Denizli'de Eskiden Hıdırellez Böyle Kutlanırdı

Türk Milli Eğitimine büyük hizmetleri bulunan Fikret Karatepe, Denizli'de eski Hıdırellez günlerinin nasıl yaşandığını anlatıyor.

Baharın gelişinin en önemli ifadesi Hıdırellez Bahar Bayramıdır. 5-6 Mayıs Hıdırellez Bahar Bayramı kutlanmaktadır. Ama eskiden bu kutlamalar çok daha güzeldi.

Denizli'de bu bayramın nasıl kutlandığını Fikret Karatepe şöyle anlatıyor:

6 Mayıs gününe en yakın PAZAR günleri, 1970’li yılların sonuna kadar Denizli’de halkın katılımıyla Çamlık Mesireliğinde HIDIRELLEZ BAYRAMI kutlanırdı. Denizli halkının çoğu Çamlıkta olurdu o kutlamalarda. Bayramın resmi boyutu yoktu. Tamamen milletin geleneğinden kaynaklanan bir kutlama idi. Daha çok eğlence şeklinde kutlanırdı. Piknik yapılır, salıncaklar kurulur, oyunlar oynanırdı...

5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gece, bir tepsi içine kül elenir, ertesi sabah üzerindeki izler yorumlanırdı. Aynı akşam, gül dalına bez çıkın içinde metal paralar asılır, o para çıkını bereket sembolü olarak saklanırdı...

Bana göre güzel bir gelenekti...

Zaman geçtikçe bu güzel gelenekler kaybolup gidiyor. Tıpkı, yüksek dağ eteklerinden doğup çöle saplanıp kaybolan nehirler gibi...  Bu güzel gelenekler, geçmişi geleceğe bağlama görevini yapamaz duruma geliyor!..

Bugün artık Denizli Çamlık Mesireliğinde böyle bir Hıdırellez kutlaması yapılmıyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi ile Merkezefendi ve Pamukkale ilçe Belediyelerini göreve çağırıyoruz:

Hıdırellez geleneğimizi yeniden hayata geçirmek Belediyelerin görevleri arasındadır...

Hıdırellez Bayramınız kutlu olsun!

NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE!

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor