Denizli’de Dünya Veteriner Hekimler Günü Kutlandı

Denizli Veteriner Hekimler Odası Üyeleri, Veteriner Hekimler Günü nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

VETERİNER HEKİMLER GÜNÜ KUTLANDI

 

 Denizli Veteriner Hekimler Odası Üyeleri, Veteriner Hekimler Günü nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

 

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Türkay Berberoğlu, Dünya Veteriner Hekimler Gününün bu yılki konusunun “Vektörlerle bulaşan zoonoz hastalıklar” olarak belirlendiğini söyledi.

 

KATKIMIZ BÜYÜK

 

Berberoğlu, “Dünya Veteriner Hekimler Birliğinin, her yıl nisan ayının son cumartesi gününü "Dünya Veteriner Hekimler Günü" olarak kutlanmasını kararlaştırması ile birlikte 2000 yılından günümüze kadar bu gün Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutlanmaktadır. Veteriner Hekimlik eğitiminin başlaması ile birlikte hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, beşeri hekimliğinin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Veteriner hekimler; hayvan sağlığının ve aynı zamanda insan sağlığının korunması, hayvan refahının iyileştirilmesinin yanı sıra, gıda güvenliğinin sağlanması, küresel açlığın azaltılması, zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvan ıslahı, tıbbi araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanında yaptıkları çalışmalarla insanlığa büyük katkılar sağlamışlardır” dedi.

 

KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ

 

2015 yılı boyunca “Vektörlerle bulaşan zoonoz hastalıklar”a dikkat çekeceklerini kaydeden Berberoğlu, “Buradan yola çıkarak tek sağlık platformunun bir üyesi olan Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak insan ve hayvan sağlığını tehdit eden vektörlerle bulaşan zoonoz hastalıklara dikkat çekmek istedik. Küresel ısınmanın da etkisi ile iklimlerde meydana gelen değişiklikler vektörlerle bulaşan zoonoz hastalıkların yayılmasına ya da yeniden ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu hastalıkların toplum sağlığını tehdit etmesi için; uygun çevre şartlarının yanı sıra biyolojik evrelerini tamamlamaları, insan veya hayvanlara bulaşmalarını sağlayacak vektörlerin aynı ortamda olması gerekmektedir. Toplum sağlığını tehdit bu hastalıklar (örn. İnfluenza/kuş gribi, Leishmaniosis ve Batı Nil Hastalığı) sadece bir ülkede veya sınırlı bir bölgede görülmeyip küresel boyutlarda salgınlar oluşturma potansiyeline sahiptirler. Tek Sağlık kavramının temel unsurlarında biri olan Veteriner hekimler bu hastalıkların önlenmesinde ve kontrolünde beşeri hekimlikle beraber ülkesel stratejiler geliştirerek etkin çözümler üretmektedirler. Bu vesile ile veteriner hekimler, hayvan sağlığı, gıda güvenliği ve zoonoz hastalıklarla mücadele kapsamında doğrudan halk sağlığının korunmasında görev alan önemli yükümlülükleri bulunan köklü bir geçmişe sahip, saygın bir kurumsal yapının mensubudurlar” diye konuştu.

Ege - Denizli Haberleri

Muğla'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Beyağaçta O Gelenek Yasaklandı
Ambulans helikopter hastaneye çarptı
4.Kent Lokantası Açıldı 5.incisi Geliyor
Dördüncü kent lokantası hizmete açılıyor