Denizli’ye bağlı Çameli İlçesinde çam kozalaklarından yapmış olduğu şifalı çay ve karışımlar ile dikkatleri çeken Yemek ve Sağlık Programlarının tanınan ismi olan Ayşe Bakırtaş, kozalağın şifasını keşfederek 3 yıl önce kozalak reçeli yaptı.
Astım ve Romatizma hastalıklarına iyi geldiği keşfedilen reçel, yurtiçi ve yurtdışından da ürünleri büyük ilgi gördü. Ayşe Bakırtaş Şimdi de Andız Kozalağından ve Şeker pancarından Pekmez üreterek dikkat çekti.
ANDIZ PEKMEZİ
Çameli’nin bereketli toprakları her ürüne bir meyvesini veriyor. Çameli’nde toplanan andız kozalakları, bazı işlemlerden geçirildikten sonra 15 saat kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Pekmez yapımı için yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, Çameli’nin Kirazlıyayla Mahallesinde Ayşe Bakırtaş tarafından imece usulüyle kırılıyor. Günlerce süren çalışma sonunda hazırlanan andız pekmezini üretiyor. Topladığı andız kozalakları nasıl bir işlemden geçirdiği anlatan Bakırtaş , kozalakları kırıp 2 gün suda beklettiklerini belirtti. Bakırtaş "Şırasını süzdükten sonra akşamdan hazırlayıp tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde kalkıp ateşe koyuyoruz. 15 saat kaynıyor. Bu çok zahmetli bir iş" dedi.
5 KİLOGRAM KOZALAKTAN 1 KİLOGRAM PEKMEZ ÇIKIYOR
Uzun yıllardır pekmez üreten Ayşe Bakırtaş bu işin çok zahmetli olduğunu, 3-4 kişinin yardımıyla yapılabildiğini kaydetti.
ÇAMELİ’NİN KOZALAKLARI ŞİFA DAĞITIYOR
Şeker pancarı pekmezi özellikle kış aylarında sağlığımızı korumamız amacıyla vazgeçilmez besinlerimizden. Çünkü sağlığımız için oldukça yararlı bir besin niteliğindedir. İlik kanserine karşı korunmaya ve tedavisine karşı oldukça etkili. Elde edilen pekmezin doğal olduğunu vurgulayan Bakırtaş "İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Andız pekmezinin, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım ,öksürük,Halsizlik gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, şifa kaynağı" diye konuştu.