Öztürk okul öncesi eğitim konusunda alınan yüksek ücretleri TBMM Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi ile tartışmaya açtı.
Halkın arasında olmasından dolayı halkın sorunlarını da takip edebilen İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk bu sefer okul öncesi eğitimdeki ücret konusuna el attı.
Uçurum Gibi Fark
Okul öncesi eğitimde alınacak tavan ücret belirlenirken çevrenin ekonomik durumu göz önünde bulundurulmalıdır , bu ücret hiç bir şekilde velilerin ekonomisini zorlayacak düzeyde olmamalıdır diyen Yasin Öztürk , Denizli’nin Merkezefendi , Pamukkale ilçeleri ve Ankara Çankaya’sı arasındaki uçurum gibi fiyat farkını örnek vererek ; Çankaya’da 70 TL , Pamukkale ve Merkezefendi’de 240 TL hangi kriterlere göre belirlendi , bu ilçeler sizin gözünüzde aynı gelir grubunda mı , Pamukkalemiz’de , Merkezefendimiz’de yoksullukla mücadelede eden , tarımla , hayvancılıkla kıt kanaat geçinen mahallerimizin varlığından haberdar mısınız , her yeri Çankaya mı sanıyorsunuz , geçen yılın ücretlerine % 33.4 zam yaparken vatandaşlarımızı hiç mi düşünmediniz , niyetiniz evlatlarımıza eğitim vermek mi yoksa ticaret yapmak mı diyerek tepkisini dile getirdi.
Öztürk Konu ile alakalı şu soruları yöneltti:
alınacak aylık tavan ücretini tespit ederken, çevrenin ekonomik durumunu hangi kriterleri dikkate alarak belirlemektedir?
Komisyonlar tarafından tespit edilen tavan ücretinin altında öğrenci kabul eden okul bulunmakta mıdır?
Öğrenci velisinin okul tavan ücretini ödeyemeyeceğini beyan etmesi durumunda, “velilerin ekonomik durumlarını zorlayacak şekilde yüksek tutulamaz” hükmü doğrultusunda taban ücretinden ödeme yapılma imkanı bulunmakta mıdır?
Yukarıdaki örneklerde görüleceği üzere, Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde uygulama sınıf ücretinin 240, Ankara’nın Çankaya ilçesinde 70 TL olduğu görülmektedir. 81 il ve ilçelerinde, okul ücretlerini tespit edecek komisyona Bakanlığınız tarafından ücretlerin alt ve üst sınırının ne olacağı konusunda bilgilendirme yapılmakta mıdır?
Anaokullarında kulüp adı altında, (saat 17:00’ye kadar çalışan anneler için) yapılan uygumalar için fahiş ücretlerin talep edildiği öne sürülmektedir. Bu uygulama için ücretlendirme ne şekilde tespit edilmektedir? Fiyatlandırma konusunda Bakanlığınızca veya ilgili İl Müdürlüklerince bir denetim gerçekleştirilmekte midir?
Aynı ilçelerdeki mahallelerinin arasında bile gelişmişlik açısından fark olması dikkate alınarak, tavan ücretlerinin bu kriter dikkate alınarak belirlenmesi konusunda Bakanlığınız nezdinde ücretlendirme yapılmasına geçilmesi düşünülmekte midir?
Her ilin ve ilçenin gelişmişlik düzeyi tespit edilerek, Bakanlığınızca doğrudan bir ücretlendirme yapılması düşünülmekte midir?