DTO Denizli'nin Her Köşesine Ulaşıyor

DTO haziran ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın idaresinde DTO hizmet binasında gerçekleştirildi.

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Nefes kredisi başvurularında 2020 yılında 2019'a göre yüzde 25 ciro kaybı olması şartının kaldırılmasıyla uygulamadan faydalanan üyelerinin sayılarının hızla arttığını söyledi.

Başkan Erdoğan, “Şu ana kadar odamızdan 947 üyemiz nefes kredisi başvurusu için DTO Faaliyet Belgesi aldı. Bunlardan 546’sına TOBB’un protokol imzaladığı bankalardan 75 milyon 666 bin TL’lik nefes kredisi verildi. Geçen yıl yüzde 25 ciro kaybı şartı yaşayanların başvurularının kabul edildiği ilk günlerdeki talebin kısa zamanda iki hatta üç katına çıkıldı. Böylelikle, ciro kaybı şartının kaldırılmasını istememizin ne kadar yerinde bir adım olduğunu da görmüş olduk” dedi.

Gündemin okunup oylanmasının ardından DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, son meclis toplantısından bu yana geçen sürede yaşanan gelişmeler ile son dönemdeki faaliyetleri hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “ADIM ADIM DENİZLİ’NİN HER KÖŞESİNE ULAŞIYORUZ”

Dünya, Türkiye ve Denizli’ye dair ekonomik veriler ışığında bir değerlendirmede bulunan Başkan Erdoğan, konuşmasını, 3 ayda 800 üye ziyareti yaptıklarını belirterek, edindiği bilgiler ile izlenimlerini ve sektörlerle ilgili son girişimlerinin ayrıntılarını meclis üyeleriyle de paylaşmak istediğini kaydederek sürdürdü. Erdoğan, “Yüksek İstişare Kurulu üyelerimizden, farklı meslek komitelerimiz ile çeşitli sektörlerimizde yer alan fabrikalarımızdan küçük esnafımıza kadar şehrimizin çok farklı noktalarındaki üyelerimizi ziyaret etmeye devam ediyoruz. Onları dinliyoruz. Çalışmalarımızı ve sektörlerini istişare ediyoruz. Buralardan edindiğimiz izlenimlere ve aldığımız notlarımıza göre de gelecek günlere yönelik faaliyetlerimizdeki yol haritamızı belirliyoruz” diye konuştu.

Otomotivden turizme kadar çok geniş bir yelpazede farklı yaş ve tecrübe gruplarından isimlerle yaptıkları görüşmelerin yollarını aydınlattığını ve ekibinin ufkunu açtığını ifade eden Başkan Erdoğan, bu sayede sorunların tespiti ve çözümü anlamında hızlı yol aldıklarını vurguladı. Erdoğan, “Bu kapsamda, Pamukkale ve Karahayıt bölgesindeki turistik işletmelerimiz ile küçük esnafımızı ziyaret ettik. Bu arada, turizm sektörünün önemli bir beklentisi karşılandı. Onu da kendilerine ilettik. Haziran sonunda bitecek Katma Değer Vergisi desteği, temmuz sonuna kadar uzatıldı. Hatırlanacağı gibi, konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmeti için uygulanan yüzde 8 KDV oranı, yüzde 1'e düşürülmüştü. Ayrıca, KOBİ’lerimize yönelik 5 milyar liralık Faizsiz Finansman Destek Paketi’nin ikinci fazına başvurular, bir öncekinden daha esnek koşullarla başlatıldı. Mikro işletmelere 30 bin lira, küçük işletmelere ise 75 bin liraya kadar faizsiz destek verilecek. İlk programdan farklı olarak bu kez İşe Devam Kredisi’nden 250 bin liraya kadar kullanmış işletmeler ile daha önce KOSGEB’den girişimcilik kredisi almış olanlar da ikinci bir destek olarak bu imkândan da yararlanabilecek. Geri ödemesi de 2024'te başlayıp 2026'da bitecek” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “TÜRKİYE’DE BİR İLKE DAHA İMZA ATTIK”

Başkan Erdoğan, haziranda Türkiye’de bir ilke daha imza attıklarının da altını çizdi. Bir süre önce altyapısını kurdukları yeni çalışma düzenini hayata geçirdiklerin ve ticaret sicil işlemlerinde randevulu sisteme geçtiklerini müjdeledi. Erdoğan, “Üyelerimize, daha verimli ve hızlı hizmet verebilmek için odamızın ticaret sicili biriminde kuruluş, değişiklik vb tüm tescil işlemlerinde, 28 hazirandan itibaren Ticaret Bakanlığı’nın Merkezi Sicil Kayıt Sistemi MERSİS üzerinden işletilen randevulu sisteme geçtik. Böylelikle artık üyelerimize her 30 dakikada bir randevu veriliyor. Üyelerimiz tescil işlemleri için sıra bekleyip vakit kaybetmiyor. Ayrıca, sizlerin de iyi bildiği gibi telefonlarımız da hafta sonu ya da bayram tatili demeden saat 22.00’a kadar odamızın yöneticileri tarafından yanıtsız bırakılmıyor; üyelerimizin soruları anında yanıt buluyor ve sorunları çözülüyor” dedi.

DENİZLİ’DE TEKNİK TEKSTİLE DÖNÜŞÜM PROJESİ’NDE BECERİ EĞİTİMLERİ BAŞLADI

Başkan Erdoğan, Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projeleri kapsamında gerçekleştirmeyi planladıkları dönüşüm eğitimlerine de başladıklarını anlattı. Erdoğan, “29 Haziran Salı günü saat 10.00’da Denizli Organize Sanayi Bölgemizde yer alan Özel DOSTEM Mesleki Eğitim Merkezi’mizde

Teknik Tekstil İçin Ultrasonik Dikiş Eğitimi başlattık. Kobi temsilcilerimiz ile çalışanlarını, eğitime aldık. Bu ilk beceri eğitimimiz; gerisi de gelecek” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “NEFES KREDİSİNDE, CİRO KAYBI ŞARTINI KALDIRTTIK”

Başkan Erdoğan ayrıca, Denizli Platformu’nu topladıkları gün, toplantıya katılan Denizli Milletvekilleri kanalıyla üyelerinden gelen talepler doğrultusunda bir girişimde bulunduğunu, TOBB’un öncülüğünde yürüttükleri Nefes Kredisi başvurularında 2020 yılında 2019'a göre yüzde 25 ciro kaybı olması şartı kaldırılmasını istediğini açıkladı. Erdoğan, “Bu beklentimizi TOBB Başkanımız sayı Rifat Hisarcıklıoğlu’na da ilettim. Talebimiz karşılıksız kalmadı ve 24 saat gibi kısa bir süre içinde gerekli değişiklik yapıldı; başvuruların önemli bir kısmını bankaların geri çevirmek zorunda kaldığı bu şart kaldırıldı. Bu sayede hem talep hem de uygulamadan yararlanan üye sayımız arttı. Şu ana kadar odamızdan 947 üyemiz nefes kredisi başvurusu için DTO Faaliyet Belgesi aldı. Bunlardan 546’sına 75 milyon 666 bin TL’lik nefes kredisi verildi. Hayırlı ve uğurlu olsun. İlgili mevzuat çerçevesinde tüm imkanımızı üyelerimizin yararına seferber etmeye devam edeceğiz” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “İHRACATÇI DENİZLİ’MİZ, EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR”

Sanayi ve ticaretten gelen verilerin ihracatçı Denizli’nin emin adımlarla ilerlediğinin birer göstergesi olduğunu belirten Başkan Erdoğan, yılın ilk 5 ayında kurulan 196 gerçek kişi ticari işletmesi ile, iller arasında ilk 10’da yer aldıklarını duyurdu. Erdoğan, “Ülkemizde ise, mayısta kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 30 arttı. Yılın ilk 5 aylık dönemindeki artış, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre 11 binden fazla şirket kuruldu. Denizli’de sanayimiz iyi yolda… Geçen yıl nisan ayında 3 milyon metreküpe kadar düşen Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki doğal gaz tüketimi, bu yıl aynı ayda iki katına çıktı. Geçen yıl nisan ayında 21 milyon kilovatsaat olan elektrik tüketimi de bu yıl aynı ayda 2 katından fazla arttı. Şehir genelinde sanayide tüketilen elektrik miktarı ise ilk 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artış gösterdi. İş ve üretim var ki bu verilerimiz yükseliyor; iyi geliyor. Denizlili sanayicimiz, bu yılın ilk 5 ayında 154 ülkeye ihracat yaptı. Geçen yıl aynı dönemde ise 151 ülkeye ihracat yapmıştık. Mayısta aylık bazda bir önceki yıla göre İngiltere’ye ihracatımızda yüzde 257, ABD’ye ihracatımızda yüzde 195, İtalya’ya ihracatımızda yüzde 95, Hollanda’ya ihracatımızda ise yüzde 90’lık artış yakaladık. Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatımız, yüzde 67 arttı. İlk 5 ayda Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatımızdaki artış ise yüzde 45. En fazla ihracat yapan sektörümüz tekstil ve konfeksiyondaki artışımız da yüzde 53. Odamıza kayıtlı yabancı sermayeli firma sayısı, 235 oldu. Bu şirketlerdeki yabancı sermaye oranı yüzde 82. Bunlar arasında 44 firmayla İran ilk sırada; Almanya ise 41 firmasıyla ikinci. Mayısta, 59 firma kaydettik. Bu yıl 5 ayda 713 üye daha kazandık. Üye profilimizde, 9.053 işletmeyle en çok limitet şirketler yer almakta. Sayıları 6.942’yi bulan hakiki şahıs firmalarımız ise, ikinci sırada. Anonim şirketlerimiz 2.302 firma ile üçüncü. Öte yandan, yılın ilk 4 ayında karşılıksız çek sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30’luk iyileşme oldu. İbrazında ödenen çeklerde de tutar bazında yüzde 32’lik bir artış var. Geçen yıl martta 212 bin 135 olan 4A kapsamındaki aktif sigortalı sayımız, bu yıl aynı ayda 231 bin 303 olarak kayıtlara geçti. Bir önceki yıla göre yüzde 9’luk bir artış kaydedildi” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “DENİZLİ’DEKİ VERİLER, TÜRKİYE’YE DAİR İSTATİSTİKLERİN BİRER YANSIMASI”

