Emeğimizin görülmesini, hakkımızı istiyoruz

Sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte halkın sağlık hakkı, sağlık emekçilerinin de çalışma özlük hakları giderek gerilemiştir.

Sağlık sisteminin değişmesiyle halkımız nitelikli sağlık hakkına ulaşırken sorunlar yaşamakta, sistemden doğan sorunlar nedeniyle iş yükü artmakta olan hekimler, sağlık çalışanları sistemin olumsuzlukları ile çalışmak zorunda kalmaktadırlar.

Bu olumsuzlukların başında gelen sağlıkta şiddetin yaşanmadığı tek gün geçmemektedir. Güvenli işyerleri ve etkili bir şiddet yasası için ivedilikle bir karar alınmasını bekliyoruz.

Hekimler, sağlık çalışanları şiddet ile karşı karşıya kalırken yetersiz istihdamın ve yoğun sağlık talebinin karşısında fiziken ve ruhen tükenmektedirler. Bir çok hekim, sağlık çalışanı bu süreçte emekliliğini istemekte, istifa etmektedir. Mesleğine yeni başlayacak olan arkadaşlarımız da yurtdışına çalışma olasılıklarını değerlendirmekte, ülkelerini terk etmektedirler.

Bu yoğun emeğin karşılığında hekimler, sağlık çalışanları insanca yaşanabilecek temel ücrete dahi erişememektedirler.

Yoğun emek gerektiren bu çalışma düzeni ve ekonomik sorunlarımızla, bizler, artık sağlık veremez hale getirilen çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu ifade etmek istiyoruz.

Koruyucu sağlık hizmetinin ne denli önemli olduğunu pandemi sürecinde yakıcı bir şekilde hep beraber tecrübe ettik. Halkın sağlık hakkı mutlaka öncelenmelidir.

Sağlık çalışanlarının talepleri ile halkın sağlık hakkı talebi birbirinden ayrılamaz.

Bizler; sağlık emek meslek örgütleri bir mücadele programı başlatıyoruz. Hekimlerin ve diş hekimlerinin gelirlerinde düzenleme içeren ama; onlar arasında dahi eşitsizlik yaratmayan ve tüm sağlık çalışanlarını kapsayan bir yasa tasarısın ivedilikle meclisimize getirilmesini bekliyoruz

Tasarının mecliste getirilmemesi halinde 8 Şubat günü uyarı görevinde olacağımızı ve gerekirse de süresiz olarak göreve hazır bulunduğumuzu buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz.

Pandemi dönemi bizlere sağlık sisteminde halkın sağlık hakkının, sağlık çalışanlarının sağlığının güvenliğinin önemle üzerinde durmamız gerektiğini gösterdi.

Taleplerimiz

• Ek göstergelerin 3600 den 7200 e kadar kademeli olarak yükseltilmesini

• Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncenlendiği 1. Basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması ve ceza yönetmeliğinin iptal edilmesini

• Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdamla OECD ortalamasına çıkarılmasını

• Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılmasını

• Emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin tüm sağlık emekçilerine uygulanmasını,

• Üstüne eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörlerle ücret skalasının belirlenmesi

• Sağlık hizmetlerinde katkı, katılım payı, reçete ücreti gibi adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesini

• Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmasını

• Etkin, caydırıcı bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılması ve güvenli işyerleri planlanmasını.

• Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesini.

• Sağlık hizmetlerinin bilime dayalı devam ettirilmesini istiyoruz.

Yürürlüğe girdiği 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren Denizli Tabip Odası olarak “ceza infaz yönetmeliği” olarak nitelendirdiğimiz Aile Hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin iptal edilmesini savunduk. Ayrıca TTB tarafından da yargıya başvurularak iptali istendi.

İl dernekleri, sendikalar ve Aile Hekimleri federasyonu ile beraber iş bırakma ve mitingler yoluyla sesimizi duyurmaya çalıştık.

Peki ne oldu ?

Tüm uyarı ve itirazlarımıza kulaklarını tıkayan bakanlık, mecliste verilen önergelere bile cevap vermemiş, adeta sessiz kalmıştır.

Bugün gelinen noktada bu ucube yönetmelik hükümleri doğrultusunda illerde kurulan komisyonlar marifeti ile hukuksuz bir şekilde Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının işlerine son verilmeye başlanmıştır.

Bu trajikomik uygulamayı kabul etmedik, etmiyoruz.

Başta İstanbul olmak üzere Muş, Hakkari, Tekirdağ ve Mersin illerinde birçok hekimin sözleşmesi yenilenmemiş işlerine son verilmiştir.

Ancak Aile Hekimleri Federasyonu, İl dernekleri, Tabip Odaları ve Sendikaların yoğun itirazı ile bu seferlik sorun geçiştirilmiş Müdürlükler geri adım atmak zorunda kalmıştır.

Fakat görülmüştür ki tamamen yürürlükten kaldırılmadıkça bu ceza yönetmeliği Demokles’in kılıcı gibi Aile Hekimliği çalışanlarının başının üzerinde sallanmaya devam edecektir.

Aile sağlığı merkezlerinin birinci görevi koruyucu hekimlik, birinci basamak sağlık hizmetleridir artan iş yükü maalesef bu yükümlülüğü yerine getirmemizde sıkıntı oluşturmaktadır ayrıca artan maliyetler karşısında yetersiz kalan ödenekler aile sağlığı merkezlerine ekonomik olarak sıkıntıya sokmaktadır.

Son 10 yılda yüzde 60 varan gelir kaybı yaşayan ve cezalarla iyice sıkıntıya sokulan Sağlık çalışanları yavaş yavaş sistemden kaçmaya başlamıştır.

İstifa edenler, emekliliğini isteyenler günden güne artmaktadır.

Ceza yönetmeliği hükümleriyle illerde kurulan bu “İNFAZ KOMİSYONLARI “adeta yürütme ve yargının tüm gücünü kullanarak hukuksuz bir yapı olduklarını kanıtlamışlardır.

Bu komisyonların dağıtılıp, ceza yönetmeliğinin tamamen iptal edilmesi yegane isteğimizdir.

O güne kadar mücadelemize devam edeceğiz, tüm gücümüzle Aile Hekimlerinin ve çalışanlarının yanında olduğumuzun bilinmesini isteriz.

Saygılarımızla.

DENİZLİ TABİP ODASI YÖNETİM KURULU ( BAŞKAN PROF.DR. RIZA HAKAN ERBAY )

DAHED (Denizli Aile Hekimleri Derneği) (BAŞKAN F.BİLGE KARAOMCA ÖK )

AHESEN DENİZLİ ŞUBE TEMSİLCİSİ ( Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası) ( BAŞKAN ERKAN KAYGIN )

GENEL SEKRETER (FERCEM ERBAY)

DENİZLİ DİŞ HEKİMLERİ ODASI ( MEHMET ESKİCİOĞLU )

SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ) DENİZLİ ŞUBESİ ( SELÇUK GÖÇMEN )

Gündem Haberleri

ELİF ÖĞRETMEN’E İNGİLTERE’DEN BÜYÜK ÖDÜL
Türkiye ittifak Sözcüsü Bozkurt'tan " 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama mesajı"
McDonald's ve Burger King'in o menülerini yiyenler yandı!
DOD’dan Brüksel çıkarması
Bahçeli'den 'teğmenler' çıkışı: Bakanlığın kararına saygı duyuyorum