Pamukkale Üniversitesi’nin tasarlağı elektromobil Alatay, İzmir’de düzenlenecek TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nda rakipleriyle yarışacak.
PAÜ Atay Takımı tarafından yürütülen Alatay Elektromobil Araç Projesi’nin devamı olarak tasarlanan Alatay, 21-27 Ağustos tarihleri arasında Kocaeli Körfez Pisti’nde yapılacak olan TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nda Pamukkale Üniversitesi’ni temsil edecek.
Ana sponsorluğunu AYDEM Elektrik Perakende Satış A.Ş.’nin üstlendiği Pamukkale Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Fakülteleri Öğretim Üyeleri ve öğrencilerinden oluşan, 2016 yılında yaptıkları Alatay isimli araçları ile TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışmada ‘Yerli Ürün Teşvik’ ödülü ile birinci olan PAÜ Atay Takımı, ilk araçta elde ettiği bilgi ve tecrübeyi yeni araçta bir üst seviyeye çıkartarak başarısını devam ettirmeyi hedefliyor.
Yeni araç hakkında bilgi veren Alatay Proje Danışmanlarından Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu, Alatay’ın 18-20 Ağustos tarihleri arasında 86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda sergilenecek olmasının heyecanını yaşadıklarını belirterek, PAÜ Atay Takımı olarak amaçlarının gelecekte Pamukkale Üniversitesi’nin ürettiği elektrikli araçlarla ulusal ve uluslararası düzeyde anılan bir üniversite haline getirmek olduğunu kaydetti.
Geleceğin otomotiv teknolojilerini elektrikli ve otonom araçlar olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu, konu ile ilgili olarak Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın bu projeyi ve Atay Takımı’nı desteklediğini söyledi.
Alatay Elektromobil Projesi hakkında görüşlerini belirten Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Pamukkale Üniversitesi olarak bilim ve teknolojideki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade ederken, AR-GE ve inovasyon faaliyetlerine bu doğrultuda yön verdiklerini vurguladı. 2016 yılında Atay Takımı’nın Alatay 2016 Elektromobil aracı ile elde ettikleri başarının şahsını ve Pamukkale Üniversitesi ailesini gururlandırdığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Bağ, önümüzdeki günlerde yarışacak olan yeni araç Alatay 2017’nin benzer bir başarıyla geri dönmesini temenni etti.
PAÜ Mühendislik Fakültesi Elektrikli Araç Laboratuvarı’nda hazırlanan neredeyse tamamı yerli yeni aracın; motor, motor sürücüsü, kontrol ünitesi, telemetri, gömülü şarj sistemi, batarya yönetim sistemi gibi önemli aksamları Pamukkale Üniversitesi, başta Elektrik Elektronik Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği Bölümü akademisyenleri ve öğrencileri olmak üzere büyük bir ekip tarafından multidisipliner olarak üretildi. Alatay 2017’de kullanılan karbon fiber malzeme ve tasarlanmış yeni motor ile Alatay 2016’dan daha hafif dolayısıyla daha hızlı ve daha uzun menzil kat edebilmekte.