DTO Meclisi'nden Müjde!

Denizli Ticaret Odası Haziran ayı Meclis Toplantısında, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun 1 Temmuz 2020’ye ertelendiği müjdesi verildi

Denizli Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Katip Üyesi Şahin Tin, Denizli Ticaret Odası Haziran ayı Meclis Toplantısına konuk oldu. Toplantıda, Tin, Denizli’ye yönelik yatırımlar, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ve Sudan’a yönelik gerçekleştirilen iş gezisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Tin, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında; kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için; iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğunun 1 Temmuz 2017 tarihinden 1 Temmuz 2020 tarihine ertelendiğini belirterek, “Ayrıca 6331 sayılı Kanunda öngörülen; az tehlikeli sınıfta yer alan ve 39'dan az işçi çalıştıran işyerleri için bazı kolaylıkların tanındığı (10) işçi kıstası elli işçiye kadar olan az tehlikeli işyerleri şeklinde kapsam genişletilmiştir. Böylece; 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri iş sağlığı ve güvenliği hizmetini kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden alabilecekleri gibi işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecekler. Bu işverenlerimiz açısından çok önemlidir.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri Sudan iş gezisinin Denizli ve Türkiye açısından verimli geçtiğini dile getiren Tin, “Afrika pazarını mutlaka değerlendirmemiz gerekmektedir. Sudan’da bu kapsamda değerlendirebileceğimiz önemli ülkelerden biri. Denizli heyeti olarak yaptığımız bu ziyarette, üst düzey devlet yöneticileri ve işadamları ile toplantılar yaptık. Toplantıların yanısıra Sudanlı işadamları ve Denizlili girişimcilerimiz işbirliği anlaşmaları gerçekleştirdi. Ayrıca Sudan ve Denizli Ticaret Odası arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Bunları geri dönüşleri önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkacaktır. Afrika’ya açılmak isteyen işadamlarımızın öncelikle Sudan pazarını değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

6331 SAYILI KANUN İLE CİDDİ SORUNLAR YAŞAYACAKTIK

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, yaptığı konuşmada, Denizli Tüccar, Sanayici ve İşadamları Platformu Dönem Sözcüsü sıfatıyla ilgili Meclis Komisyon Başkanlığı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milletvekili Şahin Tin ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’a 6331 sayılı kanun ile ilgili taleplerini ilettiklerini belirterek, “ 29 Mart 2017 tarihinde yapılan Meclis Toplantımızda Meclis Üyemiz Sayın Faik Müftüler arkadaşımızın dile getirdiği, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası uygulamasından kaynaklanan bir sorun vardı. Şöyle ki, belli uzatmalardan sonra az tehlikeli işyerlerinde de iş sağlığı uzmanı çalıştırma/bulundurma zorunluluğunun 1.7.2017 tarihinde yürürlüğe girecek olmasının getireceği mali yük ve yetersizliklerle ilgili bir sorundu. Biz bu konuda kendi alanında donanımlı bazı uzmanları bir araya getirip, bir dizi çalışma yürütmüş, iş hayatını yakından ilgilendiren daha başka konulardaki sorunlarla birlikte, bunu dosya haline getirip, em Odamız adına hem de Denizli Platformu Dönem Sözcüsü sıfatımla İlgili Meclis Komisyon Başkanlığına, Sayın Ekonomi Bakanımıza, Şahin Tin Vekilimize ve ayrıca TOBB’a göndermiştik. Sağolsunlar, Sayın Şahin Tin Vekilimiz bunu önerge haline getirip Genel Kurulda görüşülüp, sonuçlanmasını sağladılar. Düzenleme TBMM’nin 18 Haziran 2017 Pazar günü yapılan oturumunda Kanunlaşmış olup, Resmi Gazetede yayımına müteakip Yürürlüğe girecektir. Böylece işverenlerimiz büyük bir yükten kurtulmuştur. Bunda emeği geçen başta Şahin Tin milletvekilimiz olmak üzere Sayın Bakanımız Nihat Zeybekci ve tüm milletvekillerimize teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

İLK ÇEYREK BÜYÜME DOPİNG ETKİSİ YAPTI

Başkan Erdoğan, dünya, Türkiye ve Denizli ekonomisiyle ilgili gelişmeleri de değerlendirdi. 2017 yılı ilk çeyrek büyüme oranının yüzde 5 olarak gerçekleşmesinin piyasalarda doping etkisi oluşturduğunu söyleyen Erdoğan, “Bu ay ülkemizde, piyasalara doping etkisi yaratan, beklentileri olumlu yönde etkileyen gelişmeler yaşanmıştır. 2017 yılı ilk çeyrek büyüme oranı yüzde 5 olarak açıklandı. Piyasalar ve siyasi çevrelerde bu büyüme oranı yüzde 4 civarında bekleniyordu. Ortaya çıkan bu yüksek büyüme, önceki dört çeyrekte görülen yetersiz büyümenin ardından piyasalarda bir iyimserlik oluşturmuştur. Dünya Bankası ve reyting kuruluşları da Türkiye’nin 2017 büyüme oranı tahminlerini revize ederek pozitif yönde artırmaya başlamışlardır. Bunlardan hareketle, 2017 yılı programı büyüme hedefi olan yüzde 4 oranının üzerinde bir büyümenin gerçekleşeceğini ifade etmek yanlış olmayacaktır” dedi.

DENİZLİ’DE YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Denizli’nin ekonomik verilerine değinen Başkan Erdoğan, “TİM verilerine göre, 2017  Mayıs ayı sonu itibariyle ilimizin 5 aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.21 oranında artışla 1 milyar 183 milyon 19 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. 2017 Mayıs ayı itibariyle en fazla ihracat; sırasıyla; 144 milyon 530 bin dolar ile İngiltere’ye, 128 milyon 329 bin dolar ile Almanya ve 84 milyon 958 bin dolar ile ABD’ye yapılmıştır. En fazla ihraç edilen ürünlerin başında hazır giyim-konfeksiyon (419 milyon 587 bin dolar), elektrik- elektronik ve hizmet (178 milyon 552 bin dolar) ile demir ve demir dışı metaller (136 milyon 47 bin dolar) olarak gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu. 2017 Mayıs ayı sonu itibariyle karşılıksız çek adedinin geçen yıla göre yüzde 43.04 oranında azalarak 2.435 adet olarak gerçekleştiğini ifade eden Erdoğan, Denizli’de yatırımların devam ettiğine işaret ederek, şöyle konuştu: “2017 yılı ilk 5 aylık dönemde ilimizde teşvik alan yatırım tutarı 437 milyon TL, düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısı 42’dir. Teşvik belgesine bağlanan bu yatırımlar 629 kişilik bir istihdam sağlamıştır. Bu teşviklerin 18 adedi enerji, 11’i hizmet, 11’i imalat ve 2’si madencilik sektörü için alınmıştır. 2017 Mayıs ayı itibariyle ilimizden Türk Patent Enstitüsüne; 653 adet marka, 13 adet faydalı model, 196 adet endüstriyel tasarım ve 6 adet patent başvuruları yapılmıştır. 2017 Mayıs ayı sonu itibariyle 5 aylık dönemde Odamıza 12.549’u faal, 3.321’i askıda olmak üzere toplam 15.870 kayıtlı üye bulunmaktadır.”

Ege - Denizli Haberleri

Dikkat ! Kar Denizli'ye Geliyor
Denizli’de Kırmızı Altın Hasadı Başladı
Muğla'da deprem
DENİZLİ’DE EŞ ZAMANLI YAĞMUR DUASI
Tabutları Küçük Acıları Çok Büyük