Eli Nasırlı Üretici Kadınlar

DEenizli’nin Çal ilçesinde Çal Belediyesi, Ziraat Odası ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün açtığı kursu başarıyla tamamlayan ve kurs sonunda Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ciddiyetinde sınava tabi tutulan 90 kursiyer belgelerini törenle aldı.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “22 üretici ile çıktığımız yolda başarıyla yürüyoruz. Çal, eli nasırlı üretici kadınlarımız ile mutlu yarınlara yürüyor. 3 yıl sonra Çal’ın seracılıkta 100-120 milyon TL civarında geliri olacak” derken, Çal Kaymakamı Yusuf Durani Dinç ise, “Çal çok göç veren bir ilçe. Bu göçü ancak tarım kenti projesi ile önleyebilir ve tersine göçü başlatabiliriz” diye konuştu

Çal İlçesi’nde geçtiğimiz yıl Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası, ‘Tarım Kenti Projesi’ kapsamında örtü altı seracılığı başlattı. 22 aile ile başlayan yürüyüş kısa sürede mesafe aldı. Bu yıl yeni yatırımcılar devreye girdi. 119 yeni yatırımcı için seracılık kursu açıldı. Bitki koruma, besleme, sulama otomasyonu, bitki sulama, ürün pazarlama, sera kurumu, toprak analizleri gibi konulardaki kurs 4 ay sürdü. Kursu başarıyla tamamlayan 90 üreticiye katılımlı belgeleri törenle verildi.

Çal Belediyesi Nikah Salonu’ndaki törene Çal Kaymakamı Yusuf Durani Dinç, Belediye Başkanı Fethi Akcan ile ilçe protokolü ve kursiyerler katıldı.

 

“ÇAL ROL MODEL OLDU”

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, örtü altı seracılıkta Çal’ın Denizli geneline rol model olduğunu söyledi. Kursiyerlerin iyi bir eğitimden geçtiğini ve yeni kurulacak olan sera alanlarında en kaliteli ürünleri yetiştireceklerini ifade eden Akcan, “Eli nasırlı kahraman üretici kadınlarımızın önderliğinde Çal mutlu yarınlara yürüyor. Geçen yıl 22 üretici ile yola çıkmıştık. Şimdi 100’ün üzerinde üreticimiz var. Bize inanan ve güvenen 22 üreticimizin isimleri tarihe altın harflerle yazılacaktır. 2020 yılında Çal’ın seracılıktan 100-120 milyon civarı geliri

olacaktır. Halkımızın refah seviyesi artacak ve mutlu bir toplum yaratılacak. Biz buna inanıyoruz. Üreticilerimiz bu yıl üretecekleri ürünler için şimdiden ihracatçı firmalar ile sözleşmelerini yapmaya başladılar. Çal, emin adımlarla tarım kenti olma yolunda ilerliyor. Ayrıca, büyük yatırımcılar da Çal’a sera kurmak için bizimle temasa geçtiler” dedi.

 

“ÇAL’A TERSİNE GÖÇ BAŞLAYACAKTIR”

Çal Kaymakamı Yusuf Durani Dinç ise, Çal’ın çok göç verdiğini, tersine göçün de ancak tarım kenti projesi ile başlayabileceğini söyleyerek, “Denizli’de asgari ücretli çalışan insanlarımız Çal’a gelip seracılık yapsın. Önlerine bürokratik engel çıkarsa biz varız, o engelleri kaldırırız. Çal çok göç veren bir ilçe. Bu göçü ancak tarım kenti projesi ile önleyebilir ve tersine göçü başlatabiliriz” dedi.

Kaymakam Dinç, Çal’da örtü altı seracılık konusunda önemli bir sinerjinin ortaya çıktığını sözlerine ekleyerek, “Bize de düşen görev bu sinerjiyi desteklemek. Kısa, orta ve uzun vadede seracılık Çal’a büyük katkı sağlayacak. Sera alanları büyüyecek. Çünkü, Pazar sorunu yok” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kursu başarıyla tamamlayanlara sertifikaları verildi.

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor