DEPREMZEDELERDEN SINAV BAŞVURU ÜCRETLERİ ALINMASIN

TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca depremzede olan milyonlarca adayın merkezi sınavlara ücretsiz katılmasını içeren yasa teklifini TBMM’ye sundu.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM Başkanlığı’na deprem bölgesindeki illerde sınavlara giren öğrencilerden sınav ücretlerinin alınmamasına yönelik kanun teklifi verdi. TBMM Başkanvekili Biçer Karaca teklife ilişkin olarak, “Afet bölgesi kapsamındaki illerde ve afet bölgesi süresi devam ettiği sürece bu illerden ikametini başka illere nakledenler hakkında ÖSYM ile MEB tarafından düzenlenen sınavlara giren öğrencilerden, sınav ücreti ya da benzer adlarda hizmet bedeli alınmaması amaçlanmıştır” dedi. Yerinde incelemelerle 6 Şubat’ta Hatay’da yaşayan depremzedelerin taleplerini ve sorunlarını dinleyen, depremzedelerin TBMM’de sesi olan Biçer Karaca, hazırladığı ÖSYM Hizmetleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’nde özetle şunları kaydetti:

MİLYONLAR EVSİZ, GEÇİM ŞARTLARINDAN YOKSUN “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler neticesinde resmi açıklamalara göre en az 53 bin 537 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, 107 bin 213 yurttaşımız ise yaralanmıştır. Depremin ardından kamuoyuna yansıyan bilgilere göre 3,5 milyon yurttaşımız deprem bölgesini terk etmiş, Uluslararası Göç Örgütü’nün raporuna göre tahminen 2,7 milyon yurttaşımız evsiz kalmıştır. Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan rapora göre, depremden etkilenen 11 ilimizde 5 milyon 649 bin 317 konuttan 38 binden fazlası deprem anında yıkılmış, depremin ardından 518 bin 9 konut ise acil yıkılacak ya da ağır hasarlı olarak belirlenmiştir. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün tespitlerine göre ise ülkemizde depremler sonucunda 658 bin yurttaşımız geçim olanaklarını kaybetmiştir. Söz verilen konutların yalnızca yüzde 11’i tamamlanmıştır.

MİLYONLARCA ÖĞRENCİ EĞİTİME ERİŞİM ENGELİ YAŞIYOR Deprem yaşanan illerde eğitim-öğretim hizmetlerinin aksadığı kuşkusuzdur. Ayrılan kaynak tahsislerinin yanında, afet bölgesi kapsamındaki illerde eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütülmesinde yaşanan sorunlar devam etmektedir. Deprem bölgesindeki 11 ilde 2022-2023 eğitim öğretim yılında, ilk ve ortaöğretimde 3 milyon 972 bin 75 öğrenci, 209 bin 719 öğretmen, üniversitelerde ise (uzaktan eğitim dahil) 311 bin 614 öğrenci ve 15 bin 249 akademisyen bulunmaktadır. Toplam öğrenci sayısı ise 4 milyon 283 bin 689’dur.

217 BİN ÖĞRENCİ NAKLEDİLDİ Deprem bölgesindeki illerden göç nedeniyle eğitim-öğretim faaliyetleri, göç edilen illerde yürütülmeye devam etmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı verilere göre, 217 bin 246 öğrenci başka illere naklini gerçekleştirmiştir. Nakil yaptıran öğrencilerin dağılımı incelendiğinde 71 bin 959 öğrenci ile Hatay ilk sıradadır. Hatay’ı sırasıyla; 52 bin 908 öğrenci ile Kahramanmaraş, 39 bin 987 öğrenciyle Malatya, 22 bin 889 öğrenciyle Adıyaman, 14 bin 719 öğrenciyle Gaziantep izlemektedir. Eğitim Reformu Girişimi’nin raporuna göre deprem bölgesindeki öğrencilerin nakil oldukları iller sıralamasında 29 bin 738 ile Ankara gelmektedir. Ankara’nın ardından 20 bin 149 öğrenci nakli ile Antalya, 20 bin 67 öğrenci ile Mersin ve 16 bin 186 ile İstanbul izlemektedir.

ÜCRET ALINMAMASI DÜZENLEMESİ YOK MEB tarafından yayınlanan ‘Deprem Bölgesi İlleri Raporu’ incelendiğinde sınav ücretlerine ilişkin bir düzenlemeye rastlanmamıştır. Eğitim-öğretim faaliyetlerine ilişkin veriler paylaşılmış, deprem bölgesindeki adayların e-sınav randevularının istedikleri yere taşınmasını sağlayacak güncellemeler yapıldığı, e-sınav hizmeti veren sınav salonları açıldığı, sınavlara giren öğrencilere kitap ve okuma desteği verildiği, 8. 12. Sınıf düzeyindeki öğrencilere yönelik destekleme ve yetiştirme kursları açıldığı ifade edilmiş, 18 okulda 982 öğrenciye sınav kaygısının önüne geçilebilmesi için motivasyon seminerleri verildiği ifade edilmiş ancak deprem bölgesindeki illerde sınavlara giren öğrencilerden sınav ücretlerinin alınmamasına yönelik bir düzenleme yer almamıştır.

SINAVA BAŞVURMAK DAHİ HAYAL OLDU Gülizar Biçer Karaca; sınav başvuru ücretlerinde yüzde yüzü aşan zamların depremzedeler için ikincil bir mağduriyet yaratmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti: 

“Geçen yıl 345 TL olan YKS oturumuna bu yıl katılmak isteyen adaylar 885 TL; Geçen yıl 260 TL’ye yaptıkları başvuruyu bu yıl yapmak isteyen YÖKDİL adayları 490 TL ödemek zorunda kalıyor. Milyonlarca öğrenci artan zamlar ve ekonomik krizin faturası nedeniyle başvuru dahi yapamıyor. Bize gelen talepler, özellikle depremzede gençlerin ve ailelerinin eğitime erişim hakkından yoksunluğu anlamına geliyor. Yasa teklifiyle depremzede adayların yüzde yüzleri çoktan aşan sınav ücreti ödemeden sınava girebilmelerini sağlamak. Daha fazla mağduriyet yaşanmaması için merkezi sınavlara başvuruda somut adım atma yönünde tüm karar alıcılara çağrıda bulunuyorum.” dedi.

SINAV ÜCRETİ ÖDEMEDEN SINAVLARA KATILABİLMELERİ MÜMKÜN OLACAK Teklif ile afet bölgesi kapsamındaki illerde ve afet bölgesi süresi devam ettiği sürece bu illerden ikametini başka illere nakledenler hakkında ÖSYM ile MEB tarafından düzenlenen sınavlara giren öğrencilerden, sınav ücreti ya da benzer adlarda hizmet bedeli alınmaması amaçlanmıştır.” Afet bölgesi ilan edilen illerde bu ilanın devam ettiği süre boyunca tüm merkezi sınavlarda depremzedelerden başvuru ücreti alınmamasını içeren teklifin TBMM’de oybirliğiyle geçmesi için TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca tüm siyasi partilere ve milletvekillerine çağrıda bulundu.

Siyaset Haberleri

Mal varlıklarına el konuldu
DEVA Partisi'nden istifa etti
Horzum ''ASGARİ ÜCRET YETERSİZ''
3 siyasi parti birleşiyor!
AKP 9 KİŞİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU