Evinizdeki Görünmeyen Tehlike

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’deki mobil kullanıcılar günde yaklaşık 78 kez, yani her 13 dakikada bir cep telefonuna bakıyor.

Duruş bozukluğu ve kamburluk gibi sorunlara sebep olan aşırı mobil kullanımının, sağlığı tehdit ettiğini dile getiren uzmanlar, akıllı cihaz kullanımını abartılı bir şekilde yapanların hem fiziksel hem de zihinsel sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını vurguladılar.

Deloitte'un Global Mobil Kullanıcının yaptığı araştırmaya göre Türkiye’deki mobil kullanıcılar günde yaklaşık 78 defa yani her 13 dakikada bir cep telefonu ekranına bakmaları ile alakalı sonuçları değerlendiren Klinik Psikolog Melis Çekiç Güllüoğlu, akıllı cihazların yaygınlaşması ile sosyal medyaya olan ilgi ve kullanımın bir hayli arttığını belirtti. 

Melis Çekiç Güllüoğlu, bilhassa 0-3 yaş dönemini içine alan süreçte, sırf daha kolay yemek yiyor, daha kolay uyuyor diye anne babalar tarafından masum videolar ile başlanan akıllı cihaz kullanımının, evvela kötü alışkanlık düzeyinde görülürken daha sonra bağımlılık seviyesine çıktığını belirtti.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Levent Arslan da kişinin, uzun bir süre oturmuş olduğu veya aynı pozisyonda durduğu zaman duruş pozisyonunu genelde unuttuğunu belirterek bu yüzden sık sık duruşların kontrol edilip kendimizi doğru şekilde durma konusunda uyarmamız gerektiğini dile getirdi. 

Ne Yapılmalı?

Uzmanlar konu ile alakalı yapılacakları şu şekilde sıralıyor:

0-3 yaşındaki çocukların teknolojik aletlere maruz kalma süresi en fazla 15 dakika olmalı

5-11 yaş dönemi, yani okul çağı çocuklarında akıllı cihaz kullanımı günde en fazla 2 saat olmalı.

İş hayatında oturduğunuz yerde omuz ve göğüs egzersizleri yapabilir, stresi azaltarak duruş bozukluğunu önleyebilirsiniz.

Spor ve egzersiz ile duruş bozukluğu ihtimalini azaltabilirsiniz.

 

Spor Haberleri

Tarihi fark yedik
ALİ YALÇIN HOROZUN BAŞINA GEÇTİ
HOROZ KENDİ EVİNDE DAĞILDI: 0-4
Şanlıurfa'da Alagöz Holding Iğdır FK İkinci Başkanına Saldırı
DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR