DSO’dan Viyana çıkarması

Denizli Sanayi Odası (DSO), “Denizli Mermer Sektörünün Kaliteli Mesleki Eğitim İhtiyacına Çözüm İçin Ortak Adımlar” isimli AB Projesi kapsamında 27–30 Temmuz 2015 tarihleri arasında, meslek odalarının mesleki ve teknik eğitimde aktif rol aldığı örnek ülke

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci’nin liderliğinde, Başkan Yardımcısı İsmail Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yavuzçehre, proje ekibi, projede iştirakçi olarak yer alan mermer sektörü temsilcileri, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Orhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden idareci ve öğretmenler olmak üzere 11 kişiden oluşan heyet, bilgi ve deneyim paylaşımlarının yapıldığı, kuruluşlar bazında gelecek işbirliklerinin ilk adımlarının atıldığı bir dizi ziyaretlerde bulundu.

 

T.C. Viyana Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliği Ziyareti ile başlayan çalışma ziyareti programı kapsamında, 3 günde 9 farklı kuruluş ve birimde incelemelerde bulunarak, Avusturya’da mesleki ve teknik eğitim ile mesleki eğitimde odaların üstlendiği görevler ve yerine getirdiği hizmetler hakkında ayrıntılı sunumlar alındı.

 

Heyet, mesleki ve teknik eğitim kapsamında teorik ve pratik eğitimleri kapsayan ‘Dual Çıraklık Eğitim Sistemi’ ile zorunlu eğitimini tamamlamış ve meslek edinmek isteyen bireylerin alabileceği mesleki-teknik eğitimler hakkında ayrıntılı bilgiler edindi. Ayrıca Odaların bu eğitimler esnasında üstlendiği görevler, hem eğitim alan bireyler, hem de eğitim veren kurum/kuruluşlar ile kursiyerlere istihdam olanağı sunan özel şirketlere sunulan Devlet Teşviklerini de yerinde incelenme şansı buldu.

 

Mesleki ve teknik eğitim, meslek edindirme ve istihdam yaratma konusunda Avrupa’da yer alan en iyi örneklerden birinin Avusturya’nın sistemi olduğuna değinen DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci : ‘Sistem hem zorunlu eğitim çağında olan hem de zorunlu eğitimini tamamlamış ve meslek edinip iş bulmak arzusunda olan bireyler için; uygun meslek seçiminden başlayıp istihdama kadar uzanan bir dizi ve birbirini tamamlayan danışmanlık, teorik eğitim, pratik eğitim gibi birçok unsuru içinde barındırıyor. Bu bakımdan, bir taraftan hem işveren hem de DSO Yöneticisi olarak bizler, diğer taraftan heyette yer alan öğretmenler açısından mesleki ve teknik eğitim konusunda ufkumuzun genişlediği çok faydalı bir ziyareti gerçekleştirdik. Ziyaretler süresince sistemi görme ve inceleme fırsatını yakalamış olmamız yanında, heyette yer alan işveren ve mermer sektörü temsilcilerimiz, mesleki ve teknik eğitimde görevli idareci ve öğretmenlerimiz ile Türkiye’deki durumu karşılaştırma, eksiklerimizi, yanlışlarımızı görme, Ülkemizde yapabileceğimiz iyileştirmeleri anında değerlendirme imkanı yakaladık.” dedi. 

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında finanse edilen “Denizli Mermer Sektörünün Kaliteli Mesleki Eğitim İhtiyacına Çözüm için Ortak Adımlar” Projesi; Denizli’de, mermer sektörü temsilcileriyle mesleki eğitim arasındaki etkileşimin güçlendirilmesi yoluyla, sektörün işgücü ihtiyaçlarına cevap veremeyen mevcut mesleki ve teknik eğitimin içeriğinin sektöre daha uyumlu hale getirilmesine katkı sağlamayı; bunu yaparken mesleki ve teknik eğitimin önemi konusunda farkındalık yaratıp, mermer sektörü odaklı mesleki ve teknik eğitimin tercih edilirliğinin arttırılmasına destek vermeyi amaçlıyor.

 

Artık sonuna yaklaşılan 12 ay süreli Proje, Ağustos 2015 içinde sonuçların ve elde edilen çıktıların paylaşılacağı bir proje kapanış toplantısı ile son bulacak.

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin 68 yıllık tekstil devi iflas etti
Motorine zam geldi
Sahte Milli Piyango bileti nasıl anlaşılır?
Denizli Büyükşehir Belediyesi Dördüncü Kenet Lokantasını Açıyor
İdari para cezalarına yüzde 43.93 zam!