Erkek Kılığına Giren Kahraman Kadın

Halime Kocabıyık, 1898 senesinde Kastamonu merkez Duruçay köyünde dünyaya geldi. Kurtuluş Savaşı’nın başlarında ailesi tarafından yapılan tüm engellemelere rağmen savaşa katıldı.

Erkek kılığına girerek saçını erkek gibi kestirip asker kıyafeti giyip sakal tıraşı olan Halime Kocabıyık, İnebolu'ndan Ankara ve Sakarya'ya cephane taşımış olan yardım kolunda görevlendirildi. Cephane taşıma işinde üstlendiği zor görevleri kadın olmasına karşın başarılı bir şekilde halleden Halime Kocabıyık, soğuk bir kış gününde İnebolu'yu kontrole gelen Mustafa Kemal Paşa ile karşılaştı.

MUSTAFA KEMAL PAŞA, KADIN OLDUĞUNU ANLAMADI

Soğuk hava ve kar yağışına olmasına karşın üzerindeki montu cephanenin üstüne örtmüş olan Halime Kocabıyık, Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki heyetin dikkatlerini çekti. Paşa, cepheye taşıdığı mermileri kendi yaşamından bile fazla önemseyen bu askeri gördü ve çok etkilendi ve Ona, Neden üzerindeki montu mermilerin üzerine örttün, üşümüyor musun? dedi.

Halime Kocabıyık ise kendisinin üşümediğini hiç önemi olmadığını, bu cephanenin yüzlerce belki de binlerce askeri koruyacağını ifade etti. Bu cevap üstüne Paşa, Halime Kocabıyık'tan eski tabirle kafa kağıdını yani kimliğini talep etti. Kocabıyık'ın kadın olduğunu anlayan Mustafa Kemal Paşa, yaverine, Kocabıyık'la ilgili tüm bilgileri not aldırıp Ankara'ya döndü.

YUNAN SAVAŞ GEMİLERİ İNEBOLU'YU BOMBALAYINCA

Görevini kaldığı yerden sürdüren ve savaşta olduğu süre içinde gösterdiği insanüstü başarılar ile büyük takdir toplayan Halime Kocabıyık, 9 Haziran 1921’de Yunan savaş gemileri Kılkış ve Averof'un İnebolu'yu bombaladığı esnada şarapnel parçasıyla ayağından yaralanıp ordudan ayrıldı.

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE 15 GÜN MİSAFİR OLDU

Kurtuluş Savaşının sonunda Gazi Mustafa Kemal tarafından Ankara iline çağrılan Halime Kocabıyık, Çankaya Köşkü'nde 15 gün ağırlandı. Kendisine Latife Hanım gerekli olan misafirperverliği gösterdi. Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın kendisi ile çok ilgilendiğini her fırsatta ifade eden Halime Kocabıyık'a, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen tören ile İstiklal Madalyası ve Çavuş rütbesi verildi. Atatürk'ün verdiği emir ile ölene kadar maaşa bağlanan Halime Çavuş, Benim geride kalan bir ailem var diyerek Çankaya Köşkü'nden ayrıldı ve Kastamonu'ya döndü.

Kendisini millete ve vatana adayan Halime Çavuş, hiç evlenmedi ve kardeşi Hasan Kocabıyık'ın oğlu 13 yaşındaki Sadık Kocabıyık'ı evlat edinip büyüttü. Hayatının son 6 senesini doğum yeri Kastamonu'nun Duruçay köyündeki evinde yatalak bir şekilde geçiren Halime Çavuş, 20 Şubat 1976 tarihinde yaşamını yitirdi.

 

Türk Dünyası Haberleri

KOMÜNİST ÇİN’İN SİHİRLİ SİLAHLARI : ÇKP CASUSLARI VE ÇİN ETKİ AJANLARI
TÜRK'ÜN NARDUGANI KUTLU OLSUN! 
DOĞU TÜRKİSTAN’DAN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ!
İlk Türk cumhuriyetleri
Iğdır'daki Derneklerden SOCAR'a Yönelik Eleştirilere Tepki