Tavas ilçesi Avdan Mahallesinde yapılması düşünülen termik santral için bölgeye yakın olan tüm mahalle muhtarları, Kale ve Tavas Ziraat odası Başkanları ile oluşturulan platform, hep birlikte imza atarak 'Avdan'da Termik Santral İstemiyoruz!' dediler.
Avdan Termik Santral Platformu tarafından paylaşılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Tavas'ın Avdan, Denizoluğu, Kayapınar, Gökçeler, Akıncılar, Yahşiler, Güzelköy, Karahisar, Çalıköy, Sofular, Ebecik, Altınova mahallesi muhtarları, Kale'nin Narlı, Gölbaşı, Gülbağlık mahallesi muhtarları, Kale ve Tavas Ziraat Odası Başkanları ile platform sözcüsü olarak beraber hazırlayıp imza altına aldığımız Avdan Termik Santrali Projesi hakkındaki basın açıklamamızı paylaşıyoruz.
Avdan Madencilik Enerji San. Ve Tic. A.Ş. tarafından Denizli ili, Tavas ilçesi, Avdan mahallesinde 2x150 MWe gücünde Avdan Termik Santrali, Endüstriyel Atık(Kül-Cüruf) Depolama Alanı ve Kömür Ocakları yatırım projesi yapılmak istenmektedir. Avdan Termik Santrali, Endüstriyel Atık(Kül-Cüruf) Depolama Alanı ve Kömür Ocakları için hazırlanan ÇED raporunun nihai hali Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Denizli İl Müdürlüğü tarafından itirazlar için 08/04/2020 tarihinde COVID19 kısıtlamalı sürecinde 10 gün süre ile askıya çıkarılmıştır. 18/04/2020 tarihinde de askı süresi dolmuş ve yine COVID19 kısıtlamalı sürecinde askıdan indirilmiştir. Bu süreçte haberi olabilen 74 kişi itiraz dilekçelerini sunmuştur. 3 adet toplam yüzölçümü 3.872,77 hektar Maden İşletme Ruhsatı bulunan ve rapora konu 639,689 hektar alanda yapılacak Termik Sanral faaliyetlerinin durdurulması için bizler, uzaktan ve yakından bizlere destek verenlerle beraber projenin tamamen iptal edilmesi için hukuk sınırları içerisinde mücadele etmekteyiz.
En başta belirtmek isteriz ki, bizim mücadelemiz her türlü siyasi düşüncenin çok üstünde hukuk sınırları içerisinde bir mücadeledir. Mücadelemize siyasi kimliği olan kişilerin(Bakan, Milletvekili, Belediye Başkanı, Siyasi Parti Yöneticisi…vb.) açıktan veya üstü kapalı destekleri mücadelemizin siyaset üstü olduğu gerçeğini değiştirmez. Zira bizim mücadelemiz bu proje ile tehlikeye atılan insan hayatı, bitki örtüsü, tertemiz olduğu ilgili proje için hazırlanan ÇED raporu ile de belgelenmiş havamız ve suyumuz, ekmeğimizi kazandığımız bedeli kanla ödenmiş atalarımızdan kalan ve çocuklarımıza emanet olan topraklarımız, bölgemize has endemik bitki ve hayvanlarımız üzerinedir. Bizlere uzaktan yakından destek veren dostlarımızın desteği gücümüze güç katmaktadır. Hepinize yürekten teşekkür ederiz. Ancak bizlere uzaktan yakından destek veren dostlarımızdan ricamız hukuk sınırları içerisindeki mücadelemizin hiçbir siyasi oluşuma mal edilmemesi ve malzeme edilmemesidir.
Avdan Termik Santral Projesi kapsamında ÇED raporunda ruhsat sahaları ile birlikte 639,689 hektarlık alanda çalışma yapılacağı belirtilmektedir. Oysa yatırımcı şirkete ait Maden İşletme Ruhsat alanlarının toplamı 3.872,77 hektardır. Bu alanın büyük bir bölümü Avdan mahallesi, diğer bölümleri ise Adamharmanı, Kırköy, Narlı, Sofular, Kayapınar ve Denizoluk mahalleleri sınırları içerisindedir. Avdan mahallesi yerleşim alanı dışında kalan tüm toprakları bu alan içerisinde kalmaktadır. Yani Avdan’ın evleri dışında mezarlığı, ekim alanları, ormanlık alanları, su kaynakları proje sahası içerisinde kalmaktadır ve yok olma tehlikesi altındadır.
Termik Santral Projelerinin doğaya ve insana olan tüm zararları bütün dünyada bilinmektedir. Bu zararlar ülkemizde de geçmiş dönemde yaşanmış ve günümüzde de canlı olarak yaşanmaktadır. Buna en yakın örnek: COVID19 önlemleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulamasında büyükşehirlerin yanında Zonguldak ilimizin de yer almasıdır. Zonguldak’ da Termik Santrallerin fazlalığı ve buna bağlı solunum rahatsızlıklarının çok olduğu herkesçe bilinmektedir.
DENİZLİ'Yİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Avdan Termik Santralinin kurulacağı alan yaklaşık 1000m rakımlı çok geniş bir coğrafi alanda hakim tepe konumundadır. Çok farklı yönlerde ve şiddette rüzgar alan bir bölgedir. Dolayısıyla açık işletmecilik faaliyetlerinde yok edilecek Avdan ve çevresinin yanı sıra Termik Santral Projesi kapsamında oluşacak zehirli gazlar ve uçucu partiküllerden başta sulu ve susuz çok geniş çeşitlilikte ürün üretimi yapılan Tavas Ovası ve çevresi, Gölbaşı ve Yaykın Ovaları, Ataeymir Ovası ve hatta Denizli il merkezi olumsuz etkilenecektir. Bu ovalarda yetişen ürünleri tüketen insan ve hayvanlar da Türkiye’ nin neresinde olursa olsun olumsuz etkilenecektir. Avdan ve yakın çevresinde bulunan tüm yer altı ve yüzey suları Yenidere deresine karışmaktadır. Yenidere ise devamında Akçay ile birleşip, Kemer Barajı’ na karışmaktadır. Kemer Barajı’ndan akan sular ise Büyük Menderes Nehri’ ne karışmaktadır. Olası bir zehirli partikülün sular vasıtasıyla nereleri zehirleyeceği bu örnekle anlatılabilir. Ayrıca söz konusu Termik Santralin işletme sürecinde yeraltı sularımızdan günde 5.616 ton su çekilecektir. Sınırlı su kaynaklarına sahip yörenin yeraltı suları olağanın çok üstünde kullanımla, tükenme tehlikesi ile yüz yüze kalacaktır. Bir insanın en fazla sıvı ve yiyecek olmadan 10-14 gün arasında yaşadığı, su içmeden en fazla 7 gün yaşadığı, hiç nefes almadan en fazla 20 dakika dayanabildiği internet üzerinden öğrenilebilir. İşte bu veriler ışığında bizler yiyeceğimizin, suyumuzun ve havamızın hukuk sınırları içerisinde mücadelesini vermekteyiz.
Çok fazla teknik bilgilere değinmeden mücadelemizi anlatmaya çalıştık. Bu mücadelede bize destek veren Belediye Başkanlarımıza, tüm Siyasi Parti Temsilcilerine(Bakan, Milletvekili, Belediye Başkanı, İl ve İlçe Temsilcisi…vb.), Tavas ve Kale Ziraat Odası Başkanlarına, TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kuruluna, Denizli Barosuna, Denizli Tabipler Odasına, sesimizi duyurmamızda destek olan tüm yerel ve ulusal basın kuruluş ve temsilcilerine, Büyük Menderes İnsiyatifine ve isimlerini sayamadığımız tüm sivil toplum kuruluşlarına, uzaktan yakından telefon ile, internet medyası aracılığı ile destek olan tüm hemşehrilerimiz ve doğaseverlere yürekten teşekkür ederiz. Desteklerinizin büyüyerek artmasını, mücadelemizde gücümüze güç katmanızı bekliyoruz. Ayrıca COVID19 kısıtlamalarına ve yasal her türlü mevzuata uyarak yaşadığımız doğayı yerinde görmenizi tavsiye ediyoruz.
"TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ!”
ÇED itiraz sürecinde olan Avdan Termik Santral Projesinin, bu süreçte iptali için sayın Cumhurbaşkanımızın, Çevre Ve Şehircilik Bakımızın, Denizli Valimizin, hemşehrimiz sayın Nihat ZEYBEKÇİ’ nin, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımızın, Tavas ve Kale Belediye Başkanlarımızın, bölgemiz milletvekillerinin, siyasetçilerinin, akademisyenlerinin, aydınlarının, sivil toplum kuruluşlarının, toplumun her kesiminden vatandaşlarımızın bizleri mücadelemizde yalnız bırakmayacaklarını biliyor ve desteklerini bekliyoruz.
Siyaset üstü mücadelemizin hukuk sınırları içerisinde Avdan Termik Santral Projesinin tamamen yürürlükten kaldırıldığı güne kadar ayni azim ve kararlılıkla süreceğini tüm kamuoyunun bilgisine sunarız." ifadeleri kullanıldı.
Açıklamanın altına mahalle muhtarları, oda başkanları, platform üyeleri imza attı.