Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun sunuş konuşmasıyla başlayan toplantıda ilk olarak son dönemde ülkemizde yaşanan terör olaylarından dolayı sıkıntı bir süreçten geçtiğimiz ve yaşanan terör olaylarının hepimizi üzdüğü konuşuldu.
Açılış konuşmasının ardından toplantıda Meclis üyelerine bir sunum yapan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, KGF’nin yeniden yapılandırıldığını belirterek getirilen yeniliklere değindi. Keçeci’nin sunumuna göre KGF teminatları için getirilen yenilikler şu şekilde:
- Hazine Destekli Kefalet Programı süresi 2017 yılı sonundan 2020 yılı sonuna kadar uzatıldı
- Daha önce 15 milyar lira olan KGF tarafından verilecek hazine destekli kefaletlerin toplam tutarı 20 milyar liraya yükseltildi.
- KOBİ'lerin kefalet üst limiti, 1,5-2,5 milyon liradan 3 milyon dolara çıkarıldı.
- Destekten yararlanıcı tanımına 'KOBİ tanımı dışında kalan diğer işletmeler' de eklendi. Tanım dışında kalan diğer işletmelerin kefalet üst limiti de 50 milyon dolar olarak belirlendi.
Vergi ve SGK borcu olanlar da yararlanabilecek
Bankacılık sistemini daha fazla işin içine katarak, bankaların desteğini alan bir yapı oluşturulduğuna dikkat çeken Keçeci, “Kredi onay komiteleri kaldırılacak, tahsis işlemleri reyting ve portföy garanti sistemleriyle sonuçlandırılacak. Vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borcu olanların, daha önce sistemden yararlanamıyordu ancak yeni düzenlemeyle onlar da yararlanabilecek. Borcun, kurum tarafından hazine desteğiyle kefalet sağlanacak kredinin yüzde 20'sini aşmaması şartıyla ve öncelikli olarak ödenmesi halinde, vergi ve SGK borcu olan firmalara da kefalet sağlanabilecek.” dedi.
İhracatın finansmanının, Türk ekonomisi için çok önemli olduğunun altını çizen Keçeci, "Eximbank'a yüzde 100 teminat vererek ihracatçı KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırılacak. Banka aracılığıyla kullanılacak Eximbank kredilerinde ise mevcutta yüzde 75 olan kefalet limiti, KOBİ ve KOBİ tanımı dışında kalan ihracatçı yararlanıcılar için yüzde 85 olarak uygulanacak.” dedi.
Belgesiz Çalışanlara 500 TL Ceza
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu konusuna da değinen Keçeci, “5544 sayılı MYK kanunu ile tehlikeli ve çok tehlikeli iş sınıfında yer alan 48 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi. İş müfettişlerince yapılan denetimlerde belgesiz her bir çalışana ve her bir ay için 500 lira idari para cezası kesilecek. 40 meslek için denetimler, 1 Ocak 2017’den itibaren başlıyor. Mesleki yeterlilik belgesi sınavları ile ilgili Denizli Sanayi Odası başvuruları kabul ediyor. Eğer siz de mesleki yeterlilik belgesi alması zorunlu olan 40 meslekten herhangi birinde eleman istihdam ediyorsanız Odamıza mutlaka başvurun.” şeklinde konuştu.
DSO Aralık ayı Meclis toplantısına ayrıca konuk olarak katılan Yeminli Mali Müşavir İzzet Özer de; Meclis üyelerine yılsonu işlemlerinden bahsetti ve yeni mevzuat değişiklikleri hakkında bilgilendirme yaptı.
Saygılarımızla,