Azerbaycan ve Türkiye'nin kardeşliğinin daim olacağını vurgulayan Başkan Osman Zolan, "İki devlet güçlenerek yoluna devam edecek" dedi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi, 26 Şubat 1992'de, 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşının katledildiği Hocalı Soykırımı'nın yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenledi. Denizli Büyükşehir Belediyesinin Hocalı Soykırımı anısına yaptığı Azerbaycan-Karabağ Parkı’ndaki Hocalı Soykırımı Anıtı önünde düzenlenen törene, Başkan Osman Zolan, Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, Merkezefendi Kaymakamı Adem Uslu, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, davetliler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Hocalı Soykırımı Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşu ile başlayan törende Azerbaycan Milli Marşı ve İstiklal Marşı okundu. Başkan Osman Zolan, burada yaptığı konuşmada 26 Şubat 1992'de kardeş ülke Azerbaycan'da yaşanan acı olayı anmak için bir araya geldiklerini söyledi.
Tüm dünya sessiz kaldı
Ermenistan birliklerinin 26 Şubat 1992 öncesinde Hocalı'yı aylarca kuşatma altında tuttuğunu, erzak yiyecek anlamında da sevkiyatı engellediklerini ifade eden Başkan Osman Zolan, şöyle konuştu: "Orada yaşayan kardeşlerimizin de aç ve imkansız kalması sağlanmıştır. Tüm dünya Bosna'da olduğu gibi Hocalı'ya da sessiz kalmıştır. Aylarca süren kuşatma sonrası 26 Şubat 1992'de Ermeni askerleri Hocalı'ya girerek orada kadın, çocuk, yaşlı demeden savunmasız, biçare olan sivilleri katletmişlerdir. Niyetleri oradaki tüm Türk kardeşlerimizi yok etmek, soykırım yapmak amacıyla buna girişmişlerdir. Oradaki insanlarımızı işkence yapılarak gözleri oyularak uzuvları kesilerek katletmişlerdir. İşte bu acı olayı unutturmamak, tek millet iki devlet dediğimiz Azerbaycan ile kardeşliğimizi ilerletmek ve güçlendirmek adına bu parka Azerbaycan-Karabağ Parkı adını verdik. Hocalı Soykırımı Anıtı'nı da buraya koyduk ve her 26 Şubat'ta da burada buluşuyoruz."
"Biz geçmişimizle ecdadımızla gurur duyuyoruz"
Azerbaycan ve Türkiye'nin kardeşliğinin daim olacağını vurgulayan Başkan Osman Zolan, "İki devlet güçlenerek yoluna devam edecek. Bu soykırımı yapanlar inşallah cezasını bulacak. O gece kaçırılan 150 kişinin de akıbetinden herhangi bir haber yok. Soykırımı yapanlar da herhangi bir hesap vermiş değil. Biz bunun sorgulanmasını arzu ediyoruz" dedi. Başkan Osman Zolan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türk milleti olarak geriye baktığımızda ecdadımızdan bize herhangi bir kara leke gelmemiştir. Ecdadımız gittiği yerleri güzelleştirmiş, insanları dilinde, dininde, kültüründe özgür bırakmıştır. Biz geçmişimizle ecdadımızla gurur duyuyoruz. Biz geçmişimizi bilerek geleceğimizi inşa edeceğiz inşallah. Hiçbir zaman geçmişimizi unutmadan daha ileriye daha güzele gideceğiz."
"Gayemiz güçlü, bir ve beraber olmaktır"
Başkan Zolan, "Soykırımda canlarını veren, katledilen Hocalı'daki kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Biz hep beraber birlikte güçlü olmak zorundayız. Eğer güçlü olursak hiçbir el gelip saçımızın bir tek teline dokunamaz. Bizim gayemiz güçlü, bir ve beraber olmaktır. Bunun için de hep beraber gece gündüz çalışacağız" dedi. Program Sedat Serdaroğlu'nun Nalan Kaynak Anadolu Lisesi'nde verdiği Hocalı Soykırımı Konferansı ile devam etti.
Hocalı Soykırımı
Ermeniler tarafından, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesinde Hocalı'ya düzenlenen saldırıda, 106’sı kadın, 83’ü çocuk ve 70’i yaşlı olmak üzere, toplam 613 Azerbaycan vatandaşı katledildi. Gece karanlığında yapılan katliam, 26 Şubat'tın ilk ışıklarıyla insanlık tarihine kara bir leke olarak yazıldı. Sivillerin toplu olarak katledildiği, işkence ve insanlık dışı muamelelere maruz bırakıldığı, o dönemde çekilen görüntüler ve katliamdan sağ kurtulanların anlattıklarıyla tarihe kanlı harflerle geçti.