Seçmeli derslerin seçiminin; norm kadro sayılarını yönetmek amacı ile kullanıldığını ifade eden Başkan Erdoğan, bu durumda okul yönetiminin seçmeli dersleri kullanıp öğretmenlerden bazılarını norm fazlası bırakabildiğini bazılarını ise norm kadro içerisine alabildiğini vurguladı.
Başkan Erdoğan açıklamasına şöyle devam etti:
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin "Norm kadro sayıları değişen eğitim kurumları" başlıklı 26. maddesi 1. fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:
"(1) Eğitim kurumlarının norm kadro sayılarının bu Yönetmelikte belirlenen norm kadro kriterleri çerçevesinde değişmesi halinde, değişikliğe konu olan eğitim kurumlarının norm kadro sayıları Bakanlığın uygun gördüğü tarihlerde yeniden belirlenir."
Bu hükümlere göre; Milli Eğitim Bakanlığı, bu hükümlerin kendisine verdiği yetkiye dayanarak norm kadrolarının güncellenmesine ilişkin iş ve işlemlerinin belirtilen takvim çerçevesinde yapılması sürecini 2018 yılında başlatmış olduğu gibi bu yıl da başlatacaktır.
2018 yılında başlatılan işlemlere istinaden; Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 03.10.2018 tarih ve 18172921 sayılı "Norm kadro veri girişi bilgilendirmesi" konulu yazısına ek olarak;
1- "Norm Kadro Güncellemesinde Dikkat Edilecek Hususlar" başlıklı bilgi notu,
2- "Eğitim Kurumu Yöneticilerinin Norm Kadro Güncellemesinde Yapması Gereken İş ve İşlemler" bilgi notu yayınlamıştır.
SEÇMELİ DERSLER NORM KADROYA ESAS DERS YÜKÜNE İLAVE EDİLECEK
"Norm Kadro Güncellemesinde Dikkat Edilecek Hususlar" başlıklı bilgi notunun 4. maddesindeki; "4- Ortaöğretim kurumlarının; yönetici, zorunlu ve seçmeli ders yükleri kurum müdürlüklerince girilecektir. Bu sebeple, yönetici, zorunlu ve seçmeli ders yüklerinin sistem açılmadan önce alan bazlı hazırlanması gerekmektedir." açıklamasına göre seçmeli dersler norm kadroya esas ders yüküne dahil edilecektir.
SEÇMELİ DERSLER, NORM KADRO SAYISINI YÖNETMEK İÇİN KULLANILIYOR
Her ne kadar öğrenci ve veliler seçmeli dersleri seçse de uygulamada tüm seçmeli dersler okul yönetimince belirlenmekte, alınan dilekçeler ise kılıfına uydurulmaktadır. Bazı okul yöneticilerinin zaman zaman okulundan gitmesini istediği veya kalmasını istediği öğretmenlerin girebileceği seçmeli dersleri değiştirerek o alandaki öğretmen normunu etkileyebilmektedir. Özellikle ortaokullarda seçmeli ders saatinin fazla olması (6 saat) norm kadroyu alt üst etmektedir. Seçmeli derslerin seçimi; norm kadro sayılarını yönetmek amaçlı kullanılmakta ve bu durumda okul yönetimi seçmeli dersleri kullanarak öğretmenlerden bazılarını norm fazlası bırakabilmekte bazılarını ise norm kadro içerine alabilmektedir.
Güya öğrenci ve velinin tercihine bırakılan seçmeli dersler , idarecilerin istediği gibi hareket etmeleri neticesinde bakanlığın amaç ve hedefleriyle uyuşmamakta ve bu durum eğitim camiasında olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Kimi idarecilerin keyfi uygulamaları sebebiyle bazı öğretmenler hiç yoktan norm fazlası olduğu gibi aynı zamanda okullarda öğretmenler arasında gereksiz huzursuzluk oluşmaktadır.
Bakanlığın norm kadro güncellemelerinden önce söz konusu durumu dikkate alması ve bu bağlamda tespit ve takipte bulunması gerekmektedir.Seçmeli derslerin seçiminde bakanlığımızın belirlediği bir kriter belirlenerek ders dağılımı yapılması öğretmenler arasındaki güveni artırır.
Aynı durum kurs tercihlerinde de yaşanmakta ve öğrencinin değil idarenin istediği öğretmene kurs açılmaktadır.Yine kurs tercihlerinde bakanlığın konuyla ilgili yönetmeliği ortadayken öğrencilerin tercih ettiği öğretmenler dururken idareciler görev almakta ve bu durum öğretmenlerimizin mağduriyetine yol açmaktadır.
Yine bir diğer yanlış uygulama ilkokullardaki kurs ücretlerinin ortaokullara göre daha düşük olmasıdır ki bu durumun mantıklı hiçbir izahı bulunmamaktadır.
Türk Eğitim Sen Denizli şubesi olarak tüm bu konuların yakından takipçisi olduğumuzu ve yanlış uygulamaların her zaman karşısında olacağımızı belirtiriz.