Denizli’deki verilerin aslında Türkiye’ye dair istatistiklerin de birer yansıması olduğuna işaret eden Başkan Erdoğan, ülke ekonomisi, sanayisi ve ticaretinden de örnekler verdi. Erdoğan, “Şirket ve gerçek kişi ticari işletmelerini kapsayan ülkemizde kurulan şirket sayısı, mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 arttı. Sanayi üretimimiz, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 66 yükseldi. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, haziranda bir önceki aya göre arttı. Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7 büyüdü. Türkiye limanlarında mayıs ayında elleçlenen konteyner miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22, yük miktarı ise yüzde 15 arttı. İhracat birim değer endeksi nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9, miktar endeksi ise yüzde 92 yükseliş kaydetti. İhracat İklimi Endeksi yükselerek imalat sanayi ihracatçılarının talep koşullarında belirgin bir iyileşmeye işaret etti. Endeks, 2006'nın haziran ayındaki rekor seviyesine yaklaştı. İhracatta ülke olarak bu yıl 200 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza atmayı bekliyoruz. Türkiye'nin, geçen aralık ayında Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığı Birleşik Krallık'a yaptığı ihracat, bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 arttı. Bu dönemde Birleşik Krallık'a en fazla ihracatı yapılan ürünler arasında hazır giyim ve konfeksiyon da yer aldı. Ülke ihracatımız da mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65 arttı. İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı, haziranda Mart 2020'den bu yana kaydedilen en yüksek orana ulaştı. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 arttı. Sektörlerine baktığımızda ücretli çalışan sayısı sanayide yıllık bazda yüzde 16, inşaatta yüzde 46, ticaret ve hizmet sektöründe ise yüzde 13 yükseldi. Güven Endeksi, haziranda hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinin tümünde artış kaydetti. Reel Kesim Güven Endeksi, son 7 yılın zirvesinde; Mayıs 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Toplam Ciro Endeksi, yıllık yüzde 97 arttı. Sektörler bazında incelendiğinde Sanayi Sektörü Ciro Endeksi yüzde 120, Ticaret Ciro Endeksi yüzde 92, Hizmet Ciro Endeksi yüzde 77, İnşaat Ciro Endeksi de yüzde 56 yükseldi. Nisanda perakende satış hacmimiz, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42 artış gösterdi. Tüketici Güveni, haziranda yüzde 6 arttı. Gelecek 12 Aylık Döneme İlişkin Genel Ekonomik Durum Beklentisi Endeksi, haziranda yüzde 9 arttı. Haziranda Geçen 12 Aylık Döneme Göre Gelecek 12 Aylık Dönemde Dayanıklı Tüketim Mallarına Harcama Yapma Düşüncesi Endeksi de yüzde 5 arttı. Tüm bu veriler, sektörlerimizin ve ülkemizin iyi yolda olduğunun birer göstergesidir. Çalıştıkça daha fazlasına ve daha iyisine ulaşacağımıza inancımız tam; işvereninden işçisine tüm iş dünyamıza güveniyor, başarılar diliyoruz” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN, YÖNETİM KURULU TOPLANTISINDA DA DENİZLİ’DEKİ YATIRIMLARI ARTIRMANIN YOLLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Denizli Ticaret Odası’nın haziran ayı olağan meclis toplantısını hemen öncesinde haftalık olağan yönetim kurulu toplantısı da gerçekleştirildi. Başkan Erdoğan, bu toplantıda da Denizli’nin yeni yatırımlarla daha da büyüyeceğinin altını çizdi. Erdoğan, “O nedenle, yeni iş birlikleri, güç birlikleri ile yeni yatırım imkanları ve yatırımcılar aramalıyız. Bizim öncelikli görevlerimizden biri de bu olmalı. Çünkü, her yeni girişim yeni iş ve istihdam imkânı demek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, bu bağlamda yılın ilk 4 ayında ülke genelinde 4.309, Denizli’mizde ise 74 Yatırım Teşvik Belgesi verdi. Geçen yılın aynı dönemine göre ülke genelinde yüzde 55, şehrimizde ise yüzde 37’lik artış var. Bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle, ülkemizde 111 bin 734, Denizli’mizde ise 923 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Şehrimizdeki istihdamın 715’i imalat sanayinde; 118’i madencilik, 52’si de hizmetler sektöründe olacak. Şehrimizdeki yatırım teşvik belgesi tutarı ise 4 ayda 1 milyar 113 milyon TL’yi buldu. Çok daha fazlası ve daha iyi imkanlar için herkes daha fazla çaba göstermeli. Ancak, böylelikle bu şehrin geleceğini sağlam temellere oturtur; teminat altına alabiliriz” diye konuştu.

DTO Haberleri Haberleri

“GAZETECİLER, TOPLUMUN DOĞRU BİLGİYE ULAŞMASININ GÜVENCESİDİRLER!”
Alışverişinizi Esnafımızdan Yapın Çağrısı
Denizli’de 57 Ülkeden Yabancı Yatırımcı Var
İDATA Denizli Ticaret Odası’nda Mobil Başvuru Hizmeti Verecek
Başkan Doğan'dan Miraç Kandili Mesajı