Sararmış dişler genellikle çürüme belirtisi ve plak birikiminin habercisidir. Tüketilen gıdalar dişler üzerine birikir ve plak oluşmasına neden olur. Diş sararması sağlık için sıkıntılı bir durum olduğu kadar estetik ve görünüm açısından da pek te hoş olmayan bir durumdur.
Fesleğen:
Fesleğen diş beyazlatmak için kullanılan çözümler arasındadır. Ağız sağlığı ve bakımında da kullanılmaktadır. – Gün içinde birkaç fesleğen yaprağı çiğnenebilir. – Fesleğen yaprakları kurutularak diş macununa karıştırılıp kullanılabilir. Her gün kullanılması önerilir.
Tuz:
Sararmış dişler için kullanılan bir diğer çözüm de tuzdur. Tuz dişlerin renginin açılmasına yardımcı olur. – Biraz tuz ve karbonat karıştırılarak dişler ovulabilir. Tuz granülleri aşındırıcı etkisi ile dişlerin üzerinde bulunan katmanı kaldırmaya yardımcı olur. – Diş macununa tuz eklenerek dişler fırçalanabilir.
Havuç:
Havuç lif içeriği ile dişlerde oluşan sararmanın hafiflemesine yardımcı olur. Dişlerden biriken plak tabakasının arınmasını sağlarken aynı zamanda bakterileri de öldürmeye yardımcı olur. Havuç diş sağlığı kadar göz sağlığı için de önemli bir besindir
Portakal kabuğu:
Portakal kabuğu, ağız kokusu ve diş sararması için kullanılmaktadır. Dişlerin beyazlamasına yardımcı olur. – Portakal kabuğunun içi ile dişler her gece yatmadan önce fırçalanabilir. Kalsiyum içeriği ve C vitamini ile portakal kabuğu mikropların ağzından ve dişlerden arındırılmasına yardımcı olur. – Ayrıca nefesi tazeler. Düzenli olarak kullanıldığında etkili sonuçlar vermektedir. – Diş macununa kurutulmuş ve toz haline getirilmiş portakal kabuğu ve fesleğen tozu da eklenebilir.
Neem yaprakları:
Neem yaprakları da diş beyazlatma için kullanılmaktadır. Sarı dişlerden kurtulmak için en iyi çözümlerden biridir. – Neem yaprakları aynı zamanda kötü nefes kokusu için de kullanılır. Dili temizler. – Bir damla neem yağı diş macununa eklenerek kullanılabilir. – Neem doğal anti bakteriyel ve anti septik özellikleri ile dişlerin daha beyaz ve daha parlak görünmesine yardımcı olur.
Karbonat:
Karbonat sarı dişler için en iyi ilaçlardan biridir. Ağız boşluğunda bulunan asitleri nötralize eder ve hafif aşındırıcı etki gösterir. Yavaşça dişlere bir miktar karbonat uygulanır. Hafifçe ovulur. Ancak çok sert hareketler yapılmamalıdır. Baskı, dişlerin zarar görmesine neden olabilir. Karbonat aşırı aşındırıcı etkisi nedeniyle çok sık kullanılmamalıdır.
Limon:
Limon da diş beyazlatma için sık kullanılan çözümler arasındadır. Diş eti iltihabı için de kullanılmaktadır. Tükürük oluşumunu uyarır. – Eşit oranda su ve limon suyu karıştırılır. Her yemekten sonra bu karışım ile gargara yapılabilir. Bu karılım aynı zamanda ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olur. – Limon içerdiği sitrik asit ile ağartıcıdır. Sararmış dişleri beyazlatır. Sitrik asit bir süre sonra dişleri aşındırabileceği için limon suyunun su ile seyreltilerek kullanılması önerilir.
Çilek:
Çilek sarı dişlere karşı kullanılan bir diğer çözümdür. Malik asit içeren çilek diş bakımında da etkilidir. – Birkaç tane çilek ezilerek hamur haline getirilir. İçerisine biraz da karbonat eklenir. Ardında hamur dişlere uygulanır. Biraz bekletildikten sonra ağız su ile durulanır.
Elma sirkesi:
Bir çay kaşığı sızma zeytinyağı ile bir kase elma suyu ve bir çorba kaşığı elma sirkesi karıştırılır. Bu karışım diş fırçası ile dişlere uygulanır ve dişler fırçalanır. Karışım bitene kadar bu işlem tekrar edilir.