Denizli'de Para Yutan Çocuk Sağlığına Kavuştu

PAÜ Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bilimdalına yabancı cisim (metal 50 Kuruş) yutması şikayetiyle gelen 5 yaşındaki Tayfun Demir yapılan başarılı endoskopik müdahale ile sağlığına kavuşturuldu.

PAÜ Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi Bilimdalı Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Halil Kocamaz  yapılan müdahale hakkında açıklamalarda bulundu ;2019 yılının ilk aylarından başlayarak tüm dünyaya yayılan Covid-19 pandemisi çocuklarda virüsle ilişkili sağlık sorunlarının dışında bazı riskleri de beraberinde getirdi. Vanderbilt Üniversitesinden Dr Katherine Black ve arkadaşları tarafından yapılan bir araştırmaya göre online eğitimin başlamasıyla birlikte evde kalan çocuklarda yabancı cisim yutma oranlarının arttığı izlendi. 2020 yılının Mart ve Temmuz aylarında bir önceki yılın aynı dönemine göre çocuklarda yabancı cisim yutma oranının belirgin olarak arttığı saptandı. Çalışma sonucuna göre özellikle 1 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda ve erkek cinsiyetteki çocuklarda yabancı cisim yutma oranı daha yüksekti.

Yutulan yabancı cisimler her zaman risk oluşturmaktadır.

Dr. Kocamaz yutulan yabancı cisimlerle ilgili şunları söyledi; ‘Ağıza alınan yabancı cisim özellikle solunum yoluna kaçtığında hayatı tehdit edecek sorunlara yol açmaktadır. Yutulan yabancı cisim sindirim kanalında ise tıkanıklık, delinme, ülser gibi önemli sorunlara yol açabilir. Yutulan yabancı cisimler çoğunlukla ev ortamında bulunan madeni para, iğne, pil, oyuncak parçaları, takı ve bazen de gıda kümeleridir. Sindirim kanalındaki metal içeren yabancı cisimleri, röntgen yardımıyla kolaylıkla tespit edebiliyoruz. Yutulan yabancı cismin kesici, delici olup olmamasına, boyutuna ve özelliğine göre çocuğu değerlendirip yabancı cismin kendiliğinden sindirim kanalını terketmesini bekleme ya da yabancı cismin bulunduğu yere göre ağızdan ya da makattan endoskopi aracılığıyla çıkarılma işlemi yolunu seçiyoruz. Son olarak bize başvuran minik hastamızın da midesindeki madeni parayı endoskopik olarak ağzından başarı ile çıkardık.  Midede bulunan madeni para kesici ve delici olmadığı için nispeten düşük bir risk oluştursa da hastamıza endoskopik müdahale yaparak oluşabilecek problemleri önlemiş olduk. Yapılan çalışmanın da gösterdiği gibi pandemi sürecinde evde kalma süresi artan çocukların yabancı cisim yutma oranı artmıştır. Özellikle oyun çocuğu dediğimiz dönemde çocukların çevresindeki cisimleri ağızları sayesinde tanımaya çalıştığı unutulmamalı ve ağıza sığabilecek boyutta olan minik cisimler çevrelerinde bulundurulmamalıdır.’

Dr. Halil Kocamaz çocuklarda yabancı cisim yutmanın bazen hayatı tehdit edebilecek sonuçları olabileceğini belirterek aileleri bu konuda uyardı.

Sağlık / Faydalı Bilgiler Haberleri

20 KASIM 2024 DÜNYA KOAH GÜNÜ
Hürriyet Sağlık Sen 3 Gün İş Bırakıyor
Talihsizlikler Karaca'nın Peşini Bırakmıyor
İlaca dev zam geliyor
Bozuk Gıdada Ölmüşüz de Haberimiz Yok