle hazırlanan birbirinden güzel tatlı, yemek, pasta ve meyveleri arkadaşları ile paylaşmanın mutluluğunu yaşayan Finalliler haftanın önemine ilişkin şiir okumayı, resim çizmeyi ve şarkı söylemeyi de ihmal etmedi.
Hafta boyunca öğretmenler tarafından yapılan sunum ve etkinliklerle; israf, tutumluluk, tutumlu olmanın ve yerli malı kullanmanın önemi anlatıldı. Beslenmenin, tutumluluğun, paylaşmanın önemini öğretmenleri rehberliğinde yerli malı etkinliği ile sürdüren öğrenciler bu önemli bilgileri aileleriyle de paylaşmayı ihmal etmedi.
Kahraman Minikler Diş Taramasında…
Denizli Final Okulları Anaokulu öğrencileri; Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun ‘’Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Programı’’çerçevesinde Tülay Akkol Bayur Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ne ziyarette bulundu.
Minik Finalliler Diş Hekimleri tarafından ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlendirildi. Öğrencilere diş fırçalamanın önemi, doğru fırça tercihi ve diş fırçalama teknikleri konusunda uygulamalı bir eğitim verilirken diş taramasından geçen heyecanlı miniklere Kahramanlık Belgesi ve diş sağlığı ile ilgili yapılması gerekenlere ait diş karnesi de verildi.
Final’in Gençlerinden Başarı Dolu Maçlar
Denizli Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü Okul Sporları Faaliyet Programı’nda yer alan ‘’Liseler arası Basketbol İl Birinciliği müsabakalarında Genç Erkekler A Kategorisinde Final Okulları basketbol takımı 4. olurken Futsal takımı da gruptan çıkarak okulunu başarılı bir şekilde temsil etmeye devam ediyor. Oldukça çetin geçen maçların sonucunda okul takımlarının başarısı tüm Finallileri gururlandırdı. Okul takımlarını sahalarda gönülden destekleyen her sayıda birlikte üzülüp birlikte sevinen her pozisyonda hop oturup hop kalkan tek yürek olup okulunu temsil eden Final Ailesi’ne takımdaki arkadaşlarının başarıları moral oluyor.
FİNALİN VELİLERİ MESLEKLERİ TANITIYOR….
Anne ve babaların eğitimde aktif rol alması gerektiğine olan inancını her fırsatta dile getiren Denizli Final Okulları’nda haftanın çocuğu etkinliği ailelerin de katılımıyla daha renkli bir hale geliyor. Anne-babaların yoğun iş tempolarına rağmen bu süreçte aktif rol almaları ise takdire şayan bir durum. Her ay yeni konu ve konuklarıyla eğitime hız kesmeden devam eden Final Okulları bu ayın konusunu ‘’meslekleri tanıyalım’’ olarak belirledi. Ayın konusu gereği eline bağlamasını alıp gelen bir veli hem öğrencileri bir müzik aleti ile tanıştırıyor hem de onlara bir müzik ziyafeti veriyor. Bir başka veli tüm materyalleri ile uygulamalı olarak harita mühendisliğini anlatırken bir diğeri ilaçları, ilaçların gereğinde kullanıldığında faydalı ancak gereksiz kullanımında aslında ne kadar zararlı olduğunu anlatıyor.
Doktorundan mühendisine, akademisyeninden güzellik uzmanına her bir veli kendi mesleğini, neden bu mesleği tercih ettiklerini tüm detayları ile anlatırken, kendi hayat hikâyelerinden kesitlerle de konuyu renkli hale getiriyor. Anne babalarını sınıflarında aktif olarak gören çocukların sevinçleri de gözlerinden okunuyor.
Okul-veli-öğrenci üçlemesinin ayrılmaz bir bütün olduğuna inanan okul yönetimi düzenli olarak gerçekleştirdikleri bu ve benzeri etkinlikleri ile bir köprü edasıyla bağları güçlendirmeye devam ediyor.
