Denizli’de Tarihi Yapı: Mozaikli Villa

Denizli’nin Buldan İlçesi Yenicekent Mahallesi’nde  bulunan Tripolis Antik Kenti’ndeki kazı ve restorasyon faaliyetleri, Bakanlar Kurulu kararı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Pamukkale Üniversitesi namına Doç. Dr. Bahadır Duman’ın başkanlığında sürdürü

2012’de çalışmaların başlatılmış olduğu Tripolis’te, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Denizli Valiliği ve Pamukkale Üniversitesi’nin de destekleri ile kazı çalışmaları 12 ay aralıksız devam etmekte. 2018 kazı çalışmalarına; yerli ve yabancı olmak üzere 23 akademisyen ve uzmandan başka değişik bilim dallarından stajyer olarak öğrenciler, çevre sakinleri ile İŞKUR “Toplum Yararına Çalışma Programı’ndan sağlanmış olan personel ile beraber Kazı Başkanlığı bünyesinde toplamda 20 işçi olarak görev aldı.

 

Geçen 6 senelik süreçte Tripolis civarlarındaki ilk yerleşim izlerinin MÖ. 5500’lere kadar geriye gittiği anlaşıldı. 2018 senesi çalışmaları; Ocak- Mart ayları arasında Denizli Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü kontrolünde Tripolis’in en mühim dini yapılarından bir tanesi olan ve MS. 2. yy. ait olduğu tahmin edilen dikdörtgen planlı 40x80 m. Boyutunda ve 3200 m2 lik bir kısmı kaplamış olan Kutsal Alan’da restorasyon faaliyetleri ile başladı. Denizli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın sağlamış olduğu maddi olanaklar ile bahsi geçen alanın restorasyon çalışmaları tamamlandı.

 

2018’de kazı faaliyetleri Nisan ayıyla başladı. Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izin ve destekleri ile hali hazırda süren çalışmalarda önemli buluntular ile karşılaşıldı. 2013 kazı sezonunda bir bölümü açığa çıkartılmış olan konut alanındaki bir villanın iki odasının zemin bölümünün 1cm3 ölçülerindeki renkli taşların yan yana getirilmesi ile meydana getirilen geometrik ve bitkisel süslemeli mozaikler ile döşendiği belirlendi. Daha sonraki çalışmalarda bahsi geçen villanın toprak altındaki diğer odalarında yapılmış olan kazı çalışmaları neticesinde birkaç odanın daha zemininin mozaikler ile kaplı, duvarlarınınsa renkli duvar resimleri ile bezendiği açığa çıkartıldı.

Bir Tüccara Ait

 

Toplamda bir düzineden fazla odadan oluşan zemin artı 1 kat biçiminde yapılmış olan ve “Mozaikli Villa” diye isimlendirilen yukarıda konu edilmiş alanda yer alan bahsi geçen villa sahibinin büyük ihtimalle tarım ile uğraşan önemli bir tüccar olduğunu ortaya çıktı. Bunun en önemli kanıtıysa, yine villada meydana çıkarılmış olan çift kulplu pişmiş toprak yapımı testilerdi.

 

Deprem ve erozyon gibi doğal afetler sonucunda zamanla toprak altında kalan şehrin, genel olarak sağlam kaldığı yapılmış olan kazı çalışmaları ile belirlenmiştir.

 

 

 

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor