Fiber Optik Sistemleri

​​​​​​​Fiber Optik Sistemler insanın saç teli hacminde ve çok hassas üretilmiş saf bir cam üzerinden ışığın iletilmesi prensibiyle çalışan bir sistemdir.

Fiber Optik Sistemler insanın saç teli hacminde ve çok hassas üretilmiş saf bir cam üzerinden ışığın iletilmesi prensibiyle çalışan bir sistemdir.Fiber Optik Kablolar, iletimi ışık hızıyla saniyede 300 bin km’lik hızla gerçekleştirirler. Fiber Optik Sistemlerde  elektromanyetik dalga hiçbir değişikliğe uğramadan 300 km iletilebilmektedir. Bu yönleri sebebiyle uzak mesafelere veri aktarımı için üretilmişlerdir.

Fiber Optik Kablolar, ışınların geçtiği çekirdek, plastik yapılı dış koruyucu ve cam kılıf olmak üzere üç temel bölümden oluşur, Fiber Kablo bütünü içerisindeki fiberi kırılma ve sinyal kayıplarına karşı çok iyi koruyup yapılandırır. Dış ortamdaki manyetik indüksiyondan etkilenmemeleri nedeni ile ışın transferini çok yüksek hızlarla gerçekleştirirler. Sahip olduğu bu yapısı sayesinde çok fazla bilgiyi, çok daha hızlı ve uzak mesafelere ışık hızında iletilmesi sağlanmaktadır.

Bu özelliklerle tasarlanmış olan Fiber Optik Kabloların tercih edilmesinin en büyük nedeni ise, çevresel şartların ağır olduğu; nemli, rutubetli, elektriksel alan parazitlerinin yoğun olduğu yerlerden etkilenmemesi ve her zaman stabil bir bağlantı sunmasıdır.

Fiber Kablonun İşleyişi ışığın tam yansıma prensibine dayanır, ışık Fiber Optik Kablo içinde dengeli bir şekilde yansıyarak ilerlemesine mod denir.  Fiber içindeki mod sayısı fiber damarının çapına, ışığın dalga boyuna ve sayısal açıklık adındaki büyüklüğe bağlı olmaktadır.Günümüz teknolojisinde kullanılan tek mod ve çoklu mod fiberlerolarak temel iki tip Fiber Optik Kablo vardır. Bunları dış görünümleriyle ayırmak mümkün olmasa da her ikisi de iletişim ortamı olarak kullanılmaktadır.

Fiber Optik Sistemleri ile bilgi aktarımı kolaylaşmış, bilgi alışverişinin en hızlı, en verimli ve en doğru şekilde yapılabilmesini sağlamıştır.

Fiber Optik Kablolar optik frekanslarda daha yüksek veri transferine imkan sunanbir bant genişliğine sahip olmaları nedeni ile modern teknolojinin hızlı gelişimi sayesinde geleceğin bilgi teknoloji dünyasının temel altyapı elemanı haline gelmiştir.

ÇALIŞMA PRENSİBİ

İçersindeki bilgiyi ışık dalgalarıyla taşıyan Fiber Optik Teknolojisi bu nedenle bant genişliği sınırlandırmayan bir sistemden oluşmaktadır.Fiber Optik Sistemleri, herhangi bir bilgiyi, sesi, veriyi ve görüntüyü ilk olarak elektriksel sinyallere dönüştürür. Işık kaynağında bu sinyaller ışığa çevrilir. İşaret bir kere ışığa çevrildikten sonra Fiber içinde dedektöre gelinceye kadar yol alır. Bu ışık sinyaliyle taşınan bilgiler cam içerisinde iletilir. Fiberi kaplayan kablolar ise ışığı taşıyan camın kırılmasına ve sinyal kaybına karşı bir koruma görevi üstlenirler. Dedektördeışık tekrar elektriksel sinyallere dönüştürülür. Son olarak gelen sinyalin şifresi çözülerek bilgiye, sese ve görüntüye dönüştürülür.

