Pamukkale Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyeni Şerife Özkan kurban bayramı boyunca et tüketiminin artması, aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıların fazla tüketilmesinin mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabileceğini söyledi.
Kurbanlıklarda sağlığı tehdit eden mikroorganizmaların üreme ve insana geçme tehlikesini önlemek için kurbanların veteriner kontrolündün geçirilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Şerife Özkan; “ Kurbanlıklar uygun ortamlarda kesim yapılmalıdır. Kurbanınızı kestikten sonra hemen tüketmemeye özen gösterilmelidir. Etinizin daha yumuşak, hem pişirilmesi hem de sindirimi daha kolay olması amacıyla ‘ölüm katılığı’ dediğimiz katılığın geçmesini beklemek gerekmektedir. Etinizi kesimden sonra en az 24 saat buzdolabında dinlendirmenizde fayda vardır. Et ve et ürünleri sıcağa karşı dayanıksızdır, çabuk bozulur. Bu yüzden saklama koşulları son derece önemlidir” dedi.
Buğlama, haşlama ve ızgara
Etlerin kavurma ve kızartma yerine buğlama, haşlama ve ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmesi gerektiğini anlatan Şerife Özkan; “ Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Et kullanılarak yapılan sebze yada baklagil yemeklerinde yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır. Etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Kurban bayramının geleneksel yemeği olan kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Bu süreçte genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hasatlığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır” dedi.
Bayram sabahında bol yeşillikli bir sabah kahvaltısıyla başlanması gerektiğini ve 3 saatten daha uzun süre aç kalmamaya özen gösterilmesinin önemine değinen Şerife Özkan; “ Et yemeğinizin yanında bol salata ve yoğurt-ayran grubu mutlaka olmalıdır. Bayram boyunca yemeklerde öncelikle olarak hafif salata ve zeytinyağlılar tüketilmesine özen gösterilmelidir. Kalp- damar hastalığı, şeker ve yüksek tansiyonu olan kişiler, kurban bayramında yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve porsiyon kontrolünde dikkatli olmalıdır. Yemekleri çok hızlı yemek yerine, yediklerinizi çok iyi çiğneyerek tüketilmelidir. Ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir çözüm olacaktır. Gün içerisinde 2 fincan kahve, 3-4 bardak çay tüketimini aşmamaya çalışılmalıdır. Günlük 2-2,5 litre su tüketimine dikkat edilmelidir. Ayrıca sağlıklı yaşamın en temel kurallarından olan fiziksel aktivitenin arttırtmasına bayram boyunca da dikkat edilmeli, günlük tempolu yürüyüşlere devam edilmelidir” dedi.