Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın yürüttüğü "Dünya Mirası Laodikeia Uyanıyor Projesi" kapsamında düzenlenen Geç Antik Çağda Lykos Vadisi ve Çevresi temalı 2. Uluslararası Arkeoloji Uygulamaları Sempozyumu, Laodikeia Kazı Evi'nde başladı. Sempozyuma, Vali Yardımcısı İsmail Soykan, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Değirmenci, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Turgut ve İbrahim Özsoy, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Laodikeia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, davetliler ve akademisyenler katıldı. PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, bu toprakların onbinlerce yıldır insanların yaşamını sürdürdüğü bir coğrafya olduğunu belirtti. Prof. Dr. Söğüt, "PAÜ olarak kazılara çok büyük önem veriyoruz. Bunun en önemli göstergesinden biri olarak ülkemizde bir ilki gerekleştirerek Arkeoloji Enstitüsünü kurduk. Ülkemizin hiç bir yerinde olmadığı şekli ile Laodikeia Antik Kenti'nde yılın 12 ayında kazı çalışmaları devam ediyor. Laodikeia Antik Kenti için Turizm Bakanlığı ve Denizli Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokol bir ilktir ve bunun yaygınlaşarak diğer antik şehirlere de örnek olmasını diliyoruz" dedi.
"Laodikeia çok önemli bir hazine"
Denizli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Değirmenci ise, Laodikeia'da yılın 12 ayında kazı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Denizli artık bir marka haline geldi. Burada ayırt edici en önemli özellik, her halde 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokol gereği yılın 12 ayında Laodikeia'da kazı çalışmalarının devam ediyor olmasıdır" dedi. Değirmenci, "Buradaki önceliğimiz bu kıymetli hazineyi olanca hızıyla gün yüne çıkararak, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasını sağlamak. Bu çerçevede yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları sonucu 2013 yılında Laodikeia, UNESCO Geçici Dünya Kültür Miras Listesi'ne alınmıştır. Ben bu kapsamda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. Türkiye'nin en önemli mezarlarından biri olan İlbade Mezarlığı'nın da Denizli'de olduğunu kaydeden Değirmenci, "Orada da ciddi bir şekilde restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Şehir içinde tespit edebildiğimiz ev, okul, değirmen gibi tarihi varlıkları da restore ederek Denizli'ye kazandırıyoruz" dedi.
Antik kentler için büyük çalışmalar içerisindeyiz
Denizli Vali Yardımcısı İsmail Soykan ise, Denizli'nin kültürel varlıklar açısından çok zengin olduğunu işaret ederek, "Bugün ülkemizde nereye giderseniz gidin her yerde tarihi şehirler ve kültürel varlıklara rastlıyorsunuz. Bu çerçevede Denizlimiz de 19 tane antik kentimiz ve bir çok tarihi eserlerin olduğu bir bölgede yaşıyoruz. Bu varlıklarımızın ortaya çıkarılabilmesi için bizler Denizli Valiliği olarak büyük çalışmalar içerisindeyiz" dedi. Açılış konuşmalarının ardından Dünya Mirası Laodikeia Uyanıyor Projesi'ne ve sempozyumun düzenlenmesine emeği geçen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Turgut ve İbrahim Özsoy, Etüd ve Projeler Dairesi Başkanı Halil İbrahim Kaşlıköse ile Büyükşehir Belediyesi personeline teşekkür belgeleri verildi. Daha sonra PAÜ Arkeoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Yıldız Duman Ercan'ın eserlerinden oluşan serginin açılışı gerçekleştirildi.