KULLANIM ALANLARI

Günümüzde ses, görüntü ve bilginin iletiminde kullanılan bu son teknoloji Fiber Sistemler, Yangın Algılama, Yangın Alarm,Hırsız Alarm, Kartlı Geçiş Kontrol Sistemleri, CCTVIP Kamera Sistemleri,CAT,Digital TV, Videophone, Fiber ToTheDesk, Video konferans, Multimedia uygulamaları,Video-on-demand, Fiber ToThe Home, LAN& WAN uygulamaları,Bina Yönetim Sistemleri,gibi birçok IP Tabanlı Sistemlerin altyapısında kullanılmaktadır.

Tüm kamu ve özel kurumlar, firmalar, fabrikalar, iş merkezleri, emniyetler, askeri bölgeler, havaalanları laboratuvarlar, bankalar, hastaneler, ofisler, depo, sistem odaları, alışveriş merkezleri, cezaevleri, yurtlar, okullar, üniversiteler, siteler, uçaklar, gemiler, plazalar, oteller gibi daha pek çok alanlar Fiber Optik Sistemlerin Kullanım Alanlarıdır.

Network Altyapısı bu tarz alanların bina içi omurga kablolaması için en ideal iletişim aracı olarak en kritik sistemidir. Fiber Yapısal Kablolama Altyapısı bu kurumların tüm ses, görüntü, bilgi gibi tüm veri iletişiminde, Kamera Sistemlerinde, Alarm Sistemlerinde, Geçiş Sistemlerinde ve ticari süreçlerinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Fiber optik kablolama yapıldıkatan sonra kesinlik fiber optik kablolar füzyon cihazı ile Fiber Optik Sonlandırma yapılmalıdır. Fiber optik sonlandırma yapıldıktan sonra OTDR test cihazı ile hat üzerindeki sinyal kayıp değerleri ölçülmelidir.

AVANTAJLARI

Bilgi İletişimi İletiminde Fiber Optik Kabloların, bakır tel ve diğer iletkenlere oranla sağladığı avantajlar çok fazladır.

Fiber Optik Kablolama  Sistemi, uzak mesafelere çok fazla bant genişliği sayesinde yüksek taşıma kapasitesi ile bilgileri ışık hızında iletir ve uygun maliyetlidirler. Optik taşıma frekansı birkaç yüz Terrahertz'i (THz) geçmektedir.Yineleyici (repeater) kullanılmadan bakır kablolardan çok daha fazla bilgi taşıma mesafesi vardır ve uzun mesafelerde bile veri kayıpları çok azdır.Elektriksel yalıtkan bir yapısı olması nedeni ile parazitlenme (EMI, RFI, EMP) ve etkileşim,paslanma gibi problemler olmaz bu nedenle yerin altında bile güvenle kullanılabilir ve diğer kablolara göre daha uzun ömürlüdürler.Fiber Kablolar hem sayısal (IP) hem de analog sinyalleri taşıyabilirler.Tek kablo içerisinden binlerce Fiber Optik Kablo geçme imkanı sunar.Ayrıca fiber optik kablolar çok daha hafif ve verimlidir. Bu yüzden uçak, gemi ve uydu gibi araçlarda fiber kullanımı yaygın olarak kullanılır.Fiber optik kablolardan bilgi çalmak mümkün olmamaktadır bu nedenle gizlilik ve güvenlik sağlar.Fiber Optik Sistemler, yıldırım, floresan ışıkları, elektrik motorları ve diğer kabloların elektriksel yükünden etkilenmezler. Ayrıca enerji de yaymadığı için diğer iletişim sistemlerini de etkilemez.Kırılma ve bükülmeden dolayı zarar görmediği sürece veri akışı işlemine bulunan her ortamda hızlı olarak devam ederler.

 

“Gazi Information Teknoloji Network Sistemleri ile siz de bilgi iletişiminizi kolay, güvenli, verimli, ekonomik ve en hızlı şekilde sağlayabilirsiniz.”

Teknoloji Haberleri

Motosikleti olanlar dikkat!
SMS dolandırıcılığına dikkat!
Özel İletişim Vergisi’ne büyük zam
Araç sahipleri dikkat! Bunu yaptırmayana 14 bin 310 TL ceza kesilecek
Otomobil ve telefona sınır geliyor!