Diş sağlığı uzmanları tarafından, dişlere zarar veren ve diş sağlığında önemli rol oynayan besinler, nasıl ne şekilde zarar verdiği noktasında belirli aralıklarla açıklanarak gereken uyarılar yapılıyor.
İşte O Besinlerden Bir Kaçı
Besin aracı olarak kullandığımız, çoğunu da yerken büyük keyif aldığımız, ama dikkatsizce tüketilmesi sonucunda dişlerimize büyük zarar verdiğini belirten uzmanlar o besinlerin bir kaçını şöyle sıralıyor.
Patlamış mısır:
Bu düşük kalorili atıştırmalık özellikle film izlerken çok iyi gidiyor. Fakat dişlerimiz için pek de uygun bir atıştırmalık değil. Kabuklar diş etlerinizin altında sıkışabilir ve apselere neden olabilir.
Zeytin çekirdeği:
Zeytin de patlamış mısır gibi dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir. Dişinizde bulunan çukurlar yumuşak zannedip sertçe ısırdığınız zeytinin çekirdeğinden kaynaklı olabilir.
Badem:
Besleyici ve lezzetli olsalar da, bademleri tüm olarak yemek diş sorunlarına neden olabiliyor. Dişte kırıklar, duyarlılık ve bazı vakalarda temporal mandibular bozukluklar görülebiliyor. Bademleri bütün bütün ağza atmak yerine, rendelenmiş veya dilimlenmiş çeşitlerini seçin ve yavaşça yiyin.
Buz parçaları:
Buz parçaları diş minenizden daha serttir. Bu yüzden bir kayayı parçalamaya çalışmakla buz parçalamaya çalışmak neredeyse aynı etkiyi yaratır. Özellikle arkadaki dolgulu dişler savunmasızdır ve kırılabilir.
Karamel bazlı şekerler:
Diş kırılmasında önde gelen suçlu olmasa da, bu yapışkan madde gevşek dişlerinizi ve dolgularınızı yerinden çıkarabilir.
Dondurulmuş şekerler, çikolatalar:
Yaz aylarında trend haline gelen donmuş tatlılar dişler için pek de olumlu sonuçlar yaratmıyor. Özellikle horoz şekerler, lolipoplar ve karamelli içeriği olan donmuş çikolatalar dişlerinizde kötü sonuçlar doğurabilir.
Kuru meyveler:
Asidik yapıda olan ananas, üzüm, mango gibi meyveleri kuru şekilde tüketmek ürünlerin dişlere yapışmasına ve diş problemleri yaşatmasına neden olabilir. Ayrıca domates de asit içerdiğinden dolayı dişlerinize zarar verebilir.
Sakız:
Şekersiz sakızlar dişler için güvenli gibi görünüyor olabilir. Fakat sakızın en büyük tehlikesi şeker değil dolgular, kaplamalar ve köprüler üzerindeki yıkıcı etkisidir. Ayrıca, sakız çiğnemekle tükürük üretimi artar, bu da alkali üretimine yol açar. Alkali, dolgu maddelerini ve diş minesini eritir.
Çay:
Çayda kafein olduğunu herkes bilir fakat kafeinden çok daha az flor olmasına rağmen bu madde dişlerinize çok zarar verir. Flor insan vücudu için gereklidir, ancak çok fazla olduğunda kemiklerin ve dişlerin sağlığını etkiler. Dişlerinizi sağlıklı tutmak için günde 4 fincandan fazla çay içmeyin.
Şarap:
Şarap, fazlaca asidik yapıda olan üzümden yapıldığından dişlerinize zarar verebiliyor. Beyaz şarap, kırmızıya göre daha asidik bir yapıda.
Nişastalı ürünler:
Ekmek, kurabiye, patates gibi nişastalı ürünler dişlere yapışır ve ağızda uzun süre kalır. Nişasta, diş plakası için üreme alanının oluşumuna neden olur. Ayrıca tükürük ile temas ettiğinde nişasta şekere dönüşür. Bu da çürüklere veya başka sorunlara yol açabilir.
Bu tür besinleri kullanırken dikkatli olmamız, diş sağlığımız açısından büyük önem arzetmektedir.
Sağlıklı günler dileriz.