Denizli İl Emniyet Müdürlüğü’nden Uygulamalı Temel Trafik Eğitimi
2016-2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde Denizli İl Emniyet Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü, küçük yaşta trafiği öğretmek, trafik bilincini aşılamak ve kurallara uyma alışkanlığı kazandırmak adına Denizli Final Okulları ilkokul öğrencilerine bir eğitim verdi. Trafikle ilgili temel kavramlar ve kurallar, emniyet kemeri kullanımının önemi vb. konularda hem teorik hem de pratik olarak verilen bu eğitimi polis memuru Muhammet Gündüz yürüttü.
Countries and Nationalities Show
Denizli Final Okulları 5. sınıf öğrencileri; Yabancı Diller Zümresi’nin hazırlamış olduğu Rusça, Almanca ve İngilizce diyalogların da yer aldığı ‘’Countries and Nationalities Show’’adlı İngilizce gösteride eğlenceli dakikalar yaşadı ve yaşattı. Öğrenciler on farklı ülkeyi, o ülkelere ait kostümleri, ülkelerin yöresel dans ve kültürlerini tanıttı. Yunanlıların sirtakisi ile başlayıp Güney Afrika, İspanya, Arabistan, Rusya, Hindistan, Çin, Almanya, Azerbaycan’ın kültürü yansıtan diyalog ve danslarla yansıtılırken Türkiye’nin tanıtımı son durak oldu. Ülkemize ait gelenek ve görenekler coşkulu alkış eşliğinde tanıtıldı. Kız isteme, kına gecesi, sıra gecesi, asker uğurlama ve farklı yörelerimize ait halk oyunlarının sergilendiği gösteri salondan ayrılan Finallilerin mutlulukları görülmeye değerdi.
Final’in En Minikleri Aileleriyle Birlikte Etkinlikte
Denizli Final Okulları koridorlarında gökkuşağını andıran renklerle donatılmış masalarda, öğrenci ve velilerin de katılımıyla ‘’Kardan Düşlerim’’ adlı hayli eğlenceli görüntülerin yaşandığı bir Workshop etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik öncesinde pedagog Şeyda Timur kısa bir sunum yaptı. ‘’Etkili Anne-Baba’’ konulu seminerde 3-6 yaş arası çocuklar ile ebeveynleri arasındaki iletişime değinildi. Akabinde etkinlik alanına geçilirken burada ailelerine kısa bir gösteri yapan minikler onları hayranlıkla izleyen velileri tarafından ayakta alkışlandı. Gösteri sonrası farklı atık materyallerle kurulan masalara aileleriyle birlikte geçen minikler; yapılmış örneklerden ilham alıp, diledikleri malzemeleri seçerek tasarladıkları objelerle çalışmalara yeni bir boyut kazandırdılar. Bireysel gelişimlerine katkı sağlaması hedeflenen workshop etkinliğiyle bilgi ve becerilerini eğlenerek geliştirirken minikler, anne ve babalarıyla birlikte bir şeyler üretmenin de keyfini yaşadılar. Geride bıraktıkları keyif dolu saatlerin ardından tatlı bir yorgunlukla evlerine dönen minik Finalliler el emekleri göz nurlarını da yanlarında götürmeyi ihmal etmedi.
Ok ve Yaylarla Tarih Dersi
Denizli Final Okulları 6. Sınıf öğrencileri; Sosyal Bilgiler dersinin İpek Yolu’nda Türkler ünitesinde, İlk Türk Devletleri’ni ve İlk Türk Devletleri’nin İpek Yolu’nun hâkimiyeti için Çinlilerle nasıl mücadele ettiklerini eğlenerek öğrendiler.
Drama tekniğiyle Hun Türkleri ve Çinlilerin arasında geçen zorlu mücadeleler, savaşlar canlandırıldı. Sosyal Bilgiler öğretmeni Aydın Dönmez’in öncülüğünde Ata silahı olan ok ve yayın da kullanıldığı derste yaparak-yaşayarak öğrenen genç Finalliler ilk kez gerçekleştirdikleri bu etkinlikte heyecanı, merak ve şaşkınlığı bir arada yaşadı.
Atalarımızın, tarihimizin, ilk anayurdumuzun ve ana yurdumuzdan, Orta Asya’dan, göç etme nedenlerinin öğrenildiği derste tarihi objektif olarak, tarafsız bir şekilde, o dönemin şartlarına göre değerlendirmeyi öğrendiler.