Meclis'te dokunulmazlık oylaması tamamlandı. Kanun teklifindeki tüm maddeler kabul edil. Birinci madde 373, ikinci madde 374 ve üçüncü madde 376 oyla kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunulacak olan Anayasa değişikliği, onaylanması durumunda, vekillerin yargılanmasına başlanılacak. Özellikle PKK'nın siyasi uzantısı olan HDP'lilerle ilgili yargılama sürecine ivedilikle geçilmesi bekleniyor.
KAHRAMAN'DAN AÇIKLAMA
Meclis Başkanı İsmail Kahraman, oylama sonuçlarına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin kabul edildiğini açıkladı. Kahraman kararla ilgili ilk yorumunda "hayırlı olsun" dedi.
BUNDAN SONRA NE OLACAK
Dokunulmazlıkla ilgili anayasa değişikliğinin kabul edilmesinden sonra merak edilenlerin başında "bundan sonra nasıl bir süreç gelecek" soru geliyor.
İşte madde madde olacaklar
1. Meclis’te kabul edilen dokunulmazlıkları kaldıran anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulacak. Erdoğan 367 kabul oyuna rağmen, ilgili değişikliği referanduma götürme hakkına sahip.
2. Onay geldikten sonra anayasa değişikliği resmi gazetede yayınlanacak.
3. TBMM’de bekleyen milletvekilleri fezlekeleri ilgili savcılıklara gönderilecek. Savcılılar da bu fezlekelerle ilgili iddianame hazırlayacak ya da “takipsizlik” kararı verecekler.
4. Yasama dokunulmazlığı kaldırılan milletvekillerinin 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne dava açma hakları var. Böyle bir talep olması durumunda Anayasa Mahkemesi 15 gün içinde kararı açıklayacak.
5. Anayasa mahkemesi’nden kararın değişmemesi durumunda, haklarında dava açılan vekillerin yargılama süreci başlayacak. Tıpkı normal vatandaşlar gibi, mahkemelere giderek savunma verecekler. Gitmedikleri taktirde polis zoru ile getirilecekler. Kısacası normal vatandaşlara uygulanan tüm hukuki prosedürler vekiller için de geçerli olacak.
6. Mahkemeler sonucunda kesin hüküm giyen milletvekilinin üyeliği, mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle ve Anayasa'nın 83. Maddesi uyarınca son bulacak.